Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
podle kontextu
„vypadal jako arab“ mi přijde jako normální popis osoby
ale úvod „nejsem rasista“ ve mě budí dojem, že to pisatel rasisticky myslel
Pudloslava píše:
podle kontextu
„vypadal jako arab“ mi přijde jako normální popis osoby
ale úvod „nejsem rasista“ ve mě budí dojem, že to pisatel rasisticky myslel
Taky si to myslím ![]()
Obsahově asi přímo ne, ale hodně záleží na formě, taky bych se spíš přimlouvala za rasistický zabarvení.
Pokud to v bylo v kontextu zapotřebí - tedy popis vizuální podoby ( že je typově Arab) tak to ani rasistické není.. Ale pokud šlo o vyprávění, ve které nebylo zapotřebí poukazovat na podobu a rasu, tak je jasné jak to myslel..
JAKO ARAB - zřejmě myslel nejen vizáš ale i chování a předsudky s tím spojené..
„Nesnáším rasisty. Taky židy a cikány.“
Tak nějak podobně mi ta věta zní
![]()
Gina108 píše:
Tak nějak podobně mi ta věta zní![]()
Podle mě záleží na dalším kontextu, aspoň ještě 2-3 věty z každé strany by to chtělo. Věta samotná mi rasisticky nevyznívá, protože nevíme, proč měl její autor potřebu zdůraznit, že rasista není…
Pokud k tomu důvod neměl, je to přinejmenším podivné a rasismem to trošku zavání. Ale nesoudila bych jenom podle krátké věty vytržené z kontextu…
Gina108 píše:
Tak nějak podobně mi ta věta zní![]()
Tak tady bych dilema neměla. Těžkej rasismus.
Tyhle žabomyší války mně přijdou docela úsměvné. Řeší se, co kdo řekl aneřekl, myslel a nemyslel…
Jeden můj známý je Čečenec, narodil se přímo v Grozném. Nechtěl bych zažít to co on a nechtěl bych pod vlivem válečných událostí uvažovat jako on. To pak člověk pochopí, co je to skutečné trápení… ane nějaké slovní přestřelky…
Tolik můj názor na rasistické slovíčkaření.
juro…můj muž není čech,tato věta směřovala k němu…není sice arab ( to abych si oddechla).....ale co kdyby byl?
Myslím si, že dotyčný chtěl poukázat na vzhled člověka, který typově vypadá jako Arab a zároveň se obával, že okolí to pojme rasisticky, tak upozornil, že není rasista.
Miarei píše:
Myslím si, že dotyčný chtěl poukázat na vzhled člověka, který typově vypadá jako Arab a zároveň se obával, že okolí to pojme rasisticky, tak upozornil, že není rasista.
Nejlepší na to co je či není rasistické asi bude připomenout si jak romům vadí Včelí medvídci a jejich Bílá písnička a pak Kocour Mikeš. Dá se najít i tam kde by ho nikdo nehledal.
BohunkaP píše:Miarei píše:
Myslím si, že dotyčný chtěl poukázat na vzhled člověka, který typově vypadá jako Arab a zároveň se obával, že okolí to pojme rasisticky, tak upozornil, že není rasista.![]()
![]()
Přesně tak.
Ono je dneska hodně moderní slovíčkařit a hledat rasismus úplně všude - takže ten člověk se podle mne jen snažil jistit… aby nedopadl přesně tak, jak dopadl… jako potenciální rasista.
Myslíte si ,že věta:,, Nejsem rasista,ale byl tam chlap a vypadal jako Arab .,, je rasistická ????