Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebovala bych informaci jakým způsobem probíhá rentgen močových cest. Moje dcera Vendulka měla v 8,5 měsících zánět ledvin a teď je čas kdy jdeme na kontrolní vyšetření, mezi která patří i rentgen močových cest. Zarazilo mě že si nás objednali na pondělí s tím, že tam budeme až do úterka. Zajímalo by mě jak takové malé mimi snáší tento rentgen a zda je před tím uspávají a proč je nutná hospitalizace. Sestřička se se mnou moc vybavovat nechtěla tak mi prosím napište pokud s tím máte zkušenosti díky
Ahoj,myslím že malá půjde na tzv.vylučovačku.To znamená že jí do žíly píchnou kontrast a pak na RTG budou sledovat jak kontrast prochází moč.cestami.Myslím že se děti u takového výkonu sedují.Ta hospitalizace bude asi kvůli té sedaci a tomu kontrastu.
Doufám že to tak je i u dětiček,u dospělých to takhle probíhá akorát že ty se nesedují.
Binky
Ahojky. Tak já mám s tímto spoustu zkušeností. Malý se narodil s vrozenou vadou na močovodu, takže sme tohle všechno podstoupili a asi nás toho ještě hodně čeká. Jsou dvě varianty buď ten rtg a nebo izotopové vyšetření. NA izotopech se vstříkne do žíly kontrastní látka a mimi se polooží na podložku kde jej 20 minut snímá nějaký přístroj.. není to rtg takže není škodlivý a můžeš tam být snim. My sme na tomhle izotpu byli když malému byli 2 měsíce. Hospitalilzace nebyla nutná. Přišli sme ráno , napichly mu žílu. Pak mu do žíly vstříkly kontrastní látku . Malého neuspávali!! Položili ho do takového speciálního polštáře, který se nafouknula jakoby malého od hrudníku po nohy znehybnil. Když Adam zjistil že se nemůže hábat začal brečet, ale tím že sme u něj mohli být tak sme na něj mluvili mluvili a on se zklidnil, pak sme mu dali plinku přes hlavu a on usnul Takže těch 20 minut prospal, což bylo ideální. Pokud by se hodně hýbal muselo by se to dělat celé znovu. nevím jak se postupuje u starších batolat… možná že u nich je narkoza nutná.ů Jo a nám na izotopech zkoumali ledviny…
RTG probíhal tak, že malému zavedli do pindíku cévku do které mu vstříkli kontrastní látku. Pak ho položili na lehátko já a přítel sme vyfasovali ochranné vesty a já ho držela za ručička a hlavičku a přítel za nohy. Museli sme ho držet hodně pevně aby se co nejmíň hýbal. Samozřejmě to taky celý probrečel.. ale snímky se celkem povedli. To mu bylo 7 týdnů… A taky ho neuspávali. Nevím proč je u vás nutná hospotalizace… možná aby zavedli cévku… ale to se podle mě dá udělat před samotným rtg.. tak nevím.
Kam jdete na to vyšetření?, My sme byli v Praze v Nemocnici na Karlově..
Je fakt že smalým miminkem to asi je vše jednodušší přeci jenom se dají uspat.. ale s větším nevím. Nás izotopy čekají vsrpnu znovu. To malému bude 5 měsíců. Tak se toho taky bojím. Přeci jenom už je živější a pohyblivější…
Květule
aHOJ -
tak já jsem na tom byla s dcerkou ve 4měsících.
Chtěli nás hospitalizovat také den předem, že se to prý dělá, aby vše proběhlo v klidu, ale když jsem přišla na příjem v podvečer (byli jsem dopředu objdednaní) tak řekli, že mají plný stav a tak že to proběhne ambulatně. A bylo to úplně v pohodě, nevím - proč ten příjem toliko řeší.
také jsme vyfasovala halenu, chránící před rtg, zavedli jí hadičku s kontrasntní látkou a ta se ti objeví na obrazovce a jak proudí, tak oni zjišťují zda nemá nějakou překážku v moč. cestách. i jak to pak vlastně sama vyčůrá, tak jak to teče.
(nám to dělali-že máme na jedné ledvince zvětšenou led. pánvičku)
hodí se vzít, nějaká hračka, kterou zabavíš, protože Nikča se hýbala a tlačila na moč. cesty (jak řvala)- napínalo se jí pupík, ale nakonec se uklidnila-tak se to nemuselo dělat znovu.
tak ať vám to dobře dopadne.
Ahoj,
to co popisuje Binky se dělá na odd. nukleární medicíny a je to DMSA. Zjišťuje se tím poškození ledvin po zánětu. Dělá se ale skoro s půlročním odstupem od zánět, kdy už je vše vyléčené. Ledvina je zdravá, eventuleně jsou tam vidět právě pozánětlivé změny. U toho vyšetření není nutná hospitalizace. Aspoň nás nikdy nehospitalizovali a nikoho z našeho okolí. Absolvovali jsme toto vyšetření už 4×.
Vyšetření které budete zřejmě abslovovat vy je MCUG lidově rentgen ledvin, na kterém se zjišťuje, jak to všechno vevnitř funguje. Cévkou naplní močový měchýř až ledviny a pak čekají kdy mimčo začne čůrat a rentgenují to. Je tam vidět jak fungují všechny záklopky, jakým proudem čůrá, jestli vyčůrá vše nebo tam něco zůstává. No a vlastně přicházejí na možnou příčinu zánětu. My jsme toto absolvovaly také několikrát, poprvé v půl roce, kdy nám zjistily reflux 3. stupně na jedné ledvině. Byla jsem u toho, hospitalizovaní jsme nebyly. Když nám jej dělaly s časovým odstupem a v jiné nemocnici, byly jsme také hospitalizováni (prý to pro ty děti není tak stresujicí, odpoledne po zákroku jsme šly domů.Barunka dostala jen nějaké uklidňujicí léky, aby lépe spolupracovala. To byla cca dvouletá. Před rokem jej dělaly znova, ale v rámci hospitalizace na urologii tenkrát nedostala ani žádné uklidňujicí léky.
Není to bolestivé, je to jen pro ty detičky nepříjemné, že musí ležet a moc se nehýbat. A takhle malé mimi neovlivní moc to čůrání, takže se tam čeká dokud se nevyčůrá. Naší Báře bude 5, jednak s tím má už bohaté zkušenosti a když se řekne čůrej, tak se bez problémů vyčůrá. Samozřejmě pokud má co.
Takže se toho neboj, nestresuj se, pokud je ve vaší nemocnici praxe, že je to s hospitalizací, tak to tak musíš brát. Hlavně také když se s Tebou odmítají bavit. Pokud se Ti ta hosp. nelíbí zkus zavolat Vaší lékařce a zeptat se jí proč je to nutné. Třeba Ti řekne rozumné důvody proč to tak je. Důležité je, aby zjistili proč k zánětu došlo a eventuelně na:,–(ili další léčbu.
Počítej s tím, že budete s největší pravděpodobností s časovým odstupem absolvovat i do vyšetření na nukleární medicíně, aby se zjistilo jak jsou ledviny tím zánětem poškozené.
Držíme Vám palce ať dobře dopadne. POkud bys ještě chtěla něco vědět klidně mi písni SZ. Po 4 1/2 letech léčby a několika zánětech mám co psát.
HAmina
Nevím jestli se dělá vylučovačka na oddělení nukleání medicíny,ale vím určitě že se běžně dělala a asi dělá na „obyčejném“RTG pracovišti.Chodili jsme tam na hlídání pacientů.
Jinak ale uznávám že holky,zvlášť asi hamina,mají mohem větší zkušenosti.
Určitě to zvládnete.Hodně štěstí.
Binky
Ahoj holky,
tak my jsem na ten rentgen taky a to se starší dcerou v úterý. Taky nás nutí nutí nastoupit o den dřív do nemocnice a o ambulantním zákroku nechtějí slyšet. Dcera má oboustranný reflux, zjištěný po naštěstí jediném zánětu ledvin. Tehdy v jejích 4 letech 2. a 2.-3. stupně, v 6 letech 2. a 1-2. stupně. Teď je jí téměř 7 a tak jsem zvědavá co to za rok udělalo. V našem případě je to dědičná záležitost, ale já ani mamka jsme po vyléčení nikdy neměly s ledvinami problém a to ani v těhotenství (já 2× a ona 3×).
Tohle vyšetření dělali i mé mladší dceři pro jistotu, když jí bylo 1,5 roku a dali jí něco na uklidnění, ale měla na to velmi špatnou reakci. Bylo jí hodně špatně, pořád plakala, alespoň hodinu a nedokázala udržet rovnováhu. Až později mi sestra řekla, že to není až tak neobvyklá reakce a některým dětem je špatně dokonce i déle. To bylo nakonec o hodně horší než celé to cévkování a rentgenování. Tak se případně raději zeptej co jí dávají na uklidnění a na případná rizika.
Binky,
nevím jestli jsem mluvila o tom samém. V každé nemocnici těm vyšetřením říkají nelatinsky jinak. Jen jsem chtěla říct, že se dělají ta vyšetření dvě. Jedno brzo po zánětu a to na té nuklární medicíně s delším časovým odstupem, až je zánět úplně vyléčen.
Leli,
a jste na udržovací léčbě??? Nebo jste měly jen ten jediný zánět a pak už bylo vše v pohodě. Naše Barunka měla v 1/2 roce zjištěn reflux 3 stupně, ve 2 letech byl 2 stupně, pak nebyl žádný, pak zpět 1 stupně a teď na posledním vyšetření kdy ji rozšiřovali močovou trubuci nebyl zjištěn žádný. To bylo v zimě. Ale na podzim měla dva ošklivé záněty za sebou, proto také zjišťovali jestli je to jen od toho refluxu, a tak budeme na zajišťovací léčbe určitě do zimy. Pak kontrola na urologii a uvidí se co ta močová trubice udělala.
Hamina
Hamino,
ano, jsme na udržovací léčbě. Bereme 4 ml Sumetrolimu na noc. Zatím měla Anička jen ten jeden zánět ledvin ve čtyřech letech.
Já jsem jich měla jako dítě víc, vždy když mi byla vysazena preventivní léčba. Následky naštěstí žádné. K úplnému vyléčení (spíš dovývinu) došlo asi až v 9 letech a první zánět jsem měla v 6 letech. Tak si říkám, že u ní to může být podobné a nečekám žádný zázrak. Taky jsem v 7 a 8 letech absolvovala lázně v Bludově. Máti tvrdila, že mi to hodně pomohlo, nám je taky nabízeli, ale nejeli jsme, zdálo se mi to pak zbytečné. Vy jste v lázních byly ?
Leli
Ještě k těm stupňům refluxu, snažila jsem se zjistit jak jsem na tom byla tehdy já, ale bohužel mi to do karty ani do zpráv z nemocnice nenapsali a tak jsem to nemohla porovnat.
Leli
Ahoj Marto,
zapátrala jsem v paměti a napadlo mě toto:
pokud jdete na intravenózní urografii(IVU),tak u dospělých je vyšetření prováděno na lačno,do krevního oběhu se napíchne kontrastní látka a po určitých časových úsecích se dělají RTG snímky a tak se sleduje průchod kontrastní látky močovýma cestama. Ta látka je jódavá(nebo aspoň bývala),takže jako prevence možné alergické reakce se dává Dithiaden ( nebo jiné antihistaminikum). Nevím,jestli u dětí je to stejné ( jestli dostane nějaké prášky a musí být na lačno).Řekla bych, že si chtějí malou pro jistotu radši pohlídat,aby nebyla alergická na kontrastní látku a nenastaly nějaké komplikace. Takže to vidím jako důvod hospitalizace.
Pokud jdete na ascendentní pielografii,tak to znamená, že se do močových cest zavede katetr a vstříkne se kontrastní látka,opět se dělají snímky moč.cest.Tady ta hospitalizace asi není nutná,protože se kontrast nedostane do krevního oběhu?Ale asi závisí na jednotlivých nemocnicích.
Přeju vám hodně zdraví,buďte v pohodě a hlavně ať vám to v úterý dobře dopadne.Z.
Ještě by mě zajímalo, jak dlouho u vás probíhala zajišťovací léčba Sumetrolimem (4 ml na noc), přeci jen jsou to antibiotika a mám obavy aby dlouhodobým užíváním nedošlo k narušení imunitního systému. Nedávali jste dětem nějaké vitamíny?
My užíváme Sumetrolim už skoro 3 roky a taky z toho nemám dobrý pocit. V nemocnici na moje obavy z dlouhodobého užívání reagovali poměrně ironicky. Jinak se mi zdá, že nejhorší je to období, kdy se děti už nepočurávají přes den a předržují moč při hraní, kdy se jim nechce se jít vyčurat. Přiznám se, že už jsme měly období, kdy jsem Sumetrolim na noc nahrazovala močopudným čajem a dávala ji v noci ještě čurat, ale teď v létě když se jezdíme koupat jsem se vrátila k Sumetrolimu. Lékař by mi to samozřejmě neschválil.
Co se týče imunity, tak obě dcery jsou dost odolné v porovnání s ostatními dětmi. Musím to „zaklepat“. Pro Aničku to byly ve 4 letech 1. antibiotika a od té doby nebyla vážněji nemocná, nanejvýš měla takové ty dvoudenní virózy, případně 2-3 dny slabší rýma a mladší dcera totéž. Ta zatím antibiotika nebrala a i ekzémy se nám naštěstí vyhýbají. Obě chodí denně do školky, doufala jsem, že si odbydem alespoň neštovice, ale nechytly se . Zato jsme si přivezly 2 stehy na čele z dovolené.
Leli
Ahojky, já vím,že mluvíte o miminkách, ale potřebuji poradit, protože se týká mého mimi, jelikož kojím. Bolí mě močák a chci se než půjdu k lékaři prolít nějakým čajem, ale ten co jsem si koupila není pro kojící matky. Poradíte
Please
![]()
Susane,
v praxi se zdá to, ale funguje právě naopak, že hospitalizují při tom druhém vyšetření, které popisuješ. Ale fakt je to asi špitál od špitálu. Kámoška v Mostě hosp., další v Praze ambulatně, my před lety v Ústí ambulatně, v Ivančicích hosp.
Co se týče zajišťovací léčby. Sumetrolim nesjou ATB, ale chemoterapeutika, která jsou o něco šetrnější než ATB. Barunka teda v loni začala být na něj rezistentní, takže teď máme Furantoin. Ale jinak na zajišťovací léčbe jsme už 4 1/2 roku. Co se týče imunity. V mezidobí zánětů dobrá, běžné rýmy a nachlazení, protože chodí do školky, tak se tomu asi nevyhne. V období po zánětech, které nás přepadávají nejvíc v zimě je to pak těžké. To na ní sedne kde co, protže ta imunita je oslabená celá. Barunka mívá ty záněty docela ošklivé. Letos jsme k posílení imunity braly 3 měsíce léky na posílení vyložene na posílení moč. cest. Tuším, že to byl Urovaxom. K tomu bereme normálně koupené vitamíny brusinky v tabletě od firmy Swiss. No aběžně to co děti chtějí bašti marťánky.
Někdo tu psal o lázních, tak v těch jsme nebyly, ale dobrý tip, na další kontrole se poptám.
Ještě se vrátím ke těm refluxům. Největší paradox je ten, že děti které mají reflux 4 stupně, který je už na operaci v životě neměly zánět ledvin a jsou děti, keré reflux nemají a záněty ledvin mají často.
Leli - asi patříte k těm šťastnějším, které ten reflux moc neomezuje. O tom svědčí i to, kdy jsi ty a dcera dostaly první zánět. Naše Bára ho měla už v 1/2 roce a do teď další 3. Z toho dva poslední v těsném závěsu za sebou. Zřejmě jí to trápilo už od narození, protže veškerá očkování jsem prodělaly s vyskými horečkami, vždy se to odbylo tím, že je to reakce na očkování. Jako 2 měsíční jí píchaly ucho, což by snad nebylo ani tak divné, ve 4 měsích měla angínu. Nikdy nikoho nenapadlo jí vzít moč. Až pak v tom půl roce měla zase vysoké teploty a pan doktor na pohotovosti byl pečlivka. Díky bohu za něj a pak už to lítalo.
Co je pro ty děti nejdůležitější, aby hodně a hodně pily a aby se nekde nenastudily od spodu. Jinak si myslím, že z dlouhodobého užívání léků nemusíte mít strach. Ve srovnání s tím co by je mohlo potkat, kdyby je nebraly- záněty ledvin, které pak mohou a často končí trvalým poškozením ledvin, jsou vedleší účinky léku zanedbatelné.
Já třeba vím, že kdyby Barunka nešťastnou náhodou přišla o tu zdravou ledvinu, tak ta nemocná to neutáhne a bude nutná dialýza nebo transplantace. Ale to je katastrofický scénář.
Ale ať radši baští léky a je relativně zdravá.
Všem Vám přeji samé dobré výsledky, krásné léto a dovolenou.
Hamina