Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Bez vyšetření jsem měla v hlavě už několik rakovin. ![]()
Prosimtě neblbni, nejprve se nech vyšetřit, potom dělěj závěry. Můžeš mít hormonální problém, cystu, cokoli ![]()
JA VÍM:-)ALE ČLOVĚK HNED PŘEMÝŠLÍ CYSTA UŽ MĚ TAKY NAPADLA ALE PROSTĚ MI TO NEDALO SE NEZEPTAT:-)
Řekne ti to jen vyšetření, často na utz stejně nepoznají, jestli je to problém, pokud se jim něco nebude zdát, pošlou tě na laparoskopii. Teda měli by. Já neměla nikdy žádné bolesti, cyklus jak hodinky, žádný problém a bác ho, vzali mi jeden vaječník minutu po 12 a měla jsem kliku, že mi nevzali všechno. Naštěstí se to chytlo včas, ale prý jentaktak, nemusela jsem na chemo, ale hlídají mě a do roka se budu muset nechat stejně odoperovat na všechno, nebezpečí se prý zvyšuje. Na druhou stranu mi tohle řekli už před těma 5 rokama, kdy mě řízli, takže mám asi docela kliku ![]()
A jinak, cysta může být i jen obyčejná, plná tekutiny, ty se obvykle vstřebají, ale zase můžou bolet. Rakovina je očividně svině.
Tak moje máma má pryč celej vnitřek a jen začala krvácet mimo cyklus jinak nic, žádné bolesti neměla. Dr jí poslal hned po UZ do nemocnice a do 14 dní šla na operaci bylo to v začátku žádné matastáze. Dostala 5× proventivně ozařování a 2× ročně chodí už jen do nemocine na kontroly. Dnes je jí 65 a pořád dobrý operovaly jí v 42.
Zdravím, pokusím se oživit diskuzi - mé babičce přišli před týdnem na nádor na vaječníku.. Zjistili to až v nemocnici, kam ji děda odvezl, protože se jí špatně dýchalo. Měla vodu na plicích, což bývá znakem onkologického onemocnění, takže pak už jen hledali… Co ale nechápu a zajímá mě, zda nemá někdo podobnou zkušenost - babička chodí pravidelně na gyn. prohlídky, před měsícem byla na cytologii a doktor jí řekl, že je v pořádku!!!
Jsem tak naštvaná, že nemůžu spát, pořád přemýšlím o tom, proč tam vlastně chodíme
?
@kaccenaa cytologie je na screening rakoviny děložního čípku. vaječníky jsou zákeřný, jsou ukryté hluboko a nemají okolo sebe žádnou důležitou strukturu, kterou by brzo narušily a tím by se to projevilo, nejsou omezeny žádnou biologickou barierou, takže si tam v klidu rakovina roste a když se na ni přijde, už je jí často plné břicho. Ani kdyby se dělal pravidelně ultrazvuk (což asi pojišťovna ze screeningových důvodů nehradí, nebo nevím), tak její objevení není jisté - v těch místech je takový tkáňový bordel i normálně, dovedu si představit, že když ta rakovina nedělá žádné cysty a má denzitu podobnou jako okolí, nemusí být vidět - protože vlastně nic nedeformuje, jen se rozsejvá v místech, kde se normálně nedá moc vyznat.
@kaccenaa píše:
Zdravím, pokusím se oživit diskuzi - mé babičce přišli před týdnem na nádor na vaječníku.. Zjistili to až v nemocnici, kam ji děda odvezl, protože se jí špatně dýchalo. Měla vodu na plicích, což bývá znakem onkologického onemocnění, takže pak už jen hledali… Co ale nechápu a zajímá mě, zda nemá někdo podobnou zkušenost - babička chodí pravidelně na gyn. prohlídky, před měsícem byla na cytologii a doktor jí řekl, že je v pořádku!!!
Jsem tak naštvaná, že nemůžu spát, pořád přemýšlím o tom, proč tam vlastně chodíme![]()
?
my máme rakovinu vaječníků a ledvin v rodině - rakovinu vaječníků měla moje babička i teta (tátovo dvojče), říkala jsem to doktorovi na gyn, ten mi řekl, že vyšetření by byla možná udělat, ale že pojišťovna to nezaplatí, takže smůla
![]()
@petasekd Taky bych si vyšetření klidně zaplatila. Ale nevím, jestli se nedědí geny způsobující nádory vaječníků spíš z matčiny strany.
@petasekd tak to nevahej, odpust si par veci a nech se vysetrit… myslim, ze to za to urcite stoji… ja si vetsinu vysetreni taky platim jako samoplatce, kdyz chci proste neco navic, co uz pojistovna nehradi, nekdy je to par korun, nekdy celkem palka, ale pokud mate raka v rodine, tak fakt nevahej, za ty usetreny prachy ti preci zivot nestoji!!!
Ahoj, moje mamka má rakovinu vaječníků. Neznáte někdo v rodině nebo v okolí někoho s podobnou diagnózou? Mamka je z toho celkem dost špatná a napadlo mě, že by bylo dobré, kdyby si mohla popovídat nebo psát s někým, kdo je na tom podobně. My se sice všichni snažíme ji podporovat a pomáhat, ale přece jen nejsme v její kůži. Děkuji za případné kontakty, moc by to pomohlo.
Mela to ma mamka i babicka. Vajecniky vytahli, prosly si lecbou - spise pro jistotu a ok. Pokud je to jen na vajecnikach, je to dobre resitelne
.
AHOJKY CHCI SE ZEPTAT JE TADY NĚKDO KDO PRODĚLAL RAKOVINU VAJEČNÍKU? ZAJÍMALO BY MĚ PŘIZNAKY. mAM PROBLEM ŽE MĚ ČASTO POBOLÍVÁ BŘICHO A JE TO FURT TAKOVÁ BOLEST TAKO MENSTRUACNÍ, MAM I PROBLEM S MENSTRUACI ŽE PŘICHÁZÍ AŽ PO 40 NEBO 45 DNECH. zÍTRA SAMOZŘEJMĚ JEDU K DOKTORU ALE NEDALO MI TO SE ZEPTAT. cLOVĚK MA STRACH V DNEŠNÍ DOBĚ JE TOLIK NEMOCÍ. dĚKUJI ZA PŘÍSPĚVKY