Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Evo, chtě nechtě, se musím zapojit do diskuze. Mluvíš z pozice zdravé ženské, která asi nikdy problémy s otěhotněním neměla…ale bohužel není málo těch, které mají vymodlené, vybrečené, vystresované, probdělé těhotenství jen díky doktorům a moderní vědě…a já k ním patřím…snažíme se o miminko, půjdeme teď na druhé IVF a já jsem za tu šanci vděčná…přinejmenším mi přijde velmi hrubé a neomalené, jak se tady prezentuješ. Jestli jsi nějak radikálně nábožensky založená, tak jdi meditovat do kostela, a ne tady srážet na kolena holky, které už takhle mají starostí dost!!!!
Pajušino, Tobě moc držím palce. V tvé situaci bych přemýšlela stejně. Mě bohužel lékaři povolují pouze vložení jednoho embrya, měli by u mě strach i u dvojčátek.
Příspěvek upraven 02.11.10 v 14:00
a opět jsem se přesvědčila, že na emiminu se spíše moralizuje, než odpovídá na diskuze o které mám zájem a můžu nějak POMOCT!!
Holky, bohužel ty telátka (lentilko napsala jsi to moc hezky
tady budou a jsou a nikdo z nás neví, proč se tlačí tam, kde je nikdo nechce, ale mohly by si jít bučet někde jinde ![]()
Evo no tak názor na to mít jistě můžeš, nicméně jsi velmi statečná
, že jsi ho tu takhle citlivě napsala, fakt ohleduplné
![]()
Pajušino…těžký. Vůbec netuším jak bych se rozhodla, přemýšlím o tom a chvíli si myslím že bych udělala jedno a chvíli že druhé.
Můžu ti jedině napsat, že vím o matce s trojčaty, která je donosila v pořádku (samo se narodili ale před termínem).
Ach jo, přeju ti upřímně moc štěstí a aby to dobře dopadlo, ať už se rozhodneš jakkoliv. ![]()
davmi píše:
eva:znova se ptám, kdyby jsi neměla dítě přirozeně neuvažovala by jsi o umělém oplodnění,prostě by jsi to brala jako že ti to prostě život nedopřeje, takže nebude nic?
Byla jsi v takové situaci?
Ano v demokracii máš právo na svůj názor, ale taky bys měla být ohleduplná k ostatním lidem, myslíš, že tím akorát nezpůsobiš, že bude zakladatelce tak akorát do pláče, už tak to nemá jednoduché a není ještě třeba přilévat olej do ohně.
Nebyla jsem v takové situaci, nechápu ale, že se někdo x let snaží o děti, pak podstoupí umělé oplodnění a pak dokáže jít na tzv. redukci. Prostě mi to hlava nebere. Samozřejmě vícečetné těhotenství je rizikové a je to víceméně patologický stav, protože žena je uzpůsobená na to, donosit jedno dítě. Jenže tady jde o to, že jedno dítě prostě nebude, ještě se čeká až do 12. týdne, aby se redukce úspěšně podařila. Buhužel i vím, jak se taková redukce dělá a neměla bych na to žaludek.
myslím si, že ale právě proto, že to dítě hrozně chceš, snažíš se tolik let, řeknou ti potom, že donosit tři děti je prakticky nemožné, naopak po redukci je šance pořád větší, takže dáš prostě šanci aspoň někomu než potratit všechny 3. Takhle to vidím zase já.
eva valoi píše:davmi píše:Nebyla jsem v takové situaci, nechápu ale, že se někdo x let snaží o děti, pak podstoupí umělé oplodnění a pak dokáže jít na tzv. redukci. Prostě mi to hlava nebere. Samozřejmě vícečetné těhotenství je rizikové a je to víceméně patologický stav, protože žena je uzpůsobená na to, donosit jedno dítě. Jenže tady jde o to, že jedno dítě prostě nebude, ještě se čeká až do 12. týdne, aby se redukce úspěšně podařila. Buhužel i vím, jak se taková redukce dělá a neměla bych na to žaludek.
eva:znova se ptám, kdyby jsi neměla dítě přirozeně neuvažovala by jsi o umělém oplodnění,prostě by jsi to brala jako že ti to prostě život nedopřeje, takže nebude nic?
Ano v demokracii máš právo na svůj názor, ale taky bys měla být ohleduplná k ostatním lidem, myslíš, že tím akorát nezpůsobiš, že bude zakladatelce tak akorát do pláče, už tak to nemá jednoduché a není ještě třeba přilévat olej do ohně.
eva valoi píše:davmi píše:Nebyla jsem v takové situaci, nechápu ale, že se někdo x let snaží o děti, pak podstoupí umělé oplodnění a pak dokáže jít na tzv. redukci. Prostě mi to hlava nebere. Samozřejmě vícečetné těhotenství je rizikové a je to víceméně patologický stav, protože žena je uzpůsobená na to, donosit jedno dítě. Jenže tady jde o to, že jedno dítě prostě nebude, ještě se čeká až do 12. týdne, aby se redukce úspěšně podařila. Buhužel i vím, jak se taková redukce dělá a neměla bych na to žaludek.
Jenže to je právě na zvážení rizik. Jak moc je pravděpodobné, že dokáže žena donosit zdravá trojčata? A každý si přeje zdravé dítě. Bohužel, kdyby se zavádělo jen jedno embryo, tak by sice šance na trojčata byla fakt min., ale na druhou stranu by se hodně snížila šance i na jedno dítě.
Nemyslím si, že něčemu pomůžeš, když tu napíšeš, že se to tobě hnusí. Tobě ano, tak prosím nereaguj. Když ti vadí i samotný fakt, že ženy podstupují IVF, tak tady už opravdu jsi hodně mimo mísu ![]()
Kakika píše:eva valoi píše:davmi píše:Nebyla jsem v takové situaci, nechápu ale, že se někdo x let snaží o děti, pak podstoupí umělé oplodnění a pak dokáže jít na tzv. redukci. Prostě mi to hlava nebere. Samozřejmě vícečetné těhotenství je rizikové a je to víceméně patologický stav, protože žena je uzpůsobená na to, donosit jedno dítě. Jenže tady jde o to, že jedno dítě prostě nebude, ještě se čeká až do 12. týdne, aby se redukce úspěšně podařila. Buhužel i vím, jak se taková redukce dělá a neměla bych na to žaludek.
Ano v demokracii máš právo na svůj názor, ale taky bys měla být ohleduplná k ostatním lidem, myslíš, že tím akorát nezpůsobiš, že bude zakladatelce tak akorát do pláče, už tak to nemá jednoduché a není ještě třeba přilévat olej do ohně.Jenže to je právě na zvážení rizik. Jak moc je pravděpodobné, že dokáže žena donosit zdravá trojčata? A každý si přeje zdravé dítě. Bohužel, kdyby se zavádělo jen jedno embryo, tak by sice šance na trojčata byla fakt min., ale na druhou stranu by se hodně snížila šance i na jedno dítě.
Nemyslím si, že něčemu pomůžeš, když tu napíšeš, že se to tobě hnusí. Tobě ano, tak prosím nereaguj. Když ti vadí i samotný fakt, že ženy podstupují IVF, tak tady už opravdu jsi hodně mimo mísu
Prostě je mi toho, které přijde pryč líto. Tak pardon.
To je ten důvod, proč mi to vadí.
eva valoi píše:
To je ten důvod, proč mi to vadí.
No vidíš, a to nejsou ani tvoje. A jak se teď cítí Pajušina, když jí takové rozhodnutí čeká…jedno pryč, nebo vystavit velkému riziku všechny… ![]()
My to tady nemysleli s tebou zle, jen ten způsob podání byl hodně nešťastný
Evo, ale pajuša se neptala komu to je či není líto, jí to je líto taky a to o dost víc, než tobě, ona ty děti totiž nosí v sobě a nepotřebuje tady chytré komentáře od tebe!
Líbí se mi komentář od Pavly…cokoli uděláš, bude to dobré a to je pravda! ![]()
Kakika píše:eva valoi píše:
To je ten důvod, proč mi to vadí.No vidíš, a to nejsou ani tvoje. A jak se teď cítí Pajušina, když jí takové rozhodnutí čeká…jedno pryč, nebo vystavit velkému riziku všechny…
My to tady nemysleli s tebou zle, jen ten způsob podání byl hodně nešťastný
přesně tak, jsem věřící, tudíž proti potratům bych měla být komplexně, ale nemůžu, ano vadí mi potraty u například „dívek“ které si to rozdávají s každým a pak chodí 3krát do roka na potrat, ale u některých situací, např. tohle nebo znásilnění bych si nedovolila nikoho odsoudit ani náhodou.
tak než se tady zvrhne diskuze jako to bývá.....pajušino počali jsme trojčátka přirozeně přes tělísko
doktorka mi redukci doporučila,chtěla jsem redukci na jedno,jelikož už mám 2
děti a přítel taky 2 …čekalo se 12 týdne jak to dopadne a ejhle na Uz nám dr řekla,že to příroda vyřešila sama a že čekáme dvojčátka…nemohla jsem to rozdýchat a ptala se na redukci,bylo mi řečeno,že ze dvou se redukce nedělá že je tam veliké riziko,že se přijde o všechny…tak jsme se rozhodli ,že než nečeho litovat v budoucnu jdem do toho… a dnes už jsme počet vstřebali a za pár týdnů budeme ty naše broučky držet v náručí…
kdo odsuzuje IVF a redukci není normální…co je lepší porodit zdravé donošené dítě(max dvojčatka) nebo porodit předčasně většinou postižené děti a nedej buh se dívat jak ti umírají před očima ,nebo prostě v počátku,když je to ještě nic tak to zredukovat na normální počet…
Ahoj Pajušino
Tak já jsem asi ta, která ti tady může nejvíce odpovědět Tak nejdřív několik marných let, potom 5× inseminace a dvě IVF. První IVF ze tří embryí se neudrželo ani jedno, 2. IVF ze tří embryí se udržely všechny a zdárně se vyvíjely až do 12 tt, kdy jsem podstoupila redukci ze 3 na 2 plody.
Dr. doporučil redukci a já jsem vyrazila do různých nemocnic konzultovat s odborníky, jaká je pravděpodobnost donošení 3 dětí.Nakonec jsem skončila na neonatologii, kde mi lékařka (sama těhotná)vše dopodrobna vysvětlila a prokonzultovala to se mnou. Pravděpodobnost donošení tří zdravých dětí opravdu není zrovna velká, ač samozřejmě hluboce smekám před všemi maminkami, které to dokázaly. Bohužel na jednu takovou připadne drtivá většina těch méně šťastných. Ať už jde o potrat, předčasný porod s následky smrti, či s těžkými zdravotními postiženími.
Nakonec jsme se i my rozhodli pro redukci, probrečela jsem spoustu dní i nocí, ještě když mě vezli na sál, tak jsem brečela, ale byli ke mně velmi milí a plní pochopení.
Dnes mám zdravá dvojčata, rodila jsem 35. týden, kdy už děti chtěly na svět. Tři bych do tohoto tt nedonosila.
Bylo to to nejtěžší rozhodování v mém životě a nikdy to nepřebolelo, ale věřím tomu, že jsem se rozhodla správně, dala jsem šanci na život svým dvěma dětem. Dnes budou mít tři roky a já se stále učím se svým rozhodnutím žít. Ale jak už zde bylo napsáno, každé tvé rozhodnutí bude to správné.
Psala mi Villa, veškeré podrobnosti ti napíše.
Držím ti palce, aby jsi vším prošla s co nejmenší bolestí v srdci.