Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Murka píše:
Děti, které by potřebovali do ranní družiny a kvůli věku nemohou, jsou z různých směrů, nejde o jednu linku, to by šlo asi řešit u dopravce. Jsme spádová škola pro spoustu okolních vesnic a vesniček.
Těch druhostupňových dětí do té ranní družiny nechodí mnoho, vloni jich bylo 14. Do loňska zvládla uhlídat dvě třídy ranní družiny jedna vychovatelka, teď to nejde. Nejsou potřeba lidi navíc.
A jak píše @Fazulina, dcera bude stát třičtvrtě hodiny venku v nepříznivém počasí, pak si ve škole kýchne a pošlou ji domů.
Navrhovali jsem i to, že by děti v ranní družině měli roušky, pokud by to umožnilo jejich vstup do školy dříve než v půl osmé. Uvidíme, co nám odpoví.
Takže i předtím byly děti oddělené? Tak to nechápu už vůbec, pokud byly ve dvou různých třídách…
@hanka.br. píše:
Jako že by kuchařka jako nepedagogický pracovník přijala zodpovědnost za děti? Aby se po škole svezl první rodič, jehož dítě by si v ranní družině udělalo bebí?
No věř, že třeba na vesnicich to tak funguje. U nás třeba školka otevírá oficiálně v 6.30. Učitelka přijíždí autobusem s dětma z vedlejší vesnice kolem 6.15. Některé děti, včetně moji dcery, potřebovaly někdy být ve školce dřív, třeba v 6. Byly tam s kuchařkou. Nikomu to nevadilo. Šlo o 1-2 děti a ne denně, ale holt když jsem musela na vlak v zimě, kdy mi ve sněhu trvalo dýl tam dojet, tak se nedalo nic dělat.
Neříkám, že je to ideální řešení…
![]()
@Fazulina píše:
No věř, že třeba na vesnicich to tak funguje. U nás třeba školka otevírá oficiálně v 6.30. Učitelka přijíždí autobusem s dětma z vedlejší vesnice kolem 6.15. Některé děti, včetně moji dcery, potřebovaly někdy být ve školce dřív, třeba v 6. Byly tam s kuchařkou. Nikomu to nevadilo. Šlo o 1-2 děti a ne denně, ale holt když jsem musela na vlak v zimě, kdy mi ve sněhu trvalo dýl tam dojet, tak se nedalo nic dělat.Neříkám, že je to ideální řešení…![]()
1 - 2 děti ale není 14 puberťáků denně, to si asi nebudeme namlouvat.
@Fazulina píše:
Tak v pondělí ředitel, v úterý sekretářka, ve středu uklízečka, ve čtvrtek školní atd![]()
I kdyby se měly střídat učitelky, aby to na jednu vyšlo třeba 1× za 14 dní… Tak je to zase v práci tak neomezi… Kdo chce, hledá způsoby, že…Hele chápu. Škola dá ruce pryč, rodič se holt musí zařídit po svém.
ja mam sve prace dost, krome plneho uvazku a tridnictvi ucim cestinu zaka cizince, vedu odpoledni krouzek. Jsem tridni devataku, pripravuju j na prijimacky. Mam konzultacni hodiny…S pripravami, opravami, atd je to vic nez 40 hodin tydne. Nevim, co delas ve skole, ale mas zkreslene predstavy o praci lidi ve skostvi. V soucasne dobe vsichni nepedagogicti zamestnanci kvuli covidu makaji na 200%.
@neumisa píše:
Zase se dostáváme do diskuze, kde všichni mohou dělat všechno? Co rodičovská aktivita - domluvit se a v hlídání promrzlých puberťáků se střídat? Každý den by mohl stát s vyhřátým autem před školou jiný rodič…
Hele, to vůbec není špatný napad. Ale 12 dětí se do auta nevleze. Kdyby byl prostor, tak já jako rodič bych byla ochotná zajistit takto ráno hlídání
Teoreticky by mohla pomoct obec, určitě tam mají nějaký prostor, kam by ty děcka mohly jít… ![]()
Ono teď je to ještě ok, ale v té zimě fakt nevím, pokud tam není ani třeba žádná bouda na zastávce nebo tak… Ještě by mohla knihovna, pokud tam je. Ale ta nebývá tak brzy otevřená…
@hanka.br. píše:
@Fazulina Asi nemá smysl se dohadovat. Ty si to představuješ dost jako Hurvínek válku, ale to nejsi jediná. Prostě ředitel školy má ve své kompetenci přijmout nějaké opatření, každé omezující opatření je nepříjemné a bude budit rozpaky stejně jako budí rozpaky situace, kdy ředitelé nepřijmou žádné opatření, protože pak jsou to diletanti, co hazardují se zdravím dětí. Jako maminka bych v takové situaci řešila osobní jednání s vedením školy, na nějaké dopisování bych se fakt vykašlala. Jestliže se jedná o více dětí a dlouhodobý problém, jehož řešení ke spokojenosti rodičů je do jisté míry v zájmu školy - co si budeme povídat, žijeme v konkurenčním prostředí - pak se dá očekávat, že vedení bude vstřícné. Vypisovat se na emiminu je prostě na nic.
Ano, to zní rozumně. Pokud je to však jako u nás, tak tam žádné konkurenční prostředí není. Jiná škola by pro rodiče mohla znamenat mnohem větší komplikace, 0rsge hlavně kvůli dojíždění. Takže holt musí vydržet to, co si určí spádová škola.
@matkabagristy píše:
ja mam sve prace dost, krome plneho uvazku a tridnictvi ucim cestinu zaka cizince, vedu odpoledni krouzek. Jsem tridni devataku, pripravuju j na prijimacky. Mam konzultacni hodiny…S pripravami, opravami, atd je to vic nez 40 hodin tydne. Nevim, co delas ve skole, ale mas zkreslene predstavy o praci lidi ve skostvi. V soucasne dobe vsichni nepedagogicti zamestnanci kvuli covidu makaji na 200%.
Jasně, beru. Není to lehké pro nikoho.
Kdyby Tě v současné situaci vedení školy požádalo, abys třeba každé úterý od 7 do 7,30 hlídala dojizdejici děti 2. stupně, aby nemusely čekat venku, byl by to problém? Myslím to upřímně, opravdu… Netuším tedy, v kolik chodíš do školy, takže fakt vařím z vody…
I když teď ještě přemýšlím, že teď asi není žádoucí ani míchat učitele, takže každý den jiný učitel v družině asi taky není ok…@hanka.br. píše:
1 - 2 děti ale není 14 puberťáků denně, to si asi nebudeme namlouvat.
Jasně. Ale v té konkrétní škole, o níž je řeč, očividně dříve jedna učitelka měla ráno na starosti dvě třídy, dle stupňů… Prostě mi hlava nebere, proč to nyní nejde. Když i před tím byly třídy oddělené.
@Fazulina píše:
Jasně. Ale v té konkrétní škole, o níž je řeč, očividně dříve jedna učitelka měla ráno na starosti dvě třídy, dle stupňů…Prostě mi hlava nebere, proč to nyní nejde. Když i před tím byly třídy oddělené.
No protože prostě nechtějí míchat děti dvou stupňů s jedním dospělým. V případě nákazy v té družině(ať už té vychovatelky nebo někoho z dětí) by to odnesl jenom první stupeň a druhý by mohl učit, proto je teď v družině jenom první stupeň. Prostě škola zhodnotila, že riziko uzavření celé školy je příliš velké a nespokojení rodiče by byli úplně všichni. Proti tomu je hrstka nespokojených teď prostě menší zlo.
@hanka.br. píše:
No protože prostě nechtějí míchat děti dvou stupňů s jedním dospělým. V případě nákazy v té družině(ať už té vychovatelky nebo někoho z dětí) by to odnesl jenom první stupeň a druhý by mohl učit, proto je teď v družině jenom první stupeň. Prostě škola zhodnotila, že riziko uzavření celé školy je příliš velké a nespokojení rodiče by byli úplně všichni. Proti tomu je hrstka nespokojených teď prostě menší zlo.
Máš pravdu, to mi nedošlo. Takže je potřeba člověk navíc, co by měl na starost ten druhý stupeň. Což by musel být učitel 2. stupně, jenže ten nemá v náplní práce družinu jako @matkabagristy.
Navíc by to musel být asi pořád stejný člověk. ![]()
Tož chápu, no…
@Fazulina ani ucitel 1. stupne nema v naplni prace druzinu. Co v te skole delas?
@Fazulina píše:
Máš pravdu, to mi nedošlo. Takže je potřeba člověk navíc, co by měl na starost ten druhý stupeň. Což by musel být učitel 2. stupně, jenže ten nemá v náplní práce družinu jako @matkabagristy.Navíc by to musel být asi pořád stejný člověk.
Tož chápu, no…
Potěšilo mě to, to se nestává často.
![]()
@matkabagristy píše:
@Fazulina co ve skole delas?
Já ve škole nedělám nic, já jsem někde psala že pracuji ve škole? Asi proto jsem tak naivní ![]()
Jen se vžívám do kůže zakladatelky, a při představě, že moje dcera stojí 45 minut v mrazu před školou, holt hledám, co s tím. Protože je to u nás podobné, s tím dojíždění z různých vesnic… Jen tady škola kvůli spojům posunula začátek vyučování na 7.10. Věřím, že místním se to taky nelíbí, ti by mohli klidně dojít na 8…
@matkabagristy píše:
@Fazulina ani ucitel 1. stupne nema v naplni prace druzinu. Co v te skole delas?
Jasně, a není ani možné, aby v družině dočasně pracoval?
@Fazulina píše:
Tak mě tedy přijde daleko schudnejsi zajistit ráno možnost dětem jít ráno do družiny než žádat o změnu jízdního řádu. Kvůli pár dětem autobus nepřidaji, můžou výt spoje vázány zase ba další spoje atd…Vždy je to o lidech. Kde není vůle… Navíc očividně se to týká více dětí, nemusí projíždět ze stejné obce. Často se dojíždí z různých směrů, nemusí jit o jeden autobus atd… A pokud to doteď fungovalo a teď si berou covid jako důvod k různým omezením, tak nevím… Jako jo, mají nějaká doporučení, ale když to někde jde, jinde ne, co to jako je? Tak mají všechny školy jednat jednotně… Ne že na jedné to jde, na jiné ne…
Např. na všech ZŠ v našem městě, kde pracuji,preventivně zrušili všechny kroužky.Fakt nechápu. Dcera chodí do školy ve vesnici a já pevně doufám, že to rušit nebudou. Tady je to většinou jediná možnost, jak děti můžou do kroužku chodit, kvůli dojíždění…
asi tady je to nedorozumeni.