Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den maminky, potřebuji poradit prosím.
Když moje dítě mě říká ze uz mé nechce jako maminku. Ja jsem z toho špatná. Je mu teprve 4 roky. A vubec nevím co mam delat? Poradíte mi prosím, třeba někdo má s tým skusenosti. Děkuji moc
@Jituska30 píše:
Když moje dítě mě říká ze uz mé nechce jako maminku. Ja jsem z toho špatná. Je mu teprve 4 roky. A vubec nevím co mam delat? Poradíte mi prosím, třeba někdo má s tým skusenosti. Děkuji moc
A v jaké situaci to říká? Když mu něco zakazujes, to je klasika. To přejde.
@Jituska30 píše:
Nekoupila jsi mu čokoládu nebo jsi mu něco zakázala. To je normální. Řekla bych mu, že mně by teda moc chyběl, že jsem ráda, že je můj.
Tak asi ji nutís delat neco co zrovna nechce, coz verim, ze ty děti snad naschval musi dělat cokoli jineho, nez se po nich chce. Vsadim se, ze by ti to rekla, i když ji zakazes televizi, donutís snist spenat nebo si bude muset neco uklízet, čistit zuby, veceret, spat a dalsich 1000+ věci, ktere zrovna nechce delat. Ve ctyrech dětech jsou děti velmi chytre a vnimame a dokazou i,, manipulovat,, a mozna moc dobre vidi, co to s tebou dela, kdyz to rekne. Mej ji rada, venujte se, to prejde. V puberte ti to rekne znovu.
Ato vsechno za předpokladu, ze ji opravdu nijak neublizujes. ![]()
Dcera to dělá i teď v 7 letech. Když jí něco nedovolíme, začne jak jsme hrozní rodiče, nemáme ji rádi, nechce s náma být. Několikrát už si zabalila batoh, že odchází. Když byla menší tak jsem jí říkala, že by nám to bylo líto, že ji máme rádi, že by nám chyběla. Teď se přiznám, že už na to nereaguju. Většinou se po chvíli dojde omluvit, že to tak nemyslela.
Cos mu zakázala, ty matko Herodesko? ![]()
Hele, je to normální, moje děti to občas ve vzteku taky vypustily z pusy, většinou jsem to otočila v žert ve stylu „a kterou bys tedy chtěl?“ a pokud fakt někoho jmenovaly, tak jsem se zeptala, jestli si myslí, že by paní učitelka (například) dovolila čokoládu po čištění zubů/skákat v botách po posteli atd. Neboj, miluje tě ![]()
V jaké situaci to říká? Pokud ve chvíli kdy mu něco zakážes, nebo vyndas, tak je to normální. V tomhle věku děti žijí okamžikem, v tu chvíli tě nemá rád, vic o tom malé dítě nepřemýšlí. Neber si to osobne
To je úplně normální reakce, klid.
I dospělí s tím můžeme mít problém. Dneska mě vazne dost naštvali v práci, protože mi zamítli jeden projekt. Už nejsem dítě, tak jsem neběžela za šéfem s výkřiky, že tu nebudu a nemám je rada, ale mrkla jsem se na jobs, že práce je když tak dost a už zařezávam dál ![]()
Ahojky holky, ja Vam moc děkuji za Vaši odpovedi
Ano, přesně tak, zakazala jsem mu televizi a hry na telefonů kvůli tomu ze jeden den rano, hned jak ses vylezl z pelechu řekl mi :' Mamko, jsi krava…' Pak behem dne mi řekl at jdu pryč z bytu ze me tady nechce..!! A ze chce moji kamarádku Viky, aby tady bydlela. A ze mu i vubec nevadilo by ze by ja jsla fakt pryč! A taky stejné se odtazite chová i když mu nic nezakazuji! A teď u nas je Táta pro všechno, malej chce jen od Táty a ode mně nechce nic…UFFF, snad se s toho fakt ne zbláznim..!!! Ale je to moje láska a moc ho stejně miluju :srdce Dekuji ![]()
@Jituska30 píše:
Ahojky holky, ja Vam moc děkuji za Vaši odpovediAno, přesně tak, zakazala jsem mu televizi a hry na telefonů kvůli tomu ze jeden den rano, hned jak ses vylezl z pelechu řekl mi :' Mamko, jsi krava…' Pak behem dne mi řekl at jdu pryč z bytu ze me tady nechce..!! A ze chce moji kamarádku Viky, aby tady bydlela. A ze mu i vubec nevadilo by ze by ja jsla fakt pryč! A taky stejné se odtazite chová i když mu nic nezakazuji! A teď u nas je Táta pro všechno, malej chce jen od Táty a ode mně nechce nic…UFFF, snad se s toho fakt ne zbláznim..!!! Ale je to moje láska a moc ho stejně miluju :srdce Dekuji
To, že vlastní matku tituluje jako krávu, je za mě tedy solidní přestřel. Ovšem ani ten zbytek se mi nezdá moc přívětivý. Máte s partnerem oba stejný přístup k výchově? Když něco zakážeš, nepodrývá tvou autoritu následným svolením zakázané věci? Mně tohle totiž normální nepřijde a rozhodně bych to netolerovala. Nejspíš bych se proti tomu i dost silně vymezila. ![]()
@Jituska30 píše:
Ahojky holky, ja Vam moc děkuji za Vaši odpovediAno, přesně tak, zakazala jsem mu televizi a hry na telefonů kvůli tomu ze jeden den rano, hned jak ses vylezl z pelechu řekl mi :' Mamko, jsi krava…' Pak behem dne mi řekl at jdu pryč z bytu ze me tady nechce..!! A ze chce moji kamarádku Viky, aby tady bydlela. A ze mu i vubec nevadilo by ze by ja jsla fakt pryč! A taky stejné se odtazite chová i když mu nic nezakazuji! A teď u nas je Táta pro všechno, malej chce jen od Táty a ode mně nechce nic…UFFF, snad se s toho fakt ne zbláznim..!!! Ale je to moje láska a moc ho stejně miluju :srdce Dekuji
No, kdybys tohle řekla hned, tak tě tu asi zase až tak uklidňovat nebudou. Protože není normální, aby ti dítě říkalo, že jsi kráva a místo toho, aby mu to bylo potom líto tě vyhazovalo z bytu a chovalo se k tobě odtažitě i v době, kdy jsi mu nic nezakázala, nebo kdy nejste ve sporu.
Mám 3,5 leté dítě a občas kyž po ní chci aby se šla převléknout do pyžama nebo ji po půl hodině vypnu pohádky řekne mi nemám tě ráda. Na to ji odpovím ale já tě ráda mám. A je to. Za cvhilku přidje a řkene mi že mě má ráda.
Rozhodně mi nikdy nenadávala.. doma si nenadáváme. Ale vztek a frustrace to je řekla bych normální.
@Jituska30 píše:
A co na to všechno říká otec? Přijde mi, že ho v tom někdo podporuje, nemůžu si pomoct
Není normální, aby tě čtyřleté dítě takhle titulovalo a říkalo ti tolik hnusných věcí.