Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak predne jsi zjisti jestli je lokalita určena pro bydlení nebo jen rekreaci. Pokud jen rekreaci, tak ti dům nezkolauduji k bydlení.
@JancaS84 já právě četla různý články o tom a jsem z toho úplně zmatená všude píšou něco jiného ![]()
@Anonymní píše:
@JancaS84 já právě četla různý články o tom a jsem z toho úplně zmatená všude píšou něco jiného
tak nečti články, ale územní plán dané obce.
To je tak obecný dotaz, ze se na to nedá odpovědět. Kde to je, v jaké lokalitě, v jakem stavu je chata a z čeho je postavena, jak je to tam s vodou, odpady atd atd?…
Z té fotky prd poznáme. Zajdi si na obci a poté na katastr a né číst různé články.
Z toho obrázku je prd poznat, tam nevidíš jestli je te jen rekreační oblast nebo ne, stav velmi dobry taky nemusi byt zrovna velmi dobra realita
nechápu tu plochu, to je nějaká mikro chatka ne?
Tak ono se plně stačí podívat na zastavěnou plochu - 22m2, tohle nevyhovuje normám pro trvalé bydlení, je a bude to vždy jen chatička, dole jedna místnost, nahoře spaní.. při troše dobré vůle se dole vleze KK a pidi - sociálka..
hele, žít můžete klidně i na chatě s číslem evidenčním (č. p. vám nikdo nedá), žádná „bytová policie“ po lidech nechodí a znám dokonce více lidí, co na chatičkách bydlí skoro celoročně…
pokud se na to ptáš kvůli Hypotéce, tam je právě zakopán PES
ta prioritně slouží pro účely bydlení, nikoliv rekreace, ale není vyloučeno, že pár bank poskytuje úvěry i na rekreační objekty (akorát si zřejmě neodečteš úroky z daní)
na netu je k tomu spousta info, třeba zde
https://www.hyponamiru.cz/…y-a-chalupy/
a pokud to koupíte (byť jako rekreační objekt s číslem evidenčním) tak vám prostě nikdo nemůže zakázat tam celoročně bydlet..
ALE nevím, co si představuješ - my takovou chatku pár let měli na léto - je to extrémně malý prostor i pro dva lidi, ne tak pro člověka a dítě, navíc schody nemají bytové normy, jsou prudké (pro malé dítě absolutně nevhodné)..
pokud je tam dovedena elektřina a voda (nebo aspoň studna), tak se tam krátkodobě vegetovat dá (např. celé léto) ale jako bydlení to nemyslíš úplně vážně?
znáš tyhle chatky? mívají půdorys 5×4 m.. to je panelákový obývák
na tom prostoru chceš žít? za 1,5 mega?
PS : Jinak z chatky o zastavěné ploše 22m2 NIKDY rodinný dům ve smyslu ČSN 734301 neuděláš, a to jednoduše kvůli technickým parametrům (velikost, výška stropů, schodiště apod.) viz. zde https://stavimbydlim.cz/…up-vyrizeni/
kolik vás tam jako chce bydlet a jak si to představuješ? kolik vám je? jste nějací eko-bio nebo tak něco??
Příspěvek upraven 06.05.21 v 14:34
Zajdi si na místně příslušný stavební úřad. Tak ti všechno vysvětlí naprosto přesně.
Já bydlím v chatě už 10 let, mám tady normálně trvalé bydliště ![]()
@iiiv jistě, na chatách díky extrémním cenám bytů a domů bydlí čím dál více lidí..
proto zakladatelce píšu, že i když není možné tak maličkou chatku kvůli ČSN „rekonstruovat“ na RD, tak nikdo a nikdy jí nemůže zakázat v ní bydlet…
jak to bydlení na 22m2 (plus nahoře spaní, vlezou se tam tři postele, znám to) ale bude v reálu vypadat, je věc druhá.
ona je taky „chata a chata“ ![]()
@Lucy75 píše:
@iiiv jistě, na chatách díky extrémním cenám bytů a domů bydlí čím dál více lidí..proto zakladatelce píšu, že i když není možné tak maličkou chatku kvůli ČSN „rekonstruovat“ na RD, tak nikdo a nikdy jí nemůže zakázat v ní bydlet…
jak to bydlení na 22m2 (plus nahoře spaní, vlezou se tam tři postele, znám to) ale bude v reálu vypadat, je věc druhá.
ona je taky „chata a chata“
jasný, my máme klasickou patrovou zděnou chatu, kde je kanalizace, voda, elektro i plyn. Kromě nižších stropů je to stejný jak rodinný dům. Ale bydlet ve ve 22m2 si neumím představit, to máme jen obývák.
Je to právě přízemí, první patro a podkroví kde je krásný pokoj tak jsme mysleli si přistavět ještě jednu místnost. ![]()
@Anonymní píše:
Je to právě přízemí, první patro a podkroví kde je krásný pokoj tak jsme mysleli si přistavět ještě jednu místnost.
zajděte si na stavební úřad, tam vám řeknou, jestli by tam šlo případně přistavět. Předem se můžete podívat na územní plán obce.
Ahojky, zajímá mě jestli je tu někdo kdo rekonstruoval chatu aby v ní mohl bydlet a co je k tomu potřeba zařídit? Na kolik vás to vyšlo?