Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojte…
nově vlastníme papiňák a já bych se v něm ráda naučila vařit.
Takže sem s receptama i popisem jestli se to tam prostě naháže a nechá vše najednou nebo postupně a co přidávat atd.
Guláše, omášky, co já vím co ještě…
Dík všem
Pokud se opakuju, klidne mě smažte, přesunte…
Ahoj, já ho hlavně používám třeba při vaření masa na omáčky. Maso, vodu, sůl, popř. zeleninu. Zavřu a nechám dle masa druhu vařit 15-25 min.
Guláš - cibule, maso, koření, doleju vodu a zavřu. Vařím dle druhu masa cca 20 min.
Ahoj. Já si vaření dost zjednodušuju, takže já házím
. V papiňáku vařím hlavně polívky a maso. Na polívku tam hodím maso, zasypu směsí soli se sušenou zeleninou, zaleju vodou, zavřu papiňák a po cca půl hodině vypnu.
Guláš vařím tak, že osmahnu cibuli, přidám kousky masa, chvíli smažím a pak zasypu směsí soli a sušené zeleniny nebo koření, zaleju vodou, zavřu papiňák a vařím. Podobně dělám kuřecí maso, akorát dávám celé plátky masa (ne kostičky jako na guláš) a místo cibule papriku na nudličky.
Já nejvíc miluju vařené kuře, takže uvařím celé kuře a máme oběd na několik dní (z části udělám rizito do mrazáku, abychom týden nejedli to samé
). Ale to vařím, jen když jsem doma sama nebo s Anežkou, ona vařené kuře taky miluje. Oberu jí ho a dám jí k tomu těstoviny a syrovou zeleninu.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Toto je neco tak luxusniho, ze fakt doporucuji vyzkouset. poprve jsem mela strach,ale pokud delas podle navodu a nechas predepsanou dobu,fakt se i bez podliti nespali. A pokud pridas treba anglickou,nemusis uz mit ani nic k tomu. Lenka
Jinak jeste jeden recept: na cibulce osmahnout veprove plecko, pridat 3 lzice zavarene smesi pod svickovou Halali, zalit vodou,masox.....Jak je maso mekky, zahustit mlikem s moukou, dat podle chuti cukr a uz ne na plameni vmichat zakysanou smetanu. U nas se to podava s ryzi, knedlikem nebo testovinama. Jo a ten cukr fakt aspon trochu,jinak ma smetana tendenci se zdrcnout
Přesně to, co napsala Kiki, jsem chtěla jít hledat, je to mnamina, akorát já dávám půl na půl olej a spíš víc olej než máslo.
Většinou dělám dušené maso se zeleninou… osmahnout v papiňáku kostky masa, zasypat mraženou zeleninou, přilít trochu vody a papiňákovat 15-20 min. Omáčku pak lze zahustit, ale nemusí se. Zelenina se rozvaří, jestli máš radši nerozvařenou, tak přidat až v půlce vaření.
Úplně stejně vařím různé (většinou zeleninové, bramborové) polívky… naházet a papiňákovat.
Papiňák je fakt super věc, nejvíc oceňuju, že jakmile ho zavřeš, nastavíš minutku na x minut a vůbec to nemusíš hlídat, což u normálního hrncového vaření nehrozí.
kikina2004 píše:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…Toto je neco tak luxusniho, ze fakt doporucuji vyzkouset. poprve jsem mela strach,ale pokud delas podle navodu a nechas predepsanou dobu,fakt se i bez podliti nespali. A pokud pridas treba anglickou,nemusis uz mit ani nic k tomu. Lenka
Jinak jeste jeden recept: na cibulce osmahnout veprove plecko, pridat 3 lzice zavarene smesi pod svickovou Halali, zalit vodou,masox.....Jak je maso mekky, zahustit mlikem s moukou, dat podle chuti cukr a uz ne na plameni vmichat zakysanou smetanu. U nas se to podava s ryzi, knedlikem nebo testovinama. Jo a ten cukr fakt aspon trochu,jinak ma smetana tendenci se zdrcnout
Juuu, tak to hned dneska zkusím k večeři.Kdybys měla ještě nějakek osvědčenej recept (klidně bez papiňáku) z MMB tak přihoď sem nebo pošli SZ.Děkuju ![]()
holky recept sice nepřidám ale jdu na kukandu a díky za recepty ![]()
Lucie1977 píše:
holky recept sice nepřidám ale jdu na kukandu a díky za recepty
Přesně tak - já vařím v papiňáku jenom guláš nebo polívku (hovězí, kuřecí), jinak nic, takže okoukám recepty
- ty brambory vypadají dobře ![]()
Já v tom hlavně dusím maso na omáčku, čiliže osmahnu v něm cibulku, zaliju vodou s kostkou hovězího bujónu, naházím osolené opepřené kostky nebo plátky masa a papiňákuju tak 30 minut vepřové, 50 hovězí (manžel vyžaduje téměř rozpadající se maso, čím měkčí, tím lepší
), pak maso vyndám, zahustím omajdu moukou s vodou (říkáme tomu „klektánek“), případně dochutím solí nebo vegetou a je to
.
Varianta je k cibulce a masu přihodit ještě na pánvi osmahnuté žampiony na plátky. Jinak je postup stejný a v tom případě dávám houbový bujón.
A další varianta je po vyndání masa z papiňáku, přilít k té omáčce se žampiony smetanu na vaření, zahustit klektánkem, kapku citronu a udělat tak smetanovou houbovou omajdu ![]()
PS: a ty brambory zkusím k obědu, až prcek odpo usne ![]()
Jéé, to se hodí nějakej receptík, papiňák donese Ježíšek, tak pak budu jen vařit a vařit ![]()
Jo a v papiňáku dělám i kuře na paprice, maso je fakt za chvilinku měkké.
Ahoj Dori,
v papiňáku vařím maso na polévku (hovězí, slepici, kuře), pak určitě luštěniny.
I ten gulášek dělám v papiňáku (je to klasický rodinný recept, manžel se po něm olizuje
) - na sádle osmahnu cibuli (kolik masa, tolik cibule, sádlo je důležité, na oleji tu správnou chuť neuděláš) a několik na plátky nakrájených stroužků česneku, po osmahnutí přidám na kostky nakrájenou hovězí kližku a osmahnu, osolím, nakonec přidám mletou papriku (používám jen maďarskou, my si už pár let vozíme přímo z Maďarska, ale u nás se dá také koupit, českou nebrat - nic moc). S paprikou osmahnu jen krátce, ať se nespálí, zaliji vodou (tak 2 cm nad maso), uzavřu papiňák a přivedu do varu, pak teprve „zapnu“ vyšší tlak a dusím, když je maso téměř měkké, otevřu papiňák a ještě vysmahnu část tekutiny z guláše. Tím se dohustí (správný guláš se nezahušťuje nebo jen malinko). Když je tekutiny tak akorát a zdá se mi, že to není ještě tak akorát husté, dochutím troškou mouky nebo nastrouhanou střítkou chleba a povařit samozřejmě. Ke konci vaření přisypu majoránku a ještě dám tak 2 stroužky drceného česneku, to se povaří už jen tak 2 minutky. A je hotový super gulášek ![]()
Jinak si v papiňáku připravuji maso k omáčkám nebo když vařím kuře nebo plecko na paprice - po tomto jídle se můžou naše děti utlouct
Případně dělám maďarštější paprikáš nebo perkelt
Připravuji v něm i segedínský guláš a boršč - ten je jinak na dlouho
No a samozřejmě v papiňáku dělám roštěnou i ptáčky ![]()
Papiňák se nehodí na indickou, thajskou apod. kuchyni - na to mám veliký wok
![]()
Jinak manžel v něm rád vaří polévky (na ty je fakt machr
), pozor - zelenině nastavujeme nižší tlak. Zeleninu nedávám dohromadu s masem, přidáváme později, aby nebyla rozvařená.
Holky můžete mi sem hodit recept na kuře na paprice v papiňáku?Díky
Stensa píše:
Holky můžete mi sem hodit recept na kuře na paprice v papiňáku?Díky
Tak já ho dělám takto: nakrájím cibuli (nemusí být najemno) a v papiňáku na oleji osmahnu do sklovata, přidám na kousky naporcované kuře (většinou tzv. na osminky - na osm dílů), jen krátce osmahnu a osolím, přisypu mletou papriku a osmahnu jen chvilinku, přiliji vodu, cca 3 -4 cm nad maso, zavřu hrnec, přivedu k varu a „pustím“ papiňák. Když je maso měkké (je to fakt rychlovka
), vypnu a otevřu. Vyndám maso a dodělám omáčku - zahustím záklechtkou a povařím. Když je povařená, odstavím a už více nevařím. Přidám poslední (velmi důležitou ingredienci
) kysanou smetanu, ale už nevařím, mohla by se srazit. Vrátím maso do omáčky a je hotovo. Jako přílohu určitě knedlík (teď dělávám vídeňské) nebo těstoviny.