Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chudák babi Jitka. Také by mě zajímalo, proč musím poslouchat „za nás (před 45 lety) se to dělalo takhle“ a proč moje dítě, když se v jednom kuse necpe jídlem, je podle ní chudák a v tomto horku by nemělo být nahaté, ale v triku a čepičce a ponožkách. Ale to je asi takový nešvar. Zajímavé, že moje máma tímto nešvarem netrpí. Asi že mě vychovala a věří mi.
Mám tchýni, která neustále mentoruje o výchově, péči o děti a domácnosti. Svoje vnučky ovšem nejraději pozoruje a komentuje zpovzdálí. Mám maminku, která nementoruje, razí názor, že každý má právo na svůj život a svoje chyby a svá vnoučata miluje a je jim tou nejúžasnější babičkou. Záleží na Vás, kterou chcete být.
@Margery píše:
Tak to byste mi mohla vysvětlit, proč moje tchýně není schopna respektovat moji výchovu, mnou nastavený jídelníček dítěte (zdravotní duvody) a proč neuznává, že moje dítě není rozmazlené, ale jeho chování je ovlivněno poruchou auti spektraa jako bonus, proč mi, když ví, že nesmím mlíko, neustále mlíko ve všem podstrojuje? Díky
proč se nezeptáš tchyně?tady ti na to nikdo neodpoví,proč to tvoje tchyně dělá ![]()
@mojmira mi je to bohuzel jasne… to byla spise recnicka otazka a poukazani na to, ze problemy mezi generacemi tesi jak starsi, tak mladsi ![]()
Moje mamka mi zadne nazory necpe, hodne mu pomohla s hlidanim, kdyz jsem sla brzo do prace, ma s klukama vyborny vztah. Kdyz casto hlidala vzdycky se ptala co budou jist, nic navic jim nedavala, respektovala jejich ( vcelku volny ) rezim. Mozna si neco jineho myslela, ale nedavala to znat. Poslednich 6 let uz je nehlida, je ji pres 70 a uz se na to neciti, navic kluci uz jsou velci, ale casto za ni zajdou na navstevu, uci ji pracovat s internetem a dalsi veci na tabletu, je legrace, babi se neco noveho nauci, nacpe jim pytel sladkosti ktere oni z vetsiny neji, ale neresi to. Proste to v klidu a pohodove funguje, domluvime se na navsteve, na darcich k narozeninam, na Vanocich. Posilame ji pohledy z cest, kdykoliv nekam jedeme je nadsena, z kazde cesty ji delam fotoknihu, davam ji fotky kluku a fotokalendare, vsechno si vystavi.
Na druhe strane tchyne. Od mala resila kdy kluky pokrtim, jestli je jim horko, zima, hlad, co jim mam a nemam davat a ze rozhodne nemam s detmi cestovat do ciziny, ze jeji deti travily kazdy vikend a cele prazdniny na vsi u babicky a ze je to pro ne nejlepsi. Ale moje deti zadnou babicku na vsi nemaji, maji dve babicky s barakem se zahradou ve stejnem meste kde bydli. Ovsem jakmile bych k ni kluky byť na jednu noc chtela dat, okamzite problem, protoze ona nema cas. Dalsi problem ma s tim, ze jsem se brzo vracela do prace. Proc, kdyz nemusim, ona by byla s detmi doma porad, kdyby to tehdy slo. Na oslavy narozenin nechodila bud vubec nebo o 2 hodiny pozdeji, zato na neohlasene navstevy byla prebornik. Nic nejde nejak rozumne domluvit a naplanovat, vyresit s ni treba darky k jakekoliv prilezitosti je nerealne. Ja uz davno rezignovala.
@Margery píše:
Tak to byste mi mohla vysvětlit, proč moje tchýně není schopna respektovat moji výchovu, mnou nastavený jídelníček dítěte (zdravotní duvody) a proč neuznává, že moje dítě není rozmazlené, ale jeho chování je ovlivněno poruchou auti spektraa jako bonus, proč mi, když ví, že nesmím mlíko, neustále mlíko ve všem podstrojuje? Díky
Protože problém má tchýně, na Vy. Dělejte si pořád podle sebe, vychovavate svoje děti ne její ????
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.