Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám holky dvojčata, mají 5,5, roku, jedna se naučila se mnou doma R a Ř během 14ti dnů minulý rok a má uplně krásnou výslovnost, s druhou chodíme od září na logopedii, je leden a já mám pocit, že neslyším žádnou změnu, cvičíme pravda ne denně, ale cvičíme, ovšem pokrok žádný, prostě to nezadrnří a nezadrnčí, jsem z toho už zoufalá, moc bych si přála, aby šly holky k zápisu do školy s tím, že umí pěkně mluvit…Máte někdo podobnou zkušenost nebo nějakou radu, jak na to? ![]()
Rok synovi trvalo, než mu naskočilo, ale on uměl výborně ráčkovat. Jakmile naskočilo R, ráčkování úplně zapoměl ![]()
U zápisu s nedokonalým R počítají.
Některým dětem pomůže, když písmenko začnou psát.
Dcerka má R a Ř doslova vydřené po sedmém roku. Krom pravidelného cvičení několikrát za den, dostala v šesti letech na logopedii rotavibrátor. Rok cvičila 5× denně, ale nakonec se podařilo. Sama logopedka říkala, že ani nedoufala, že to tam „tak brzy“ naskočí. Byla skvělá, chodili k ní pacienti, se kterými si nikdo nevěděl rady.
@mikela píše:
Mám holky dvojčata, mají 5,5, roku, jedna se naučila se mnou doma R a Ř během 14ti dnů minulý rok a má uplně krásnou výslovnost, s druhou chodíme od září na logopedii, je leden a já mám pocit, že neslyším žádnou změnu, cvičíme pravda ne denně, ale cvičíme, ovšem pokrok žádný, prostě to nezadrnří a nezadrnčí, jsem z toho už zoufalá, moc bych si přála, aby šly holky k zápisu do školy s tím, že umí pěkně mluvit…Máte někdo podobnou zkušenost nebo nějakou radu, jak na to?
my chodili na logo rok než se jí r a ř spustilo. A to jinak mluví velice hezky, tohle byly jediný písmenka se kterými měla problém.
Mladší sestra chodila na logopedii. Taky neuměla R a Ř. Jediný kdo jí to naučil byl strejda. Vzal ji na kolo na štanglu a jezdili po dědině a ségra na celé kolo řvala - Plná p*del vody. *iiiiť…
Tak zkuste někoho jiného kdo by jí to učil. S našima a logopedkou se to odmítla naučit, ale se strejdou, který při tom dělal kraviny jo. ![]()
Jojo sprostá slova nebo alespoň ta ostřejší se dětem vždycky kdoví proč líbí víc
asi bych chtěla moc, kdybych chtěla, aby obě holky mluvily dokonale a hned, podařilo se u jedné, u druhé to chce asi trpělivost, jen mně to tdáva, vdána, tdičko, dobdý den atd. už leze krkem ![]()
Chce to mít pořádně rozhejbaný jazyk, dělat hodně uvolňovací cvičení. To je asi základ.
Naše logopedka na to šla přes slovo DRN, nejdříve jen DN. A ten „vibrátor“ taky používala.
U R a Ř je fyziologické, pokud naskočí do 7 let. V první třídě se s nedokonalým proto počítá a u zápisu ho opravdu umět nemusí. Máte pořád ještě spoustu času. Syn začal chodit na logo v 5 letech, kvůli L. To naskočilo po třech měsících cvičení a následovalo R a Ř. To cvičíme už skoro rok a žádná sláva. Nemá to pořád zafixované, na začátku slova ho pořád ještě nevysloví, uprostřed se celkem daří. Takže u nás to trvá opravdu dlouho.
Dceri R naskocilo po 2,5 mesicich domaciho treninku, ale porad ho umi rict jen po souhlasce a v mluve samovolne nepouzije, jen kdyz cvicime. Je ji 5,5. Kdyz to tady ctu, tak aspon vidim, ze se nemam stresovat a ze jsme vlastne docela uspesni
. Na logo zatim nechodime, musela bych tam tahat s sebou vsechny tri deti, tak nevim, jak by to fungovalo, navic tam dcera zaboha nechce…
Já už logopedii nechala jen jedenkrát za 14 dní, neb mně přijde, že to co děláme tam, můžeme dělat i doma, myslím ta cvičení. Pokud má dítě problémy i s jinýma hláskama, pak je logopedie na místě, ale jde-li „jen“ o to R a ta cvičení jsou pořád dokola, stačí to dle mě doma, i když s paní logopedkou malá líp spolupracuje než se mnou ![]()
Holky, tak můj synovec chodí na logopedii 2,5 roku. Teď je mu přes šest a pořád hrůza. Neumi L ani R.
mluví fakt hrozne. Namisto L a R používá J. Takže takže mluví třeba na psa Jone pojď se pomazjit, jehnout atd. Myslim, ze he na místě vyměnit logopeda
@Mallorka píše:
Holky, tak můj synovec chodí na logopedii 2,5 roku. Teď je mu přes šest a pořád hrůza. Neumi L ani R.mluví fakt hrozne. Namisto L a R používá J. Takže takže mluví třeba na psa Jone pojď se pomazjit, jehnout atd. Myslim, ze he na místě vyměnit logopeda
A cvičí doma? Ono to bohužel bez domácího cvičení nejde.
To pak může být sebelepší logoped.
@Fima ano, to pořád říkají, te cvičí slovíčka.
Fakt nevím, L a R je v hodně slovech a někdy mu ani není rozumět. Jinak chytrej kluk, co má přehled.
Ale kjasny dajecky po stjomeckem, hjavně to jego, stjejdo. To je uz mazec
snad se to fakt nauci, decka umi byt zly, aby se mu ve skole nesmaly. Taky se původně rikalo, ze ma prirostlou uzdicku u jazyku a pak jim logoped řekl, že to nevadí. Třeba mu to nejde kvůli tomu. Měli by ho fakt změnit, ale zastávají názor, že by se přechodem mohl stresovat.