Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den, ráda bych zjistila, zda máte někdo zkušennost s radikální sanací mléčného chrupu (tzn. kompletní vytrhání - všech 20 mléčných zubů) u 2,5 roku starého dítěte. Dnes je to právě týden+1den, co Eliška operaci v celkové narkoze podstoupila a zdá se, že je vše v pořádku. Nicméně máme před ssebou nejméně 4 roky bez jediného zubu v puse, protože se svou povahou si neumím představit, že by si nechala udělat „umělé“ - tedy spíš otisky na ně. A pokud by se našel nějaký šťoura, pak ano, přiznám se, že jsme zuby čistili jen 1× denně, pila v noci sladké šťávy a navíc má reflux, takže dost zvrací.Sama z toho nejsem nadšená, ale jsem zvyklá poslouchat lékaře a když už měla permanentně zvýšenou sedimentaci, jednali jsme. Dcera měla všech 20 zubů hotových v jednom roce. Rostli jí od 3,5 měsíců po narození, to měla první 2 přední zuby. Velice děkuji za odpovědi. Údajně lékařům v Motole s touto diagnózou projde rukama 20 pacientíků měsíčně.Katka ![]()
Ahoj, já tedy žádnou zkušenost nemám, dokonce o podobném lékařském zákroku slyším poprvé, spíš tě jen chci možná trochu potěšit, že třeba nebudete čekat tak dlouho. Moje dcerka (nyní skoro 5,5roku) měla první mléčný zub v 9m. a „první“ druhé zuby (spodní jedničky) už s ní slavily 5té narozeniny - ty mléčné se uvolnily samy, protože je ty dospělácké vytlačily. Každopádně je to asi běh na dlouhou trať, tak přeji, ať to dobře zvládnete a moc vám to nekomplikuje život.
U staršího to bylo podobné, jen mu něco v puse zůstalo - dole má komplet svoje, nahoře mu zůstaly špičáky a zadní stoličky (taky ve 2,5r). Takže celkem 6 zubů venku. Stehy vypadaly brzo, dásničky ztvrdly, takže kouše bez potíží. Jen sem tam při mluvení to zazlobí, ale nijak výrazně.
Zdá se mi to lepší, než aby měl v pusince ty černé pahýly, co bývají někdy u dětí vidět. Navíc nosí brýle a už to je dost omezující. Zbylé zuby poctivě čistíme a snad budou druhé zuby v pořádku.
Nevím, zda to není pouze mé přání, ale příjde mi, že teď, těch pár dní po zákroku, kouše daleko lépe než dřív. Má i větší chuť k jídlu. Příkladem uvedu, že rohlík „dřív“ nám trval skoro 1,5 hodiny. Teď jí ho trhám s máslem a salámem a je za chvíli fuč. Ne oprava - je to určitě lepší než dřív. Na mluvení jsem zatím nic nezpozorovala, ale ona toho zatím moc nenamluví. Jo a dnes jedla kuřecí řízek. Docela jí to šlo, jen se bojim, že ty stehy ještě nevypadaly. Největší strach mám z křivých zubů. Ani by mi nevadilo, že budou křivé, jen aby nemusela celé dospívání trávit na zubařském křesle. Katka ![]()
U nás se to jídlo taky zlepšilo. Podle mě ho to mohlo klidně i bolet, takže kousal opatrněji a spíš zadními zoubky. Těma ztvrdlýma dásničkama kouše v pohodě i řízek, jak píšeš. Znám holčičku s komplet sanovaným vrškem a taky je v pohodě. I nám nabízeli zubní náhradu, ale vím jistě, že by to do pusy nevzal ani náhodou. Snad si tu za pár let napíšeme, jaké mají ty naše děti krásné rovné bílé zoubky ![]()
já s tou náhradou ještě neházím flintu do žita. Třeba časem…teď je na to ještě malá, uvidíme, jak ochotná bude třeba za rok
Mě se Matýsek „nablívá“ i při čištění zubů, takže by asi nesnesl na dýl něco cizího v puse ![]()
KARAMELKO,ano já mám zkušenost a hned 2krát (také v Motole).Obě moje dcery tento zákrok podstoupily.Jedna ve skoro 4 letech,druhá ve 3 letech.Ani jedné jsem nedala zuby umělé,i když mi to bylo nabídnuto,obě holky to vzali úplně normálně,řekla bych perfektně,nikdy si ani jedna na nic nestěžovala,každá jedla i bez zubů všechno.Obě měli druhé zuby až v cca 8letech a abslutně bez problémů.
Páni, ani by jste nevěřily, jak moc se mi po tomto posledním příspěvku ulevilo! Samozřejmě je mi jasné, že u nás to nemusí být stejné…jen jsem si tak nějak nedokázala představit, jak to bude dál. Takže ještě jednou-moc děkuji a přeji krásný Nový rok.
Karamelko,ulevilo se ti?No to je dobře
.
Také přeji krásný vstup do Nového roku.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na radikální sanaci mléčných zubů u 6 letého dítěte. Už jsem si přečetla, že jsou děti po zákroku v pořádku. Jen by mě zajímalo, jakou máte zkušenost s postupem na sále, nám bylo řečeno, že to budou malému dělat na ambulanci a ted nám řekly, že se sanace bude provádět na sále a že mu budou muset zavést dýchací trubici do plic. Dělaly to i vašim dětem? Mám z toho strach syn se moc bojí lékařů a doufám,´že mu to budou zavádět v celkové narkoze jinak si to neumim představit. A jak to probíhalo po zákroku, pláčou děti, nemaj problémy po tom zavedení trubice s polikáním? Musely jste zůstat v nemocnici nebo vás pustily ten den domů nás chtějí po pár hodinách propustit už jsme objednaný
. A ještě jak to probíhalo doma ty první dny se stravou, nevim co mu dávat za jídlo, až budeme po sanaci doma čeká nás to za měsíc. Předem děkuji za odpověd Evelin 1
@Evelin 1 - nevím přesně, co je radikální sanace…ale dceři ve 4 letech trhali 3 zuby a 3 vrtali, jelikož by to nezvládla s anestezií lokální, tak jí to dělali v celkovce. Máme super doktorku, ke ketré dochází jednou týdně anesteziolog právě na podobné zákroky. Nám to dělali normálně v ordinaci, po napíchnutí kanyly, kdy hned skoro „usne“ už dítě o ničem neví, pak zavedou tu trubici a pustí se do práce. Nám to trvalo skoro 2,5 hodiny. Po zákroku jí nechali poležet si a vzpamatovat se v takovém pokojíčku v posteli, ale i tak jí manžel domů nesl a byla mimo. Když se probudila, tak chtěla chleba s máslem nebo něco naprosto šílenýho, tak jsem jí to dala. Kupodivu jí to vůbec nevadilo a neměla s jídlem žádný problém. Byla spíš taková trochu ukňouraná a přecitlivělá, ale každý dítě to snáší jinak. Jinak jí trochu bolelo v krku po té trubici, ale nebylo to žádný drama. Po zahojení jsme dostali protézu - mezerník. Teď byla na dalším zákroku, ale už jen v analgosedaci a také bez potíží. Ničeho se neboj, nakup zmrzlinu a bude to v pohodě!!!
Tak po přečtení prvního příspěvku už vím, co je to ta radikální sanace. Ale i tak to bude stejné…Držím palce, vám zuby narostou v 6 letech rychle!!!
@Evelin 1 - se synem (8) jsem v lednu podstoupila extrakci (vytržení) 8 zubů v celkové anestézii. Před odjezdem na sál dostal premedikaci (oblbovák) do zadku a cestu na sál celou prospal, nic si z toho nepamatuje. Zajišťování dýchacích cest se vždy provádí až po uvedení do anestézie i zavedení periférního žílního katetru. Po zákroku ležel cca půl hodiny na dospáváku, kde mě k němu zavolali a byla jsem tam s nim. Bolavý trochu byl, ale dostával léky od bolesti. Domů jsme šli v osm večer, měli jsme slíbeno jít domů v ten den, ale anesteziolog byl proti, nakonec nás pustili, protože jsem zdravotní sestra, kromě toho mám atestaci z anestézie, takže moje argumenty zabraly
Není se čeho bát, nejhorší je koukat na to jak vlastní dítě trpí
Mixovali jsme doma svíčkovou, koprovou s bramborem apod., ale syn pil hodně Nutridrink mléka, jogurty a za pár dní přešel na tuhou stravu, stehy mu nedávno vypadly.
Děkuju Vám moc za vaše odpovědi, hned se mi ulevilo a je mi lépe
Nejhorší je, když vás lékaři neinformují a vy se pak trápíte a máte strach o své dítě. Ještě jednou Vám moc děkuji ![]()