Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Murka Ředitel kecá. V blízké ZŠ chodí malé děti do družiny a děti z 2. stupně mohou v případě ošklivého počasí do dozorové třídy. Všechno jde, když se chce. Zažádala bych písemně, aby ti museli zdůvodnit, proč to údajně nejde.
No ten ředitel si peníze na další pracovní sílu nevyčaruje.
@Anonymní píše:
@Murka Ředitel kecá. V blízké ZŠ chodí malé děti do družiny a děti z 2. stupně mohou v případě ošklivého počasí do dozorové třídy. Všechno jde, když se chce. Zažádala bych písemně, aby ti museli zdůvodnit, proč to údajně nejde.
Ne všechny školy a všichni ředitelé mají peníze na placení navíc.
Nenapadlo by mě žádat družinu pro sedmačku. A být puběrťačka v sedmičce, do družiny s malými dětmi bych chodit nechtěla, styděla bych se.
Neznám školu, kde děti z druhého stupně chodí do družiny. Kolikrát je družina jen do 3. třídy.
I s těmi autobusy je to na pytel. Většinou jsou i z vesnic spoje koncipovány tak, aby byl spoj, který koresponduje se začátkem vyučování.
@Murka prostě jezdit později.. Jezdí školní busy, které počítají s dětmi do školy a jsou tak casovane.. Jinak toto je všude stejne, vesměs max 3.trida, starší prostě musí čekat na 7:45..
nebo starší vozit, no..
@Anonymní píše:
@martina.se píše:
@Murka prostě jezdit později.. Jezdí školní busy, které počítají s dětmi do školy a jsou tak casovane.. Jinak toto je všude stejne, vesměs max 3.trida, starší prostě musí čekat na 7:45..nebo starší vozit, no..
Jezdit později nelze. Vyučování začíná v 7:55 a autobus přijíždí ke škole až deset minut po osmé (pokud nemá zpoždění), než dojdou do školy, než jim přijde školník otevřít, převléknou se a dojdou do třídy, tak je kus hodiny pryč. To prostě nejde.
Nicméně už se tahle situace řeší se školou, sešlo se nás více rodičů (zatím dvanáct), kteří mají najednou problém „kam s ním“. Napsali jsme do školy dopis, kde žádáme spolupráci školy na řešení tohohle problému. Uvidíme, jak se škola vyjádří oficiálně.
@Murka píše:
Omlouvám se, že píšu až teď, prvňačka mi dává zabrat.
Až do doby předkoronavirové u nás fungovala ranní družina i pro druhý stupeň zcela normálně. Byly dvě třídy, první stupeň zvlášť, druhý stupeň zvlášť, zvládala to ohlídat jedna osoba. Bylo to právě proto, že ne ze všech směrů jezdí autobusy „školní“, určené hlavně pro školáky, aby stihli vyučování. Bohužel jsme na trase, kde jezdí bus po malinkých vesničkách a veze tak čtyři pět dětí a není to autobus „školní“, jezdí s ním hlavně lidé do práce na sedmou.
Je samozřejmě možné, aby šla dcera do obchodu, tam chvíli courala, něco si koupila. Ale opravdu to není řešení pro každý den, svačiny má z domu a nechci, aby si kupovala blbosti jen proto, že nemá kde být. A aby se toulala někde po městě, to se mi taky moc nelíbí.
Před vchodem do školy je jen miniaturní stříška nad vchodem, kam se fakt neschová, pokud by pršelo. Teď na podzim to jistě přežije, chvíli počkat, než ji pustí do školy. Ale co v zimě, dešti?Jezdit později nelze. Vyučování začíná v 7:55 a autobus přijíždí ke škole až deset minut po osmé (pokud nemá zpoždění), než dojdou do školy, než jim přijde školník otevřít, převléknou se a dojdou do třídy, tak je kus hodiny pryč. To prostě nejde.
Nicméně už se tahle situace řeší se školou, sešlo se nás více rodičů (zatím dvanáct), kteří mají najednou problém „kam s ním“. Napsali jsme do školy dopis, kde žádáme spolupráci školy na řešení tohohle problému. Uvidíme, jak se škola vyjádří oficiálně.
Nepište do školy, ale obraťte se na příslušný městský úřad a požádejte o zajištění lepšího spoje pro vaše děti.
@martina.se píše:![]()
měla jsem děti postupně na 5 školách a to od vesnice až po velké mesto a nikde nemohly děcka starší jak 4.trida.. Vesměs max ta 3. Kapacita a nazdar.. Maluch teď nastoupil, v družině je jich 150.. Smůlu mají už i tretaci
Tak já co vím z okolí, tak naprosto všude byla ranní družina bez omezení (do ranní družiny mohly jakékoliv školní děti a nebylo to podmíněno přihlášením do družiny), a omezení byla až pro odpolední družinu, kde už byly pouze přihlášené děti.
Já nad jednou družinou přímo bydlím (z okna ve vyšším patře vidím na vchod, do zahrady i do oken družiny) - a ráno tam chodili občas i už opravdu velcí kluci (odhad 6.-8.třída), kteří přijížděli busem po 7h. Chodili tam hrát stolní fotbálek.
@zrcadlo píše:
Tak já co vím z okolí, tak naprosto všude byla ranní družina bez omezení (do ranní družiny mohly jakékoliv školní děti a nebylo to podmíněno přihlášením do družiny), a omezení byla až pro odpolední družinu, kde už byly pouze přihlášené děti.
Já nad jednou družinou přímo bydlím (z okna ve vyšším patře vidím na vchod, do zahrady i do oken družiny) - a ráno tam chodili občas i už opravdu velcí kluci (odhad 6.-8.třída), kteří přijížděli busem po 7h. Chodili tam hrát stolní fotbálek.
V téhle době je na dobré vůli školy, že ranní družinu vůbec provozuje. Dle pokynu by škola měla zamezit míchání dětí z různých tříd, natož z různých stupňů. Kdyby škola řekla, že z důvodu prevence nákazy družinu provozovat nebude, pak je to rozhodnutí úplně v pohodě. Aby vychovatelka ráno hlídala nejen mrňata, ale starala se ještě o puberťáky, to je fakt roztažnost.
@Murka Tak to chápu no, pokud je nežádoucí děti míchat, pak je to pro školu problém no ![]()
@hanka.br. píše:
V téhle době je na dobré vůli školy, že ranní družinu vůbec provozuje. Dle pokynu by škola měla zamezit míchání dětí z různých tříd, natož z různých stupňů. Kdyby škola řekla, že z důvodu prevence nákazy družinu provozovat nebude, pak je to rozhodnutí úplně v pohodě. Aby vychovatelka ráno hlídala nejen mrňata, ale starala se ještě o puberťáky, to je fakt roztažnost.
No teď je ta ranní družina na téhle škole úplně zrušená pro všechny (první dva stupně mohou přijít od 7h do školy a být ve svojí třídě, ale nikdo jiný).
Já jen reagovala na to, že na pěti školách nemohl nikdo starší než…, moje zkušenost je taková, že pro ranní družinu fungovala úplně jiná pravidla a chodily tam děti bez přihlášení libovolně, a ty dojíždějící tam fakt v nepřízni počasí chodili i ve vyšších ročnících.
@zrcadlo píše:
No teď je ta ranní družina na téhle škole úplně zrušená pro všechny (první dva stupně mohou přijít od 7h do školy a být ve svojí třídě, ale nikdo jiný).
Já jen reagovala na to, že na pěti školách nemohl nikdo starší než…, moje zkušenost je taková, že pro ranní družinu fungovala úplně jiná pravidla a chodily tam děti bez přihlášení libovolně, a ty dojíždějící tam fakt v nepřízni počasí chodili i ve vyšších ročnících.
Ale jo - prostě je to služba, kterou škola poskytuje v případě, že je schopná ji technicky zajistit Poskytuje ji menším dětem a v téhle době musí pečlivě zvážit, co je pro danou školu menší riziko - jestli vyhovět rodičům nebo spíše epidemiologické situaci. Neumím si představit, že se najdou rodiče, kteří ještě po škole nárokují dohled nad dětmi druhého stupně místo aby se snažili zajistit jim pohodlnější dopravu do školy.
@hanka.br. píše:
Nepište do školy, ale obraťte se na příslušný městský úřad a požádejte o zajištění lepšího spoje pro vaše děti.
Tak mě tedy přijde daleko schudnejsi zajistit ráno možnost dětem jít ráno do družiny než žádat o změnu jízdního řádu. Kvůli pár dětem autobus nepřidaji, můžou výt spoje vázány zase ba další spoje atd…
Vždy je to o lidech. Kde není vůle… Navíc očividně se to týká více dětí, nemusí projíždět ze stejné obce. Často se dojíždí z různých směrů, nemusí jit o jeden autobus atd… A pokud to doteď fungovalo a teď si berou covid jako důvod k různým omezením, tak nevím… Jako jo, mají nějaká doporučení, ale když to někde jde, jinde ne, co to jako je? Tak mají všechny školy jednat jednotně… Ne že na jedné to jde, na jiné ne…
Např. na všech ZŠ v našem městě, kde pracuji, preventivně zrušili všechny kroužky.
Fakt nechápu. Dcera chodí do školy ve vesnici a já pevně doufám, že to rušit nebudou. Tady je to většinou jediná možnost, jak děti můžou do kroužku chodit, kvůli dojíždění…
@Fazulina píše:
Tak mě tedy přijde daleko schudnejsi zajistit ráno možnost dětem jít ráno do družiny než žádat o změnu jízdního řádu. Kvůli pár dětem autobus nepřidaji, můžou výt spoje vázány zase ba další spoje atd…J
pro skolu to nemusi byt schudne. Pokud je to mala skola, je problem zajistit zamestnance i pro bezne situace.
@matkabagristy píše:
pro skolu to nemusi byt schudne. Pokud je to mala skola, je problem zajistit zamestnance i pro bezne situace.
Paní píše, že dřív to fungovalo. Takže je důvod nesmyslné omezení kvůli covidu…