Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ze stranek www.detiamedia.cz:
"Není tajemstvím, že nejvýznamnější světové reklamní agentury spolupracují s dětskými psychology s cílem co nejefektivněji dítě oslovit a vzbudit jeho zájem a potřebu vlastnit nabízený produkt. Jakkoli je tato praktika neetická, výrobcům a prodejcům se vyplácí.
Řada států se snaží zabránit tomuto trendu přijímáním speciálních zákonných úprav, které mají minimalizovat vliv reklamy na děti. Například švédský zákon neumožňuje přerušovat pořady určené dětem do 12 let reklamou. Taktéž je zakázáno vysílat reklamu těsně před a po takových pořadech. V Norsku je zakázána reklama primárně mířená na děti. Zacílením na děti se rozumí propagace produktu, který je zvláště zajímavý pro děti, prvky animace nebo jiná forma ztvárnění přitažlivá pro děti a rovněž účinkování dětí mladších 13 let v reklamě. Také je zakázáno vysílat jakoukoli reklamu během dětských pořadů a v ochranném desetiminutovém časovém pásmu před a po dětském pořadu.
V České republice takto přísná úprava chybí. Nicméně o zpřísnění regulace reklamy zaměřené na děti se v současné době diskutuje."
A další zajímavosti:
"Z výsledku je patrná také efektivita inzerce. Projevy dětí svědčily o tom, že reklamy znají nazpaměť, pamatují si je, diskutují spolu o nich. Všechny zkoumané děti mají doma nějakou hračku z reklamy.
V průběhu vysílání reklamních spotů pro jinou cílovou skupinu (pro dospělé) děti reklamě téměř nevěnovaly pozornost.
Z výzkumu vyplynulo také to, že děti ve věku 5–6 let od sebe nedokážou odlišit jednotlivé formy marketingových komunikací. Byl prokázán i vliv jiných forem marketingových komunikací než je reklama (pořad, hry, soutěže) a také to, že jednotlivé formy od sebe děti nejsou schopny rozeznat.
Potvrdil se názor, že děti nerozpoznají persvazivní funkci a sdělení považují za pravdivé (Skittles a žirafa, která jí duhu, nebo časopis Létající pevnosti).
Persvazivně nepůsobí pouze reklama, ale také jiné formy marketingových komunikací, konkrétně produkt (na karneval v masce postavičky z pořadu Animáček)."
(http://www.detiamedia.cz/…nimacek-.htm)
Jak jsem psala na začátku z marketérů produktů zaměřených na děti je mi
Zlatej Jim Jam
@pukacu on pořady nikdo nebude natáčet, když na to nebudou prachy. Ty bys pracovala zadarmo a nebo za minimální dávky?
Děti reklamu vidí v životě všude. Čím dříve je naučíš, že to je jen pohádka, nesmysl a blbost, tím lépe.
Alenaxxxx
Zadarmo bych určitě nepracovala. Ale zajisté není nutné dávat reklamu před dětské pořady. Na to je spousta dalších příležitostí u programů pro dospělé.
Nelíbí se mi to. Navíc teda myslím, že vzhledem k tomu že dostávají poplatek od lidí, tak by vůbec na veřejnoprávní televizi reklama být neměla.
Zdravím a prosím, můžete mi poslat znění té petice??? píší diplomku o Vnímání reklamy dětmi předškolního věku a celkem by mi to pomohlo…
díky