Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
dceři bude 7let a zvažuji očkování-rakovina děložního čípku ale četla jsem názor že první generace nějakého nového očkování je „zkušební“.....tak nevím??
budete vy své holčičky očkovat??četla jsem že se očkuje již od 9let
ahoj..ja nejsem zastancem techto novych ockovani (zadnych) ktere poradne nejsou vyzkousene…jak pises…jsme trochu pukusni kralici a az dobou se uvidi jaky to vlastne muze mit vedlejsi ucinky apod.
já klárku asi naočkovat nechám. ale ještě máme několik let čas, takže zatím jsem toto detailněji nezkoumala…
Být „za ty prachy“ pokusným králíkm, je dost drahý špás. Eli má 8.let a taky jsem zvažovala do budoucna, tak kolem 15.roku-dříve určitě ne a myslím, že do té doby se bude vědět víc a snad budou i nějaké výsledky studií a třeba i cena přijatelnější (nebo naopak)-uvidíme.
Anulka píše:
Být „za ty prachy“ pokusným králíkm, je dost drahý špás. Eli má 8.let a taky jsem zvažovala do budoucna, tak kolem 15.roku-dříve určitě ne a myslím, že do té doby se bude vědět víc a snad budou i nějaké výsledky studií a třeba i cena přijatelnější (nebo naopak)-uvidíme.
no já někde četla že aby to mělo ten největší účinek že by to chtělo naočkovat kolem 12.roku
V 7-mi letech bych nad očkováním neuvažovala.Dceři bylo 15 let,dlouho jsem zvažovala zda naočkovat či nikoli.Cenu jsem „skousla“,říkala jsem si,že za zdraví to stojí.Ale vadilo mě,že vakcína není vyzkoušená v praxi,nejsou studie na konkrétních případech,nikdo netuší,jak dlouho bude vakcína účinkovat.Spíše jsem se bála nežádoucích účinků-každé očkování je zásah do imunitního systému a nikdo předem neví,co to s tělem udělá.
Ptala jsem se na gynekologii-pokud žena chodí pravidelně na preventivky,zda je možno,že jeden rok vše ok za za rok má rakovinu v pokročilém stadiu.A bylo mě sděleno,že při pravidelných kontrolách se nikdy tato situace nestane.Že za ten rok když se něco děje bývá stav v počátečních stadiích a dá se dobře léčit.
Nakonec jsem díky věku dcery na očkování přistoupila,abych něco neprošvihla.Ale dobrý pocit jsem z toho neměla.
Takže pokud je dcera malá,máš výhodu,že máš čas a mezitím už budou studie účinnosti,nežádoucích účinků a podle toho se rozhodneš,zda to dobré je či není.
lasička1 píše:
V 7-mi letech bych nad očkováním neuvažovala.Dceři bylo 15 let,dlouho jsem zvažovala zda naočkovat či nikoli.Cenu jsem „skousla“,říkala jsem si,že za zdraví to stojí.Ale vadilo mě,že vakcína není vyzkoušená v praxi,nejsou studie na konkrétních případech,nikdo netuší,jak dlouho bude vakcína účinkovat.Spíše jsem se bála nežádoucích účinků-každé očkování je zásah do imunitního systému a nikdo předem neví,co to s tělem udělá.
Ptala jsem se na gynekologii-pokud žena chodí pravidelně na preventivky,zda je možno,že jeden rok vše ok za za rok má rakovinu v pokročilém stadiu.A bylo mě sděleno,že při pravidelných kontrolách se nikdy tato situace nestane.Že za ten rok když se něco děje bývá stav v počátečních stadiích a dá se dobře léčit.
Nakonec jsem díky věku dcery na očkování přistoupila,abych něco neprošvihla.Ale dobrý pocit jsem z toho neměla.
Takže pokud je dcera malá,máš výhodu,že máš čas a mezitím už budou studie účinnosti,nežádoucích účinků a podle toho se rozhodneš,zda to dobré je či není.
já si právě říkám že to snad až tak nutné není,četla jsem že když dr dělá pravidelně po roce cytologii tak že se dá vše podchytit včas ale.....mám strach abych něco nezadbala.....jsou i názory že i pár týdnů po dobré cytologii může rakovina propuknout,tak jsem z toho zmatená proto řeším zda očkovat či ne
Tak já mám dceru 13 let a rozhodně nechám očkovat, ale doktor gyndař mi říkal, že mám počkat do 15 let, že je to lepší. S holkou jsem dohodnutá, že rozhodně bude rozumná a opravdu počká s prvním klukem až po očkování
Naštěstí je po mamince a tak má jiné zájmy, ale bohužel vím, že některé její spolužačky už se sexem zkušenost mají
Ptala jsem si i její pediatričky a také mi říkala, že mám vydržet do 15 ![]()
Ano,může se i po dobrém odběru na cytologii objevit rakovina a to dosti agresivní-a za rok může být v pokročilém stadiu.Ale to není ta,která je vyvolána papilomaviry,na které je očkování.Ta která je vyvolána papilomaviry je pomalá,takže je čas na odhalení a úspěšnou léčbu.
Ono díky reklamně to vypadá,že je to očkování proti rakovině-ale ono je to očkování jen proti papilomavirům,které mohou / a nemusí / vyvolat změny,které časem můžou vést k rakovině děložního čípku.
Spousta žen má ony papilomaviry a nikdy se jim ca neobjeví.Jejich imunitní systém si s nimi poradí a zničí je.Naopak je skupina žen,které mají agresivnější formu ca a není to na podkladě papilomavirů,takže by jim ono očkování naprosto nepomohlo.
To jsou aspekty,které musí člověk brát v úvahu.
Hlavně bych viděla kámen úrazu v tom, že to přenášejí chlapi
Takže holka může být věrná, mít své papilomaviry, které zvládá a pak stačí, že její partner si to zabrousí jinam a je průšvih
A co si budeme nalhávat o věrnosti, že ![]()
no teda,tak mám v hlavě pořád nejasno
tak uvidíme za pár let i když jsem četla že pokud se zavádí nějaká novinka tak se vše projeví a ukáže až za jednu generaci „testování“
Mě lékařka také nabízela nechat se očkovat, ale já nechci. Nejde o peníze, ale nelíbí se mi právě, že to očkování je jen proti určitému druhu rakoviny, jak již tu bylo řečeno. Nestřídám partnery, partner také ne, chodím na pravidelné prohlídky a pokud jednou mám rakovinu dostat, tak podle mě přijde a je jedno jestli to bude prsu, plic nebo děložního čípku, ale toto je opravdu jen a jen můj názor.
U dětí je horší volba. Vím, co mohu od sebe čekat, a vím jestli patřím do rizikové skupiny, ale u svých dětí bych asi na toto očkování přistoupila, ovšem proti vám mám výhodu, ještě děti nemám, tak se do té doby než je budu mít snad objeví studie nebo nové postupy a léky.
Nezávidím vám vaši povinnost rozhodovat o takových věcech ![]()
Holky, prosím vás, jestli můžete, nechte své dcery naočkovat. U mě to podchytili za 5 min 12, a to chodím na pravidelné prochlídky. Mám za sebou 3 operace, nenávratně zjizvený a ztenčený čípek, každého půl roku štěp na histolku, a riziko, že se to vrátí.
Způsobuje to vir, není to klasický druh rakoviny. A, ano, bohužel, se to přenáší pohlavním stykem, kdy chlap o tom vůbec neví.
Lemaz-a měla jsi potvrzené,že to způsobily přímo papilomaviry a hlavně té skupiny,na které je očkování funkční?Protože to očkování nazabírá na všechny druhy papilomavirů.
Zajímalo by mě,kolik žen opravdu onemocní ca na podkladě papilomavirů těch na které je očkování-a kolik naopláku jinými druhy ca děložního čípku,na které očkování není.To jsou bohužel čísla,která nám nejsou známá-myslím nám,jako laikům.Ti co vakcínu vyrábějí to jistě vědí,ale nezveřejňují.
Ještě jsem nikde nečetla,že by se řeklo-ročně v ĆR onemocní tolik a tolik žen ca děložního čípku na podkladě papilomavirů,které jsou v očkovací látce.Možná bychom se divili,že je to číslo hodně nízké.Nevím,jen soudím.Ale přeto jsem dceru očkovat nechala,nedalo mě to,brala jsem to jako zodpovědnost za její zdraví.Ale nebyla jsem plně přesvědčená o nezbytnosti,proto nad tím hloubám.
Samozřejmě, jistě to nevím. Ale, když vylítla vakcína, tak jsem zrovna podstupovala třetí operaci. Ptala jsem se na to doktora a on mi řekl, že kdyby to bylo před pěti lety, tak by mi ta vakcína pomohla. Kdybych měla tu možnost, tak vůbec neváhám. Teď už je pro mne pozdě. Ono, i kdyby to mělo eliminovat třeba jen 3 druhy papylomavirů, tak to za to stojí.
Docela se divím, že na to nepřispívá pojišťovna plnou vahou, protože léčba je několikanásobně dražší. No, ale na to si asi ještě budeme muset počkat.