Reklamace v internetovém obchodě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2398
18.9.12 20:57

Reklamace v internetovém obchodě

Objednávala jsem větší množství hraček přes nejmenovaný internetový obchod.
Balík přišel dnes, komunikace s obchodem super, ale…

objednávala jsem panenku, výběr byl ze dvou, ta vybraná se měla uvést do poznámky pod objednávkou. No a mě samozřejmě přišla ta druhá.

Ale co mě naštvalo víc, objednávala jsem dětem (tudíž 2×) ovečku Shaun.
Dle nabídky na netu by měla ovečka po zmáčknutí čumáku hrát písničku z pohádky, bohužel ovečka jen jednou zabečí. Ovečka stála 280Kč.

Dnes večer jsem jim přes mail psala svou reklamaci.
Zítra očekávám telefonát s nabízeným řešením.

Chci se zeptat, na co mám nárok.
Panenku bych chtěla vyměnit a vzhledem k tomu, že byl nejspíš špatný popis u oveček, tak odstoupit od smlouvy a vrátit peníze.
Ale jak je to v tomto případě s poštovným? Když budu posílat věci zpět, mám nárok na úhradu poštovného. A v případě, že mi oni zašlou tu správnou panenku, toto poštovné už hradit nemusím, že ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4466
18.9.12 21:04

Ze zákona ti musí hradit poštovné prodejce, v jakémkoliv případě. Prodejci to ví, ale kolikrát to neřeknou a spoléhají na to, že se ozveš.

Vedu eshop a firmu se zakázkovým zbožím :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
18.9.12 21:08

Samozřejmě to platí i u odstoupení od smlouvy. Vždycky vrací celou zaplacenou částku + poštovné a balné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
18.9.12 21:14

@Žirafátko a můžu odstoupit od smlouvy jen částečně (třeba v případě těch oveček) a ostatní věci si ponechat, že ano?

A chápu to teda dobře, že já mu ty věci pošlu zpátky a on mi vrátí peníze za hračky + poštovné, které jsem zaplatila při vrácení zboží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
18.9.12 21:22

@danik pokud vrátíš jen část objednávky je možné, že vrátí pouze poměrnou část poštovného.

Takže ano, můžeš vrátit jen část a oni ti vrátí peníze jen za tu část + poměrnou část poštovného.

Podívej se ještě na VOB (všeobecné obchodní podmínky) konkrétního obchodu, jestli tam nemají nějakou vypečenost, se kterou jsi souhlasila.

Nezapomeň o tom informovat prodejce, což jsi již zřejmě udělala (nám běžně chodí vrácené zboží a nikdo mi nenapíše ani řádek, to je sranda to pak dohledávat 8) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
18.9.12 21:27

@Žirafátko jo, mailík jsem jim psala teď večer s tím, aby navrhli nějaké řešení.

Takže oni vrátí to poštovné, které mi zaúčtovali při prodeji, jo?
Já myslela, že mám nárok i na proplacení poštovného, které budu muset kvůli jejich chybě :cert: uhradit já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
18.9.12 21:37

@danik samozřejmě ti uhradí oboje poštovné. Ty jim to pošleš na své náklady a oni ti potom poštovné proplatí v té výši ve které jsi to poslala. Poměrné poštovné se vrací pouze u poštovného při objednávce:

Rozuměj objednáš si skříň a plyšáka. Poštovné bude kvůli váze 1100,–
A když vrátíš plyšáka (protože zjevně došlo k pochybení na jejich straně), tak ti proplatí cenu plyšáka + 100,– z jednoho poštovného k tobě + dodatečně ještě poštovné, které jsi zaplatila ty, když jsi jim plyšáka vracela.

Něco jiného by bylo, kdyby jsi posílala plyšáka na reklamaci kvůli rozpáranému švu. Tam by potom záleželo jestli by reklamaci uznali jako důvodnou (vrátí poštovné a na sé náklady pošlou nového) a nebo neuznali (smůla, platíš si to sama). Pokud bys nesouhlasila s neuznanou reklamací máš možnost si nechat udělat znalecký posudek a poté poslat plyšáka na reklamaci znovu (a kdyby ji uznali, tak by ti museli proplatit veškeré poštovné za plyšáka + znalecký posudek)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
18.9.12 21:48

Pokud bys to chtěla vědět přesně, tak je to rozhodnutí Evropského soudu označeného C-511/08, Handelsgesellschaft Heinrich Heine GmbH versus Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen (zásilkový obchod versus sdružení na ochranu spotřebitelů).
Ve zkratce si obchod účtoval pětieurové poštovné a i při odstoupení od smlouvy si ho chtěl nechávat.

Evropský soudní dvůr následně rozhodl, že podle směrnice 97/7/ES nemůže dodavatel požadovat náklady na původní dopravu zboží po spotřebiteli, který uplatní své právo odstoupit od smlouvy

Je to platné od podzimu 2011. Snad jsem nic nepopletla, je to hrozně složitý se v tom vyznat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
18.9.12 21:52

@Žirafátko, jsi zlatíčko. Moc děkuju za vysvětlení :kytka:.
Možná e-shop bude solidní a nedojde k žádnému dohadování. Ale já jsem typ člověka, který chce dopředu vědět, na co má nárok než se později dovědět, že jsem se nechala napálit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
18.9.12 21:55

@danik nemáš vůbec za co :kytka:
dyžtak dej vědět jak to dopadlo, snad jsem fakt nic nepopletla, to bych se styděla. Já prostě vracím všechno všem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák