Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat na Vaši zkušenost s koupáním ve vaničce X kyblíku. PA, která vede náš kurz, je z Tummy Tub úplně nadšená - jak drží teplotu, jak miminko nepláče… Ale v inzerátech vidím, že se jich hodně prodává, ne Tummy Tub, ale jiná značka. A ještě - do kolika let se tam dítě vejde?
Díky za odpovědi.
Marťoch, 30tt
Ahoj Marti,
náš Matýsek se v kyblíku koupe od narození a ze zkušenosti ti ho vřele doporučuji:
1. narozené miminko se v něm cítí v bezpečí jako u maminky - má vodu všude kolem sebe kromě ponoření hlavičky
2. kyblík našeho chlapečka vždy uklidnil a on se každý večer na něj neuvěřitelně těšil, očička mu zářili a vždy v kyblíku na:,–(il svůj nejspokojenější výraz - sešpulil pusinku a vykuleně koukal kolem sebe.
3. když povyrostl, začal v kyblíku dělat blbiny - to už tak příjemné nebylo ( tedy pro nás, pro něj určitě ANO). Mockrát se stalo a doteď stává , že máme na podlaze potopu.
4. dnes má náš Matýsek 6 měsíců - a má zlozvyk si v kyblíku stoupat a držet se za jeho okraje a důležitě se tvářit, umývání už není to co bývalo - i Matýskovi začíná být kyblík malý, na jeho vkus je tam už asi málo vody
Přesto , nebo právě proto ti kyblík doporučuji. Náš klučina je díky němu vodní živel - od 4 měsíců začal chodit na plavání do vaničky kde mával ručičkama, kopal nožičkama, stříkal kolem sebe, byl celý mokrý v obličeji - A VELMI SPOKOJENÝ. Abecedu potápění -
po polití celým kelímkem zvládnul bez přípravy během 2 minut. Voda mu prostě nevadí, zná ji odmalička.
My koupili kyblík od Bebe Jou - je podstatně větší než Tummy Tub. Také se dá přikoupit k němu stojan, na který kyblík připevníš, což je též velmi praktické.
Myslím, že i tvoje miminko bude v kyblíku moc spokojené.
Ještě se ti přiznám - po příchodu z porodnice jsme začali s mužem koupat Matýska v kyblíku. Bylo to celkem pro mě náročné, měla jsem děsný strach, že ho utopíme, z kyblíku mu jen z vody vykukovala ta jeho spokojená hlavička. My měli v kyblíku všechny svoje ruce. Muž mu držel hlavičku - jednou rukou ze zadu, druhou ze předu, ja ho držela pod zadečkem a druhou rukou omývala. Matýsek byl tak neuvěřitelně drobounký, hlavička mu občas klimbla do vody - no fakt jsem vždycky byla ráda, že už to máme za sebou. A teď to přiznání - asi po 4 dnech tohoto koupání jsem řekla muži, že jdu koupit VANIČKU, že to bude pro Matýska určitě lepší než to naše přitápění v kyblíku. On ale řekl, že NE, že to s tím kyblíkem musíme zvládnout. A taky jsme to zvládli. Jsem mu za to rozhodnutí vděčná.
Tak už končím, je to román páček Evula
evula,
ja budem mat asi mensi problem, lebo nie vzdy bude pritomny manzel. myslis ze by si to zvladla i s 2 rukami? mne sa ten kyblik velmi paci, ale tiez mam strach ze sa mimi smykne…
danka
Ahoj, jasně, že to zvládneš. Nech si to třeba ukázat v porodnici. Nic na tom není. Možná je zkraje lepší dávat méně vody, než získáš jistotu. Jinak množství vody podle hmotnosti děcka a rysek na kyblíku. Je prima, že děti v kyblíku nemají půl tělíčka nad vodou, jako je tomu ve vaničce a v kyblíku to taky pomalu chladne. V kyblíku se rády koupou i skoro dvouleté děti. Petra
A doporučuju Tummy tub, je optimálně úzký, ty levnější kyblíky jsou široké a miminka prý zajíždějí a nemají oporu zádíček. Petra
Ahoj Dancul,
určitě to zvládneš. Když nebudeš mít nikoho po ruce , kdo by ti pomoh, tak do té doby než mimčo bude držet hlavičku budeš dávat míň vody. Tím že budeš mít míň vody, miminko položíš až na dno kyblíku ( jakoby po:,–(íš) a hlavičku mu zezadu bude držet kyblík. Vodu bude mimčo mít třeba jen po prsa. Jednou rukou mu budeš přidržovat bradičku aby mu nespadla do vody a druhou máš na umývání. Určitě se mu to bude líbit, protože tam bude v podobné poloze jako u tebe v bříšku. Uvidíš, že ti to za chvíli ani nepřijde, že koupáš v kyblíku. Nejhorší jsou ty začátky, ale to je u všeho nového.Jestli budeš mít čas, u nás v galerii miminek je vyfocena Sabinka v kyblíku přímo v takové poloze, že jakoby sedí a hlavičku má opřenou o stěnu. Je to ale už starší fotka, tak asi v půlce stránek. A na začátku galerie máme vyfocenýho Matýska, jak jsme ho koupali my.
Já jsem vždy Matýska namydlila na stole na podložce a do kyblíku ho dávala opláchnout .
Ahojky, my dnes pádíme na očkování, tak nám držte palce.
Evula
Jsem to ale ........... Ty fotky jsou u nás v galerii miminek u BRUSINČAT.
A ještě srovnání těch kyblíků: od Bebe Jou - což je holandská značka - je kyblík velmi stabilní, prostorný, myslím že se v něm dá koupat i větší dítko narozdíl od Tummy Tub, který je velmi úzký.
Jestli chceš ten od Bebe Jou ti můžu nafotit nebou koukni na internet.
Ahojky
No, moje sestra v kyblíku tummytub koupala dcerku do dvou let a kamarádka taky do dvou let
Shantala kyblík je až pro větší děti a Bébéjou do dvou let asi nevydrží. A není průhledný, ale zato má zas ucho na přenášení. P.
dik evi,
ak nejaky v sr zozeniem tak si ho kupim. ach jaj. to bude tiez porod. tu nieco zohnat…
at to ockovanie moc neboli
)
d.
Ahojky, neviem, odkiaľ si, ale v Bratislave ho majú iba v Hypernove a je to práve Shantala kýblik, teda ten väčší. určite budú mať aj Bebe-jou, túto značku majú zase vo všetkých Baby centrách: Polus, Aupark, Ružinov… Ale ten neviem, koľko stojí, Shantala stojí 699,– Sk. je pravda, že malinké miminko treba dosť podopierať, ale zas dlho vydrží. A súhlasím s ostatnými, my sme kýblik kupovali až po troch mesiacoch a ten rozdiel bol neopísateľný - Noemka bola odrazu z kúpania úplne nadšená a je z nej malý vodníček ![]()
Lulu (tiež od Brusinčiat)
Holky, do kdy jste koupaly děti v kyblíku? Malému jsou 4 měsíce a máme vaničku (jednu z největších na trhu) a já mám s jejím vyléváním dost problém, musím ji vykýblovat a to mě nebaví. Manžel bude teď jezdit čím dál později, tak jsem přemýšlela, jestli bychom kyblík ještě využili, nebo by to byly jen vyhozené peníze.
Velkou vanu nemáme, jen sprchový kout.
ja myslim, ze v tech 4 mesicich jsme jeste v kybli koupali…ale pak potom nejak sla do velke vany na brisko. Ne ze by se nevesla, ale uz me nebavilo to noseni kyble (koupali jsme loznici). Dcera je ale malinka.
ted ctu ze vanu nemate, tak leda sprchovat.
Billi píše:
Holky, do kdy jste koupaly děti v kyblíku? Malému jsou 4 měsíce a máme vaničku (jednu z největších na trhu) a já mám s jejím vyléváním dost problém, musím ji vykýblovat a to mě nebaví. Manžel bude teď jezdit čím dál později, tak jsem přemýšlela, jestli bychom kyblík ještě využili, nebo by to byly jen vyhozené peníze.
Velkou vanu nemáme, jen sprchový kout.
No, malý je drobek, ale občas kýbluju i teď a to mu je osm měsíců,on to tam miluje ![]()
Já si myslím, že to už je na kyblík trošku pozdě. Nešlo by koupat na zemi hned vedle sprcháče a pak vaničku naklonit a vylít tam? Jinak když já nezvládala vylít vaničku, počkala v ní voda prostě na manžela a vylil ji až dojel
.
kacakaca píše:
Já si myslím, že to už je na kyblík trošku pozdě. Nešlo by koupat na zemi hned vedle sprcháče a pak vaničku naklonit a vylít tam? Jinak když já nezvládala vylít vaničku, počkala v ní voda prostě na manžela a vylil ji až dojel.
Vedle sprcháče na yemi koupu, ale je tak pitomě řešený, že vylít nelze, zkoušela jsem jednou a polila si celou koupelnu. Jinak manžel přijíždí i kolem 22. hodiny a 3 hodiny v pidikoupelně s vaničkou je problém.