Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, jestli některá z vás, maminek, ví, jestli rentgenování osmiměsíčnímu děťátku škodí. Vím, že je to záření nezdravé, ale dneska jsem byla na pohotovosti, protože mi malá spadla a hrozně moc plakala. Měla jsem strach a tak mě poslali na rentgen. Ozářili ji hlavičku zvrchu a pak zboku. Pak mě volali po 10 minutách zpátky, že snímky jsou nečitelné, takže znova. Nemůže to miminkám škodit? A já dostala tu ochrannou vestu a mé dítě ne. Jsem z toho zmatená. Ta asistentka jen řekla, že je to slabé záření. A doktora jsem se na to úplně zapomněla zeptat, zda byl postup správný. Děkuji všem za rady.
Ahoj Ráchel, pokud jí nebudou rengenovat často a to se počítá asi kolem šesti rengenů za týden , tak to tělo zvládne vstřebat,mě dcerku rentgenovali po havárce skoro každý den , kvůli možnému poškození, úraz jako takový tedy neměla, ale vše bylo a je ok.Já bych se toho nebála, spíš bych byla ráda, kdyby se tvému miminku nic moc nestalo,a bylo zase v pohodě.Držím ti palečky a opravdu se neboj, to dávkování rengenu dávají opravdu velmi malé,jinak by to tam sestřičky nemohly dlouhodobě dělat.Sice jsou schované za sklem , ale přece jen zbytky záření v místnosti zůstává, a ony toho pochytají daleko víc než při jednorázovém rentgenu, čauky Eva
Rachel, postup byl správný, ty jsi měla právo odmítnout stát u miminka při rentgenování, pokud by někdo s personálu trval na tom, abys tam byla, je možné na to jít fíglem: my se pokoušíme o miminko (jsem těhotná…). Paprsky rentgenu jsou namířeny na rentgenovanou část těla a ty zástěry, příp. vesty jsou jako prevence. Miminkům se nedávají, protože jsou moc těžké a by se mohlo přidusit. Vesty mají za úkol ochránit před radiací vnitřní orgány, radiace je slabounká a její škodlivost se v podstatě nemůže rovnat jistotě, že máš děťátko v pořádku. Já jsem vloni byla na rentgenu se synem a také jsem neodmítla, byl chudák tak vyplašený a já s ním, že jsem si netroufla nechat ho jít do té strašidelné místnosti samotného. Naštěstí jsem nebyla ještě těhotná, i když co jsem četla, tak ani miminku v bříšku by to ublížit nemělo. Jenomže jistota je jistota!
Doufám, že tvoje miminko je v pořádku. Někdy to dá práci je uhlídat
No, taky nás za týden čeká rentgen, tak jsem zvědavá, jaký to bude mít průběh… jsem z toho docela nesvá..
No nam tentgenovali nekolikrat hlavicku a nohu a vzdy maly dostal ochranu pres brisko a pres prirozeni, tezke to sice bylo, ale ne tak ze by ho to zadusilo…a to byl male miminko. Dostal vzdy nekam ochranu a ja take…