Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj chci si pronajmout byt, který se mi moc líbí a je pro mě úplně ideální. realitní makléř si vyžádal mé údaje včetně čísla OP přes mail. nemám problém zaslat číslo OP přes mail důvěryhodné osobě, protože jsem tak dělala již např. ze studijních důvodů, nebojím se proto tolik úniku informací - daleko více mě děsí zneužití konkrétním adresátem. nevím, zda nejsem paranoidní. realitního makléře jsem si hledala na googlu, realitka, kde pracuje, nefunguje ani rok, předtím pracoval v realitce, která je v likvidaci a jediné hodnocení, které jsem na něj našla bylo ve stylu „pozor na něj, má vysoké exekuce“ - byl to však jeden komentář na internetu. doposud jsem si nikdy byt nepronajímala, takže nevím, co je/není běžné, každopádně ta realitka jako taková mi prostě trochu smrdí
nevím nakolik to je podstatné pro řadového nájemce.
@hrnicekporcelanovy píše: Více
Chtějí si tě prověřit, jestli nemáš dluhy apod. Tak proto potřebují číslo OP a asi i rodné číslo. Nemusíš jim ho dávat, ale v tom případě asi nebudeš bydlet. Řešením je najít si pronájem bytu přímo u majitele, ne přes realitku.
@MartinL45 píše: Více
A majitel si nebude chtít ověřit totožnost?
@ivašot. píše: Více
Jasně že bude. Já mám ve smlouvě rodná čísla normálně.
Někdo ti svěřuje majetek v řádu milionů a uzavírá s tebou celkem závažný právní vztah. A potřebuje tvoje identifikační údaje. A mezi to patří i číslo OP a RČ. Já pořád nepobírám, proč si lidi myslí, že s nimi někdo uzavře nájemní smlouvu na jejich krásný voči…? A tohle chce každý příčetný majitel bytu. Nechceš dávat? Nedávej…. Ale v tom případě jdi bydlet pod most.
Ty si ověř na katastru, kdo je majitel bytu a zda o pronájmu ví a souhlasí s tím. Smlouvu stejně budeš uzavírat s ním.
Pokud máte před sepsáním rezervační/nájemní smlouvy, pak je pochopitelné, že si tyhle os. údaje vyžádal. Je to běžná součást hlavičky smluv.
Spíš jak má pořešené GDPR? Podepisujete si k tomu něco s realitkou - tohle bych si spíš ohlídala, jak pak s údaji v budoucnu nakládá.
Nebo jít o dům dál, ale prokázat totožnost budou chtít v případě zájmu o uzavření náj. smlouvy všude… ![]()
Mě to podezřelé nepřijde. Vždyť i hotel chce průkaz totožnosti alespoň od jedné ubytované osoby. A ty údaje (včetně čísla OP a rodného čísla) si samozřejmě zapíše do systému. Kdybyste způsobila škodu, jak by to z vás pak vymáhali, když by vás nešlo dohledat? Jestli nevěříte tomuhle konkrétnímu pánovi, protože je na něj špatná recenze a pracuje v moc krátce fungující společnosti, tak zkuste nějakou zavedenou realitku s dobrými recenzemi. Ale ten doklad tam po vás budou chtít taky.
Realitní makléř je povinen vyžádat si Tvůj doklad totožnosti, jelikož je osobou povinnou dle AML zákona.