Venkovní žaluzie v bytě ve starém činžáku

4
4.5.21 22:39

Venkovní žaluzie v bytě ve starém činžáku

Dobrý den,

v rámci rekonstrukce staršího bytu zvažuji instalaci venkovních žaluzií (na oknech orientovaných na jihozápad) a trochu se bojím, jestli mi to neubere moc světlosti z oken; ta totiž mají na výšku jen 140 cm (šířka 206 cm), a když dám zarovno s fasádou 20 cm box pro žaluzie, tak mi to zastíní víc než těch 20 cm, poněvadž to bude před oknem. Neumím si to moc představit a nenašel jsem ani podobné případy ani diskuze. Nemáte někdo prosím zkušenost s venkovními žaluziemi/roletami na starém baráku s menšími okny? Zajímal by mě každý názor - spokojenost/nespokojenost - někoho, kdo něco podobného realizoval. :-/

David

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
4.5.21 22:52

V první řadě ti ty žaluzie musí někdo schválit. To si nemůžeš dát do oken jen dle svého přání. Nejdřív musíš kontaktovat SVJ, pak tě možná odkážou na stavební úřad. Ale moc bych s tím nepočítala, mění se tím vnější vzhled domu a to moc nikde nepovolují. Kup si kvalitní vnitřní žaluzie, vyjde tě to levněji…
Jinak venkovní žaluzie máme na podstatně menších oknech a problém to není…

• Citovat
  • Upravit
6661
5.5.21 03:21

Podívej, z hlediska stavební fyziky jsou venkovní žaluzie neúčinnějším typem stínění oken. Největší tepelná zátěž budov je okny (tepelná zátěž přes zdi je jen velmi malá). Venkovní žaluzie odstíní až 85% slunečního záření na ni dopadající a to i z důvodu významného snížení tepelné zátěže konvekcí (radiační složka je nejvýznamnější). Jednoduše řečeno, je zde výrazné omezení nahřátí okna slunečním zářením. To ti totiž vnitřní žaluzie odstíní velmi málo a teplo z nahřátého okna se dostane do místnosti. Z hlediska stínění je to nejlepší volba. Tak je to z hlediska fyziky. Ale je tu druhý aspekt - právní. Řeš to s výborem SVJ, sám si jen tak nemůžeš dát venkovní žaluzie, protože ovlivní vzhled budovy. Možná se k tomu bude muset vyjádřit i stavební úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
5.5.21 09:13

Díky za odpovědi. Po právní stránce všechno vím a mám to vyřešené, není problém. Že je to nejlepší způsob stínění jsem také zjistil, proto tuto variantu zvažuji, navíc vnitřní žaluzie se mi vůbec nelíbí. Jenom si říkám, abych pak neměl v bytě moc tmu, i když budou vytažený. Janli to rád slyším, že nemáte problém na menších oknech, přesně to je informace, kterou hledám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí