Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky.
Fakt nejde na to nemyslet, i když mě se to nějakým zázrakem podařilo.
S manžou jsme se začali snažit v prosinci 2008. Můj gynekolog v březnu 2009 mi ale sdělil, že u mě k otěhotnění jen tak nedojde, ža mi budou muset pomoci. Začali jsme tedy dojíždět do CAR (objevilo se dost dalších komplikací
). V listopadu 2009 jsme byli domluveni, že počkáme do konce roku a že se v lednu 2010 po MS objednáme a že vyplníme potřebné dokumenty na pojišťovnu (čekalo nás IVF,předpokládali jsme, že k tomu dojde někdy v březnu).Jenže jak přežít ten nekonečný čas až do března a stejně nebylo nic jisté.
„Samo“ se to vyřešilo.
V prosinci jsme se s manžou rozhodli, že koupíme baráček. Ještě před svátky jsme lítali po bankách a vyřizovali hypotéku. Začali jsme se soustředit vyloženě na baráček, blížící se svátky… A 6.1., když jsem to měla dostat už někdy 3. nebo 4.1.,jsem si zkusila test. Ukázaly se //. ![]()
Byla jsem tak nějak smířená, že v březnu jdeme na umělé, tak jsem na to naše snaženíčko nějak vůbec nemyslela. Vždycky, jak jsem si zkusila test, tak jsem to většinou hned ten den ještě dostala. A já už se konečně chtěla objednat do centra. A moje zjištění toho 6.1. bylo opravodvým překvapením. Prostě jsem už nedoufala, že by se nám to podařilo přirozeně. Teď jsem ve 22.tt a moc se na naše vytoužené zlatíčko těšíme. Vám všem přeju, aby se štěstíčko taky co nejdříve ukázalo. ![]()
Pudloslava píše:
nastesti lze otehotnet, ikdyz se na to myslí
Ano, ano, mnohé z nás jsou toho důkazem ![]()
Pudloslava píše:
a lze i neotěhotnět, i když se na to nemyslí ![]()
janine24 píše:Pudloslava píše:a lze i neotěhotnět, i když se na to nemyslí
svata pravda ![]()
Ahoj Blondies a ostatní snažilky, mě hrozně moc pomohl tento článek. Myslím, že jediný má hlavu a patu. Všude se radí nemyslet na to, ale podle mě je to blbost.
To se lehko říká…
Nejhorší, co asi žena toužící marně po dítěti může slyšet je, že je zcela zdravá, že to asi bude psychické. Co má pak chuděra dělat? To je skoro jakoby jí lékař řekl, že si za to může sama.
Také je obtížné vyhovět radám lékařů, aby se žena na těhotenství nesoustředila.
Zodpovědná žena svůj život plánuje, ví, že porodit dítě znamená radikální změnu pro její život. Pro většinu žen dítě je určitým naplněním jejich životního smyslu. Jak se tedy může na tento fakt nesoustředit? A to vůbec nemluvíme o nutnosti docházet na všemožná lékařská vyšetření, kontroly a podobně.
Jak přelstít hlavu?
Zkrátka na tuto situaci se nedá nemyslet, nelze se uvolnit ve smyslu říci si, je mi to jedno. Lze s ní však zacházet podobně jako s jinou stresující událostí. To znamená volit strategie, které nám pomáhají zvládat náročné, krizové či zátěžová situace. Každý máme jiný repertoár našich „coping strategies“ tedy strategií zvládání.
Někomu pomáhá vypovídat se - kamarádce, mámě, partnerovi - někomu pomáhá sport, jiná žena zvolí spíše se zavalit prací. Jestliže však obyčejné metody, které doposavad fungovaly, selhávají a žena není schopna myslet na nic jiného než na otěhotnění, roztáčí se začarovaný kruh.
Myšlenky pod kontrolou?
Z něj lze vystoupit za pomocí psychologických metod, které buď vyhledáte v knihách, nebo u odborníka. Schopnost uvolnit se, relaxovat tělo i mysl je jedna z dovedností, kterou se lze naučit. Není to nic tajemného ani čarovného a člověku to v mnoha náročných životních situacích může pomoci je vydržet či zvládnout.
Mezi nejobvyklejší patří relaxační metody pro tělo, správné dýchání a uvolnění napjatých svalů. Nicméně je třeba také nezapomínat na myšlenky, které chceme dostat pod kontrolu.
Dříve bylo naprosto běžné, že k tomuto účelu sloužila modlitba. Nyní je většina populace nevěřící, takže si různé očistné rituály musíme nahrazovat a hledat. Ale jde to.
Holky zlatý, přeju všem hodně štěstí!!!
Tak to je dobrý vědět
alespoň něco pozitivního, jelikož já se z toho brzy zblázním ![]()
Já jsem taky stresovala, že jsem snad neplodná…Pořád jsem na to myslela. Pak jsem si naplánovala plno akcí, tak jsem to trochu vypustila z hlavy a na festival už jsem jela jako těhulka
Tak se neboj, určitě se vám to povede
Teď pro změnu řeším zase jiné problémy ![]()
Taky stresuji že jsem snad neplodná
no snad to brzy vyjde jsou to teprve 2 měsíce tak bych nemusela vyšilovat ![]()
Tak to na to máte ještě 10 měsíců a bude to v normě. Nám se to povedlo po 5 měsících. Vím ale, že psychika dělá svoje. Tak držím palce ![]()
@MartinaIrena píše:
Ahoj Blondies a ostatní snažilky, mě hrozně moc pomohl tento článek. Myslím, že jediný má hlavu a patu. Všude se radí nemyslet na to, ale podle mě je to blbost.To se lehko říká…
Nejhorší, co asi žena toužící marně po dítěti může slyšet je, že je zcela zdravá, že to asi bude psychické. Co má pak chuděra dělat? To je skoro jakoby jí lékař řekl, že si za to může sama.
Také je obtížné vyhovět radám lékařů, aby se žena na těhotenství nesoustředila.
Zodpovědná žena svůj život plánuje, ví, že porodit dítě znamená radikální změnu pro její život. Pro většinu žen dítě je určitým naplněním jejich životního smyslu. Jak se tedy může na tento fakt nesoustředit? A to vůbec nemluvíme o nutnosti docházet na všemožná lékařská vyšetření, kontroly a podobně.Jak přelstít hlavu?
Zkrátka na tuto situaci se nedá nemyslet, nelze se uvolnit ve smyslu říci si, je mi to jedno. Lze s ní však zacházet podobně jako s jinou stresující událostí. To znamená volit strategie, které nám pomáhají zvládat náročné, krizové či zátěžová situace. Každý máme jiný repertoár našich „coping strategies“ tedy strategií zvládání.
Někomu pomáhá vypovídat se - kamarádce, mámě, partnerovi - někomu pomáhá sport, jiná žena zvolí spíše se zavalit prací. Jestliže však obyčejné metody, které doposavad fungovaly, selhávají a žena není schopna myslet na nic jiného než na otěhotnění, roztáčí se začarovaný kruh.Myšlenky pod kontrolou?
Holky zlatý, přeju všem hodně štěstí!!!
Z něj lze vystoupit za pomocí psychologických metod, které buď vyhledáte v knihách, nebo u odborníka. Schopnost uvolnit se, relaxovat tělo i mysl je jedna z dovedností, kterou se lze naučit. Není to nic tajemného ani čarovného a člověku to v mnoha náročných životních situacích může pomoci je vydržet či zvládnout.
Mezi nejobvyklejší patří relaxační metody pro tělo, správné dýchání a uvolnění napjatých svalů. Nicméně je třeba také nezapomínat na myšlenky, které chceme dostat pod kontrolu.
Dříve bylo naprosto běžné, že k tomuto účelu sloužila modlitba. Nyní je většina populace nevěřící, takže si různé očistné rituály musíme nahrazovat a hledat. Ale jde to.