Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy píše:
@Fazulina ani ucitel 1. stupne nema v naplni prace druzinu. Co v te skole delas?
Jakože to je nějaké porušení něčeho, pokud by učitel jakéhokoli stupně měl na starost družinu? Bylo by to proti něčemu? Nešlo by mu dočasně do náplně práce druzinu přidat? Nebo jde o komplikaci s tím, že mu tím přibude víc práce?
@Fazulina píše:
Máš pravdu, to mi nedošlo. Takže je potřeba člověk navíc, co by měl na starost ten druhý stupeň. Což by musel být učitel 2. stupně, jenže ten nemá v náplní práce družinu jako @matkabagristy.Navíc by to musel být asi pořád stejný člověk.
Tož chápu, no…
Hele, ono je to fakt na palici. Být teď v práci, tak mě z toho hrabne. A už vůbec si nedovedu představit ředitele, který k běžné agendě, které není málo, řeší ještě Covid.
Na družinu jsou většinou daní 2, 3 učitelé, kteří to mají nějak zorganizované. A nejde to prostě tak, že vezmeš někoho, kdo má zrovna v úterý volno a dáš ho ráno do družiny.
Navrhované řešení s neped. pracovniky by normálně neprošlo, protože oficiálně tu zodpovědnost nemůžeš delegovat na ně. Neoficiálně to bude fungovat do doby než se něco stane a přijde inspekce nebo bezpečák. A teď už vůbec ne, protože zase Covid, a zase mícháš lidi.
@Fazulina píše:
Jasně, a není ani možné, aby v družině dočasně pracoval?
je to mozne. V praxi je to dohled, ktery muze vykonavat kterykoli zamestananec skoly. Kdyz se decku udela spatne, je jedno, kdo nad nim ma dohled. Ted je to fakt o opatrenich kvuli korone. Zadna skola nechce zavrit, delaji, co mu muzou, aby k tomu nedoslo. Staci decko s pozitivnim testem, osmak. Do karanteny jde trida, ucitele, plus teda druzina a s ni cely prvni stupen, bo osmak chodil do ranni druziny. Chapes, ze tohle si skoly nevymyslely ![]()
@matkabagristy píše:
asi tady je to nedorozumeni.
Ajo… To mi nedošlo ![]()
Pracuju jinak v knihovně. Kdysi jsem učila na 8 letém gymplu, tak před 20 a více lety. Ale jen chvíli ![]()
@Fazulina píše:
Jakože to je nějaké porušení něčeho, pokud by učitel jakéhokoli stupně měl na starost družinu? Bylo by to proti něčemu? Nešlo by mu dočasně do náplně práce druzinu přidat? Nebo jde o komplikaci s tím, že mu tím přibude víc práce?
Tak normálně jsou učitelé daní. Teď je střídání nežádoucí, takže to musíš mít nějak rozdělené napevno. U nás měli ranní družinu rozdělenou prvostupnovi a druzinařka. Ale to bylo ve chvíli, kdy se mohly míchat třídy a nevadilo, že tam.je pokaždé jiný učitel. Teď to musíš, co nejvíc dělit. A zajišťovat, aby se nepotkavali.
@matkabagristy píše:
je to mozne. V praxi je to dohled, ktery muze vykonavat kterykoli zamestananec skoly. Kdyz se decku udela spatne, je jedno, kdo nad nim ma dohled. Ted je to fakt o opatrenich kvuli korone. Zadna skola nechce zavrit, delaji, co mu muzou, aby k tomu nedoslo. Staci decko s pozitivnim testem, osmak. Do karanteny jde trida, ucitele, plus teda druzina a s ni cely prvni stupen, bo osmak chodil do ranni druziny. Chapes, ze tohle si skoly nevymyslely
Jasan. Díky za vysvětlení.
Pak bych hledala pro ty děti, co ráno nemají kam jít, řešení jinde než ve škole. Netuším, co je v okolí školy za možnosti. No a nebo je pak opravdu na rodičích, aby si to zařídili tak, aby dítě před školou nečekalo… ![]()
Jsem zvědavá, jak to dopadne.
@Murka píše:
Omlouvám se, že píšu až teď, prvňačka mi dává zabrat.
Až do doby předkoronavirové u nás fungovala ranní družina i pro druhý stupeň zcela normálně. Byly dvě třídy, první stupeň zvlášť, druhý stupeň zvlášť, zvládala to ohlídat jedna osoba. Bylo to právě proto, že ne ze všech směrů jezdí autobusy „školní“, určené hlavně pro školáky, aby stihli vyučování. Bohužel jsme na trase, kde jezdí bus po malinkých vesničkách a veze tak čtyři pět dětí a není to autobus „školní“, jezdí s ním hlavně lidé do práce na sedmou.
Je samozřejmě možné, aby šla dcera do obchodu, tam chvíli courala, něco si koupila. Ale opravdu to není řešení pro každý den, svačiny má z domu a nechci, aby si kupovala blbosti jen proto, že nemá kde být. A aby se toulala někde po městě, to se mi taky moc nelíbí.
Před vchodem do školy je jen miniaturní stříška nad vchodem, kam se fakt neschová, pokud by pršelo. Teď na podzim to jistě přežije, chvíli počkat, než ji pustí do školy. Ale co v zimě, dešti?Jezdit později nelze. Vyučování začíná v 7:55 a autobus přijíždí ke škole až deset minut po osmé (pokud nemá zpoždění), než dojdou do školy, než jim přijde školník otevřít, převléknou se a dojdou do třídy, tak je kus hodiny pryč. To prostě nejde.
Nicméně už se tahle situace řeší se školou, sešlo se nás více rodičů (zatím dvanáct), kteří mají najednou problém „kam s ním“. Napsali jsme do školy dopis, kde žádáme spolupráci školy na řešení tohohle problému. Uvidíme, jak se škola vyjádří oficiálně.
Zkusila bych resit osobne ve skole nebo u zrizovatele.
Mela jsem temer dva roky po sobe ranni druzinu, kde mi dojizdelo celkem 3-4, kdyz budu pocitat, ze jsem si vodila sve, tak jich byla hrstka. Letos neni ranni, protoze neni zajem. Rodice si to rano zaridi.
Kdyby byl zajem, tak je vedeni neodmitne, ale najde reseni. Zas bylo nutne rozsirit odpoledni. O ni si rodice rekli a maji ji.
Nekdo tady radi, ze zadat o posileny spoj pro skolaky rano. U nas to vedeni skoly zkouselo, ale to neproslo.
Dávám vědět, jak se situace vyřešila. Škola odmítla situaci jakkoliv řešit.
Naštěstí ten se zná s tim, ten zas s tamtím a řešení se našlo. Kousek od školy je knihovna, kde se našli dvě dobré duše a děti budou moct každé ráno od půl sedmé do půl osmé do čítárny, budou pod dozorem a v teple. Zítra se ještě doladí detaily a od středy se začíná.
@Murka píše:
Dávám vědět, jak se situace vyřešila. Škola odmítla situaci jakkoliv řešit.
Naštěstí ten se zná s tim, ten zas s tamtím a řešení se našlo. Kousek od školy je knihovna, kde se našli dvě dobré duše a děti budou moct každé ráno od půl sedmé do půl osmé do čítárny, budou pod dozorem a v teple. Zítra se ještě doladí detaily a od středy se začíná.
Ahojky, tak to je super. Jako knihovnice jsem moc ráda, že se to vyřešilo. Dokonce jsem to zde v diskusi navrhovala. Knihovnice jsou super, že s tím souhlasily.