Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Predstavte si, ze mate dvojcata, co jsou ve 2 letech bez plen, spi celou noc, samy se naji, mluvi ve vetach, pamatuji si basnicky, vymysli si vlastni a argumentuji jak petiletak. Neznam obdobi vzdoru, vztek, valeni po zemi, vzdy me poslechly, samy se obuly, oblekly..
A pak se vam narodi treti dite (taky holka) a nerekne ve skoro dvou skorp nic (bac, tam, toto a pod. moc nepocitam..), nocnak ignoruje, ma zachvaty vzteku, za noc se budi snad stokrat.. ![]()
Ja bych tomu neverila, kdyby se mi to nestalo. Prote dite se se svou povahou a tempem vyvoje rodi. A neurychlite to nijak.
Můj kluk 2r4m a pamatuje si asi 6 lidových písni, teď v týdnu se za 20 min v autě naučil pasla ovečky. Kamaradcine holce stejne staré rozumím par slov co rekne a prijde mi úplně v pohodě. Všemu rozumí, ale ve dvou letech teda ani tuk co do mluvy. Můj začal cca v roce a půl a teď skládá jednoduché věty. Pokud by tvoje ve 2,5 ani neopakovalo, tak bych byla v pozoru a víc to sledovala, ale teď je ještě prcek, takže těch par slov (která se postupně mění) je naprosto ok
@Sany80s píše:
Tohle je těžké, jsou děti, které se opravdu rozmluví až okolo třetích narozenin a je vše v pořádku.
Na druhou stranu, procento dětí, které mají s řečí problémy, se opravdu zvyšuje a dle mého názoru je to tím, že nejsme jako rodiče dostatečně nároční a je na nás příliš malý tlak a společnost začíná tolerovat to, že nemáme na děti dostatečné nároky a necháváme je příliš jít svým tempem, abychom na ně nevyvíjely nátlak.
Já bych to řešila, nejspíš se nic neděje, ale tím, že člověk bude něco řešit, ničemu neuškodíš.
Asi dost záleží, co tím tlakem na děti myslíš? Je fakt, že znám v okolí mámy, co za děti odpovídají, vše za ně dělají, téměř non stop se jim věnují (což může znít super, ale ono se taky dítě musí někdy naučit vymyslet si zábavu samo na chvíli)… A mému dítěti tohle „dopřávají“ babičky, tety a spol. Neustále jak k miminu, co si neumí o nic říct, které potřebuje asistenci u všeho, přitom on už si umí spoustu věcí obstarat sám, když mu cokoli nejde, řekne si o pomoc. Takže svým způsobem souhlas, ale u dítěte, co má rok a půl (a nějaké drobné) bych tu řeč zatím neřešila, ani nevím jak v tomto věku, maximálně si můžu víc všímat a jestli vše ostatní je ok (což zakladatelka asi sleduje) a nějaký tlak jen kvůli řeči bych taky nezvyšovala.
A když ti všichni říkají, že bys to měla nějak řešit - řeknou ti taky jak?
Neřeknou. Protože každý odborník ti na tohle řekne, že máš počkat do tří let, že se rozmluví a kdyby ne, tak to řešit až po třetím roce. Dřív jak ve třech letech nikdo nic řešit nebude.
Můj první měl ve dvou letech cca 20 slov, ve 2,5 bum prásk ze dne na den mluvil všechno včetně složitých souvětí.
Druhý ve dvou letech neřekl ani máma, měl jedno jediné slovo. Teď má 28 měsíců a slova má celkem 4 (auto, kolo, táta a máma) - to čtvrté přidal dneska a já učůrávám blahem a snad bouchnu šáňo, protože je to máma. Nervózní z toho jsem hodně, ale vím, že nic nenadělám. Prostě nemluví. Doufám, že to přijde.
Důležité je vědět, že dobře slyší. To si někdy ověřuju šeptáním.
Důležité je vědět, že rozumí. Ten můj rozumí úplně všemu.
PAS taky vylučuju a psychomotoricky je šikovný, jezdí na firstbiku, chodí po obrubníku, obleče si některé oblečení sám, jí sám, pleny má jen na spaní.
Takže sama sebe uklidňuju, že to přijde, jen musím vydržet. Jo, je to nepříjemné vidět mladší děti, jak krásně mluví. Ale do babyboxu ho kvůli tomu dávat nebudu ![]()
Nenech se okolím vynervovat. Ověř si ty důležité věci - sluch, porozumění. A čekej. Zatím má pořád čas. A jestli tě to uklidní, tak si říkej, že jsou na tom někteří ještě hůř - viz ten můj - považuji ho normálního a čekám. Ale jo, lehce nervózní z toho jsem, to ne že ne, trpělivost nikdy nebyla moje silná stránka ![]()
Ve 20 měsících říká jen ahoj, mama, nene, brm, bác. Zvířátka ho ještě nebaví, ale já zvuk na pejska. Rozumí, je šikovný, samostatný. Nejstarší syn měl opožděný vývoj řeči. Prostřední ne. Přesto do 3 let ne/mluvili takřka stejně. Jen u jednoho kolem toho 3 roku rozvoj byl obrovský, a u druhého ne. Ve 20 měsících je příliš brzy na cokoliv. Buď v klidu, mluví až dost.
@Veronika6214 píše:
Ahoj,
chtela bych se zeptat, jak jsou na tom vase deti s reci v tomto obdobi?
Dcera rika cca 20 slov (nektera zni ale dost podobne) plus zvuky zviratek.
Slova jsou jednoslabicna a dvouslabicna…vetsinou vsak jen se stejnou samohlaskou (momo-motorka, ptata-ptacek).
Kamaradcina stejne stara dcera uz mluvi v kratkych vetach.
Moje dcera zatim moc spojovat nechce, vetsinou rekne jen mama na a nebo mama lala.
Nektera slova uz treba umela - pape (prase) a ted rekne jen “pa”
Vsichni v rodine mi tvrdi, ze je dcera s reci pozadu a mela bych to resit…
Rozumi dobre, udela vse podle pokynu.
Jinak si samozrejme aktivne povidame, zpivame, rytmizujeme apod.
Diky za sdileni vasich aktualnich recovych schopnosti♥️️
Tak naše řečový schopnosti jsou maaa a kaa. Řešit to budu ve 2 letech jestli mě někdo někam vezme.
@kyticka86 já měla nestandardního hned prvního, takže mám hranice i trpělivost posunuté. A je to bezva. Většinou mě čeká příjemné překvapení. Když jsem s 3,5 letym prostředním synem vedla konstruktivní dialog, byla jsem v upřímném šoku.
@kyticka86 Proto jsem rada, ze nejnarocnejsi dite jsme si strihli hned na zacatek (i kdyz mluvilo hezky).
Ve 20m bych mluveni neresila, pokud se jinak vse zda v poradku. Ale musim mlcet, moje prvni dve deti mluvily tou dobou ve vetach. Nicmene to je vyjimka, byla jsem tu kdysi velmi osocovana ze lzi, ze moje prvni dite rika ve 20m basnicku. Druhe rikalo basnicky uz v 16m, to jsem se skoro neodvazila napsat
. Treti v 18m nespojilo dve slova, vystacilo si s „ham“ a narozdil od sourozencu se tou dobou samo najedlo a neni jak za gros kudla.
Mám dvě holky, starší nemluvila do třech let, jenom první slabiky. Byl to otřes poslouchat že všech stran že ten a ten je o tolik mladší a už umí úplně vsechno a určitě za to můžeme my, protože ji nečteme a nemluvíme na ni.
S nástupem do školky se rozmluvila a teď jsme rádi, když je chvilku potichu
Akorát teda r a ř ještě neumí. A mladší má 18 měsíců a jede zdatně zvuky zvířat, rodinné příslušníky a takové slova jako puk, had, med, kakao atd. Věty ani pendrek. Každé dítko je jiné. ![]()
Dcera měla 20mes. minuly měsíc a nemluví vůbec. Řekne táta, máma sem tam, co jí jde hodně je NE
jinak zkomoleně umí kde je nebo není. Jinak ji takto moc nic nejde. A pár zvuku zvířátek. Zatím to nijak neřeším, jak přijde správný čas začne mluvit. Řešila bych to až po 2letech věku asi. Hodně maminek v diskuzí na fcb mě psalo ať si u toho hlavu nedělám. Děti se hlavně nemají porovnávat. Moje starší dcera vše uměla dřív jak tato druhá.
Muj syn mel problemy s reci, pomohla nam skvela pani logopedka - na doporuceni kamaradky..mame s ni 1× tydne on-line hodinu. Kdyby nekdo chtel kontakt, doporucuju vsema deseti
blanka. sav@seznam.cz