Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj napiš žalobu o stanovení výživného s tím,že byla ústní dohoda, kterou nedodržuje a na děti neplatí. Když tak přes SZ.
Ahoj, pokud jste se dohodli na výživném a on Ti neplátí, tak to dej k soudu. Soud mu poté určí výši výživného. Může to být méně i více, nežli je zmíněných 2 tis., záleží na jeho finanční situaci a poměrech.
Právě že záleží pouze na jeho finanční situaci,můj ex má podmínku,páč neplatí a prokazatelně nemá z čeho,naštěstí už ho mám z dohledu.
Ahoj,
jsou chlapi co nejsou schopni platit vůbec,ale ve tvém případě nic neřeš,obrať se na advokátku ta si vezme okolo 500kč za sepsání k soudu,poradíte se spolu a odnese ti to i na soud.Do půl roku to budeš mít vyřešené a budeš vědět na čem jsi.
Ahoj Holky dekuji uz jsem sito sepsala k tomu soudu snad to vyde cekala jsem uz dost dlouho na vanoce male nekoupil nic a malemu traktor mrzi mne jak se chova ma pritelkyni stou si kupuji hodnotne znackove darky a jeste setu stim chluby jemi znej hnusne kam ja jsem dala oci to fakt nevim jeste mam jeden problem je naky domov pro matky s detmy bydlim u jeho rodicu par dnu pred porodem nas vyhodil a oni pomohly jak nejvic mohli ale ja uz tu nemam co delat nechci jim tu byt na obtiz vnoucata maji moc radi kdyz nekoupi on oni dokoupi coje treba jsem jim moc vdecna chci si najit pritele ale tady asi tezko ![]()
Nevím jestli jste to správně pochopila, ale najít si přítele jen proto aby měla kde bydlet není nejrozumnější řešení, vím o čem mluvím. S tímhle bych moc neexperimentovala.
A jinak tvůj hlavní dotaz…dej to na soud a na nic nečekej!!! Pokud neplatí řádně a tak jak jste se ústně domluvili není už důvod tolerovat ho. A určitě tam udej i to, že jste se ústně domluvili.
Asi bych tam vydržela,sedni si snima a promluv si zda tam můžeš ještě zůstat,každá pomoc je lepší než žádná.A hledej si někoho,asi toho času nebude moc,ale skus seznamku na netu
třeba to výjde.No jo no chlapi jsou už takoví asi se zamiloval a nevidí a neslyší.Nebuď smutná bude líp.Vím o čem mluvím ![]()
asi se zamiloval stim nic neudelam snim o necem mluvit to je jak kdyby clovek mluvil sam pro sebe jeho odpev je vzdy stejna kdybych mel tak bych vam dal no ma novy mobil za 4500,– nove boty za 2500,.- a trapne 2tisice pro deti nema jeto ridic kamionu a momentalne na up a pracoval ted par mesicu na cerno mela jsem ho chut udat ale nemohla jsem nebot tam pracuje i svagr tak bych mu mozna uskodila nevim jake byto melo nasledky svagr je tam na smlouvu teda uz svagricek ne no si asi nezvyknu jsem tu rada mam je rada ale on situ chodi jak prase do chleva nazere se maminka uvari kaficko sedi tu u pc zkratka jako doma a na maleho rve at mu da pokoj ja se k zadnemu nechci stehovat jen by mne zajimaly domy pro matky s detmy nebo tak neco
Hezký den, již nějakou dobu chodím na eMimino jako pozorovatel a dnes jsem se rozhodla i já zaregistrovat
Můj dotaz se týká mojí sestřenice, která je s dítkem sama, tatínek platí výživné. V srpnu si tatínek bere dítko na 14 dní k sobě na prázdniny a ptal se mé sestřenice, co by řekla na to, kdyby ji poslal pouze poloviční výživné, protože i on se o dítě chce prý starat a řádně ho zabezpečit v době, kdy ho bude mít těch 14 dní v péči. Je to samozřejmě z lidského hlediska logické a spravedlivé, avšak upravuje nějaký zákon tuto situaci? Standardně platí 3500,– Kč, a v srpnu by chtěl poslat pouze polovinu, tzn. 1750,– Kč. Je možné zažádat o předběžné opatření ohledně jednorázového snížení výživného? Sestřence jsem říkala, že je to tak fér, ale nechce o tom ani slyšet. Tak se ptám vás, snad poradíte. Předem děkuji ![]()
@lékařka : Ahoj, pracuju na OSPOD, takže výživné řešíme dnes a denně
Matka má na výživné v plné výši nárok i v době, kdy má otec dítě u sebe dle rozsudku nebo dle dohody rodičů. Pokud se s ním sestřenice dohodne, že jí stačí část peněz, je to jen její rozhodnutí, ale ze zákona má právo na celou částku. Předběžné opatření v této věci (jednorázové snížení výživného pro dobu styku otce s dítětem) by bylo soudem 100% zamítnuto.
Milá zakladatelko, k výživnému ti může jedinou zákonnou cestou pomoct rozhodnutí soudu, a to nejlépe rozsudek, popř. předběžné opatření (to ale soudy ve věci výživného nevydávají rádi a často). Pokud si s návrhem na určení výživného nevíš rady, zajdi na ospod (orgán sociálně - právní ochrany dětí) dle trvalého bydliště dětí a tam ti buď dají vzor takového návrhu nebo ti pomůžou jej napsat. Jinak nemáš na výživné nárok, vaše dohody (ústní i s notářsky ověřeným podpisem) nemají žádnou právní váhu a nejsou vykonatelné, tzn. peníze ti není povinen předávat. Výživné můžeš žádat až 3 roky zpětně od podání návrhu. Pokud nemáš určené výživné, tuším, že není upraveno ani svěření dětí do výchovy jednoho z vás - na to pozor, kdyby děti odvezl a nechtěl ti je předat, nemáš téměř žádnou možnost, jak se tomu bránit, pokud nebyly soudem svěřeny do tvé péče, což se dělá společně s určením výživného…
@jsem.to.ja píše:
@lékařka : Ahoj, pracuju na OSPOD, takže výživné řešíme dnes a denněMatka má na výživné v plné výši nárok i v době, kdy má otec dítě u sebe dle rozsudku nebo dle dohody rodičů. Pokud se s ním sestřenice dohodne, že jí stačí část peněz, je to jen její rozhodnutí, ale ze zákona má právo na celou částku. Předběžné opatření v této věci (jednorázové snížení výživného pro dobu styku otce s dítětem) by bylo soudem 100% zamítnuto.
Moc děkuji za odpověď, sestřenice bude mít radost, ale mně to z logické podstaty věci přijde jako nesmysl. Proč by měl matce platit výživné v plné výši, když bude o dítě pečovat pouze 14 dní a zbylých dní otec? Není na to nějaký zákon? Vím, že se jí zmiňoval, že chce také dítku něco dopřát po dobu, co bude u něj.
@lékařka : Možná je to pro někoho nelogické a nespravedlivé, ale z právního hlediska má matka nárok na výživné, i kdyby dítě bylo u otce celý měsíc…vezmi si to tak, že nájem a např. pojištění dítěte a kroužky matka platí, i když je dítě u otce…
To ano, ale v srpnu kroužky nejsou
jaké pojištění matka platí? tomu nerozumím
Táta dítka mě poprosil (vycházíme spolu dobře), ať se sestřenkou zkusím promluvit, ale co se týká financí, je sobecká.
Ahoj Holky potrebuji poradit s otcem jsme byli u soudu na vyzivne jsme se dohodly ne pred soudem opet jsem mu naletela sliboval jak bude platit at nemusime k soudu tak jsem nato pristoupila dnes se tu mlatim do hlavy jak jsem blba nenasla by setu hodna dusicka s nakou radou do dnesniho dne mi dal na 2deti ubohych 1200,– potrebuji neco sepsat k soudu myslite ze tam muzu zminit nasi ustni dohodu o vyzivnem chtela jsem blbe 2tisice a neni schopni nic platit.dekuji