Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím poraďte. Jsem v 35 tt a jdu na vyšetření na plícní oddělení. Může se stát, že mi budou chtít udělat RTG. Co s tím? ![]()
Nonu, oni určitě budou vědět, jestli je to vhodné. Výhoda tak pokročilého těhu je, že je ani nemusíš upozorńovat:) Jinak nevim, ale největší riziko to asi má na počátku těhu, ale nejsem odborník, nevím.
Ahoj,
víte, že když dřív nebyl ultrazvuk, tak se používal rentgen? Např. pro potvrzení vícečetného těhotenství. Dnes bychom z toho šílely… Tím nechci říct, že je rentgen ok, ale když je nutně potřeba (zhodnotí lékař), tak bych se nebránila.
Jana + zatím nezrentgenovaná Kačenka 10,5m
Ahoj,
myslím, že ti rentgen dělat nebudou, já měla v 7. měsíci těhotenství vážnou bouračku a doktor v nemocnici mi řekl, že v těhotenství mi v žádném případě nemůžou dělat rentgen, i kdybych měla zlomeniny, že to nejde.
Verča
ahoj,
myslím, že doktoři musí vědět co mají udělat aby to bylo v pořádku jak pro ně tak i pro tebe a mimi. Neměj strach oni si poradí.
Ahoj
RTG by ti dělat neměli, to by se v těhotenství nemělo… Já taky byla na plicním a jen se mě ptali, jestli už mi dělali RTG a ještě v životě mi ho nedělali a ptali se mě jak se mi dýchá a tak a dr. si mě poslech. A pak mi doporučil, že po šestinedělí si mám nechat RTG udělat… - ale ještě jsem se tam vůbec nedostala..
Oluška a Martínek skoro 5 měsíců
Ahoj Nonu,pracuju jako sestřička na plicním oddělení,takže bych Ti měla asi odpovědět správně,že???
Tak:při preventivní prohlídce,co se dělá v těhotenství,se RTG nedělá.Jen kdybys řekla,že jsi byla v kontaktu s TBC,ale to se dá taky řešit jinak,než RTG.A počkalo by se po šestinedělí.
Jinak je povinností sestričky na RTG se každé ženy zeptat,jestli není náhodou gravidní a upozornit na to lékaře.Tak se neboj,neublíží ani Tobě,ani mimískovi.
Díky moc za uklidnění, protože když jsem paní doktorku, tak byla taková nějaká divná
![]()