Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Koupila jsem si overenou znacku, ktera ma dobre testy. Pro novorozence vajicko.
Isofix je takova zakladna do auta, na kterou se nacvakne sedacka a nemusis to vazat pasy. Musis mit ale na to auto, vetsinou jsou to takove dirky v kovovym ockem v zadni sedacce.
@peli nepíšete pro jak velké dítě potřebujete sedačku( podle toho se určí jakou kategorii sedaček ), jaké máte auto( dle toho se pozná zda má isofix nebo ne, a jaké tam vůbec pasují), takže pak je těžké radit, jakou sedačku doporučit,
tak buď napište více podrobností, nebo úplně nejlepší je zajet do specializované prodejny sedaček s dítětem a autem, a tam pak dle dítěte auta prodejce doporučí co je nejvhodnější
Aha, tak ten isofix mame. a je to pro díte od 13kil. autosedačka po vajíčku… děkuji
@peli Podle toho, jak se ptáš, předpokládám, že sháníš autosedačku pro novorozence. Já na ni tenkrát měla jediný požadavek - aby byla černá
Naštěstí mi byla vybrána kvalitní..
Autosedačky se dělí do váhových kategorií, ovšem to je orientační údaj, protože jakmile dítě přeleze hlavou přes okraj sedačky, tak je třeba mu pořídit novou z další skupiny, i kdyby váhou ještě vyhovovalo.
Některé kategorie se prolínají, ale osobně si myslím, že pokud to jen trochu finanční situace umožňuje, je lepší volit z těch „užší“ a tedy kupovat sedačku o to častěji.
Isofix je pomůcka pro držení sedačky, aby si pořád nemusela poutat na pásy od auta, ale mohla prostě jen nacvaknout na „isofixovou základnu“, která je napevno pak připoutaná v těch pásech.. Pokud budete jezdit s dítětem stále jedním autem, a to auto má nainstalované držáky isofix (taková dvě kovová očka vyskytující se v tom zlomu mezi sedákem a opěrkou zadní sedačky, kousek od držáků pásu), tak je to velmi praktická pomůcka.
Jinak při výběru prvotní sedačky z kategorie 0-9 kg (pozor, ta kategorie 0-18 je sice tak psaná, ale pokud se nemýlím, je pro děti, které již umí sedět, takže od nuly opravdu není) bych vybírala podle těchto parametrů tak, jak je následně vypíšu:
1. bezpečnost sedačky dle nezávislých testů bezpečnosti (např. ADAC, nebo náš dTest)
2. recenze od uživatelů (najdeš hafo tady na eMiminu)
3. pohodlí a vnitřní šířka sedačky (divila by ses, jak jsou některé z těch nejbezpečnějších sedaček tvrdé a naopak..)
4. možnost uchytit autosedačku na kočár, se kterým budeme jezdit (může být buď díky tomu, že jste autosedačku koupili v kombinaci ke kočáru, nebo na ni pro ten daný kočár existuje tzv. adaptér - bývá často u autosedaček Maxi Cosi k těm lepším kočárům) - hodí se pro rychlé nákupy a tak, abys nemusela furt přehazovat dítě ze sedačky do kočáru a naopak..
Jestli jsi z Prahy, tak si na podzim udělejte výlet do Letňan na veletrh For Toys (For Babies) - jsou tam k vidění a ozkoušení takové ty nejprodávanější sedačky a když si ji koupíte rovnou tam, dávají na ně i slevy..
My tam vybrali tu z další kategorie a jsem za tu cestu ráda, protože jinak bych koupila jinou značku, se kterou bych ale dnes nebyla spokojená - prostě ozkoušení naživo a porovnání mezi sebou je k nezaplacení.
@peli Aha.. Tak My jsme osobně vybrali z kategorie 0-18 (protože do jiných kategorií nejsou zařazené) sedačku proti směru jízdy, a to konkrétně BeSafe IZI kombi (nebo tak nějak). Protisměrnou dělá ještě Römer - a právě mezi těmito dvěma jsme se na loňském veletrhu rozhodovali. Römer byl takový celkově měkčí a pro dítě asi příjemnější, ale konstrukčně a způsobem uvázání nám jednoznačně přišel bezpečnější BeSafe.
Letos budeme kupovat další sedačku pro druhé dítě, a i když to asi bude opět BeSafe, chci si to opět omrknout, takže si uděláme další výlet na veletrh.
@peli pokud tedy sedačku po vajíčku, tak je nejlepší jít do kat. 9-18kg, a pokud máte isofix v autě, tak mezi nejlepší isofixové 9-18 patří:Römer Safefix plus, Römer Trifix, Römer Duo plus, Besafe IZI Comfort X3 Isofix, Chicco X-Pace isofix, Cybex Juno-Fix nebo Maxi-cosi Pearl s FamilyFix, Kiddy phoenixfix pro 2
@peli rozhodne natom to se nevyplati setrit, ale ne vzdy nejdrazsi neznamena nejlepsi. Zkus se podivat do archivu cernych ovci jsou tam videa s hodnocenim
O já jsem se řídila výsledkama bezpečnostních testů a koupila to nejlepší Cybex Aton 2 - je to tak na rok a pak koupit větší - to nás letos čeká: opět jsem vybírala podle výsledků testů takže koupíme KIDDY Phoenixfix Pro 2.
@Damael moc děkuji! mě je jedno jakou značku budu mít, nebo barvu, já jen chci, aby pro to dítě byla bezpečná a pohodlná!! protože ty vajíčka moc ráda nemám a malá je v tom minimálně. bud tam neumí sedět, je moc malá nebo jsou ty vajíčka všechny blbá a to dítě se v tom mačka… máme maxi cosi citi.
isofix máme, náhodou jsme ho objevili. myslíš, že je teda lepší koupit s tím?
kde najdu ty testy? jsou nějaké stránky? a kde to případně koupit? na ten veletrh se podívám, jestli budu moct.
a jakou máš ty sedačku? značku?
díky moc!!! ![]()
@Damael jinak ty recenze jsou strašně těžký. každý má zkušenost s něčím jiným! proč vždycky musí být tak těžký něco vybrat a koupit. kdyby byli dvě autosedačky, bylo by to jednodušší!! chtěla bych to jednoduší! nějakou kvalitní sedačku a hotovo… člověk pak má 5 druhů sedaček a neví…
@Damael ještě k tomu protisměrné. já bych chtěla abych na dítě viděla… aby koukalo jako já… ty se dělají až pro větší?
@steeve moc děkuji! nestačilo by mi doporučit jen jednu?
podle čeho mám ted vybírat z tohle seznamu…? děkuji.
@peli ono je nejlepší si pár sedaček vyzkoušet, proto jsem jich napsal více, které jsou z hlediska bezpečnosti nejlepší, ať máte z čeho vybírat, taky jste doposud nenapsala, jaké máte auto, takže nevíme, která do daného auta bude pasovat, a pak doporučit jednu, která tam nepasuje je také na nic
a ani jste nepnapsala, jak je dítě velké- váha, věk, výška, to je pak těžké napsat jeden model
@peli Od těch devíti kilogramů se samozřejmě dělají posměrné sedačky, a je jich naopak spoooousta, protože tady u nás nemáme nařízení ohledně jízdy dětí po směru či proti směru jízdy.
V některých jiných zemích jsou třeba taková pravidla, že děti snad do 4 let vůbec nesmí jezdit po směru jízdy (kvůli tomu, že když máš bouračku, tak jak auto prudce zabrzdí, tak tělo dítěte je upnuté v sedačce, ale hlavu má volnou, a jak ještě nemá moc pevné krční svaly, tak to trhnutí hlavou může poškodit páteř..), proto se dělají sedačky, které se montují proti směru - je na to moc zajímavá diskuze přímo tady na eMiminu:
https://www.emimino.cz/…slite-89625/
https://www.emimino.cz/…-4let-80727/
(dala jsem sem dvě, protože teď nevím, kterou z nich jsem četla)
Proto my jsme u nás koupili po vajíčku právě tu protisměrnou, bouračku jsem zažila, tak vím, jaké to je pro dospělého, natož pro malé dítě.. Ale jak jsem již psala, do Čech se dováží jen dvě (pokud vím - teď jsem totiž našla i něco od MaxiCosi):
http://www.malvik.cz/…ombi-X3-2013
http://www.malvik.cz/…MAX-FIX-2013
Isofix je geniální věc, ale podle mě se využije hlavně u vajíček, kdy z auta občas vyndaváš dítě i se sedačkou, u těch starších dětí je to možná otázka lepšího zajištění té sedačky, ale.. Nevím, tam už bych to moc neřešila. Hlavně, když pak pojedete někdy autem, které ta očka na isofix nemá, tak budete kupovat novou?
No a k tomu, abys na děti viděla - tak k tomu slouží taková vypouklá zrcátka asi za tři stovky, která namontuješ na opěrku hlavy u zadní sedačky za dítě a díky tomu ho ve zpětném zrcátku krásně vidíš..
Tyhle sedačky od 9 kil dál jsou zároveň na sedadlech posazené dost vysoko, takže dítě krásně vidí z bočního i zadního okna, co se děje venku - mně poslední týdny kluk ve vajíčku už nechtěl jezdit, nevěděla jsem proč, ale jakmile jsme ho přesadili, tak jsem pochopila - jezdí na levé straně za řidičem a kouká po autech na silnici, z těch větších sedaček už vidí ![]()
Jo a snad se na mě nebude zlobit, ale @steeve je majitel obchodu s dětskými autosedačkami (myslím, že má i vlastní děti) a opravdu jim rozumí. Tady na eMiminu udělal už mnoho záslužné práce, takže na jeho rady a informace se můžeš absolutně spolehnout. No a samozřejmě jako poděkování pak můžeš tu vybranou sedačku dojet koupit k němu ![]()
Ahoj, začínám hledat informace ohledně autosedaček. v diskuzích jsem našla většinou značky které se doporučujou. třeba vůbec netuším co je to isofix? nebo jesli vzít takovou autosedačku, kterou bude mít na dýl? nebo jen do těch určitých kil a pak koupit zase pro větší? potřebuji co se vám třeba osvěčilo nebo zase naopak… můžete mi sem dát par rad, na co se zaměřit, atd?
moc děkuji!!