Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, umíte mi některá poradit? Před rokem jsme se s manželem brali a pořídili jsme si snubáky v zlatnictví v Pha. Jenomže už po měsíci nošení jsem zjistila, že se mi pod prstýnkem dělá nějaký ekzém nebo co. Strašně to svědělo a pak se mi tam začala kůže šoupat. Tak jsem ho vždy na čas odložila a pak vzala znova na prst a začalo to opět. Zkoušela jsem ho vyčistit, vydesinfikovat v alkoholu ale nic nepomohlo a tak jsem ho přestala nosit. Pak jsem otěhotněla takže se mi na prst ani nevešel takže ležel leden. Manžel ho poctivě nosil. Po několika měsících nošení začal ale mít s prstýnkem stejný problém jako já a tak ho taky odložil. Nyní jsem zjistila že na prstýncích nám z vnitřní strany chybí i punc. Chtěla bych je reklamovat ale nevím zda tohle je vůbec možný reklamovat a zda mě s tím rovnou nevyrazí. Mám na ně 2 roky záruku. Nemáte někdo skušenosti s reklamací zlata z důvodu reakce kůže?
Děkuji za reakce ![]()
Pokud takovou reakci nemate ani jeden na jine zlate sperky, tak prstynky pravdepodobne nebudou ciste zlate, ale s nejakou primesi
Ahoj, já pracovala čtyři roky ve zlatnictví, ale tohle jsem neslyšela, kůže může špatně reagovat když jsi třeba nemocná nebo bereš nějaké léky, ale že by jste na tom byli s manželem stejně je divný. A hodně divný je to, že nemají punc, ten mít musí i znak a většinou i číslo výrobce. Já bych je šla reklamovat a zeptala se kde jsou symboly.
Tak jestli, je to zlato si můžeš ověřit v jiném zlatnictví. Pokud ne určitě bych je šla reklamovat ![]()
Pravost zlata ti ověří puncovní úřad a punc dodá, jinak alegie některé zejména bílé zato bývá potažené rhodiem aby se krásně lesklo a to bohužel způsobuje alergie ![]()
Ahoj, s dovolením bych se přidala k diskusi, zrovna jsem chtěla založit stejnou. Máme prstýnky z bílého zlata cca 10 měsíců a hlavně ten manželův je úplně žlutý, můj začíná žloutnout taky a ještě jsou na té nejužší hraně takové černé flíčky. Prstýnky jsme taky kupovali v Praze a byly i docela drahé. Máte s tím někdo zkušenost? Uznali reklamaci?
Děkuju moc za odpovědi.
@Emal taky mám prstýnek z bílého zlata.Teda jen zásnubní. Mám jej něco přes tři roky a začíná mi taky žloutnout. Nosím ho nonstop na prstě a z té strany jak je dlaň už je nažloutlý.
@Emal píše:
Ahoj, s dovolením bych se přidala k diskusi, zrovna jsem chtěla založit stejnou. Máme prstýnky z bílého zlata cca 10 měsíců a hlavně ten manželův je úplně žlutý, můj začíná žloutnout taky a ještě jsou na té nejužší hraně takové černé flíčky. Prstýnky jsme taky kupovali v Praze a byly i docela drahé. Máte s tím někdo zkušenost? Uznali reklamaci?
Děkuju moc za odpovědi.
to žloutnutí je, myslím, normální… Když jsme řešili snubáky, hrozně jsem chtěla bílý zlto a manžel žlutý, tak nám paní v salonu říkala, že bílý zlato, pokud se o něj nebudem starat, stejně časem zežloutne… ![]()
@Emal pravděpodobně ti to neuznají. Bílé zlato je totiž „potažené“ žluté zlato, takže vzhled bílého zlata se musí obnovovat.
Na druhou stranu je to velmi krátká doba. ![]()
@Michaela 2012 asi bych se zajímala o složení prstýnků. Mně se tedy občas stane, že se mi kůže pod prstýnkem vysuší a sloupe, ale to je tak jednou do roka, možná opravdu při nějaké vnitřní nerovnováze - nikdy to totiž neřeším, prstýnek nosím dál a za pár dní je to ok.