Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
jsem čerstvá těhulka, asi 5tý týden těhotenství. A mám teď trošku strach, včera jsem měla trochu stres, trošku jsme se nepohodli s mamkou a při filmu jsem se rozbrečela a byla jsem včera docela rozladěná. Myslím si, že těhotenství 9 měsíců je docela dlouhá doba, aby člověk nějaký ten stres během těch 9 měsíců neprožil. Samozřejmě, že se snažím být v klidu, ale vždycky to nejde. Prosím, můžete mi napsat, co si o tom myslíte? Bojím se, aby to nemělo moc vliv na miminko. Nebo, abych nepotratila. O miminko jsem se snažila dost dlouho. Tak se teď bojím, abych něco nezkazila.
Narcisek
Ahoj, myslim ze obcasnou spatnou naladou nebo stresem mimi neublizis a ani se kvuli tomu snad nepotraci. Sany.
Ahoj,
souhlasím se Sany. Když nebudeš ve stresu příliš často, určitě se miminku nic nestane. Stresovým situacím se stejně úplně nedokážeš vyhnout. A že si popláčeš u filmu je normální. To dělají hormony. Mě v těhotenství rozplakalo kde co a v práci jsem se stresu vyhnout fakt nemohla a Anička je naprosto báječná, zdravá a hodná
. Přeju ti co nejpohodovější těhotenství a zdryvé a spokojené miminko.
Věrka
Ahojky,
moc děkuji za Vaše příspěvky. Hodně mě to uklidnilo. Já jsem ten stresík měla jen včera. Dneska už jsem naprosto v pohodě
Ještě jednou moc děkuji. Narcisek
Narcisek: Stresům se nevyhneš, a když si z toho budeš lámat hlavu, jenom si je tím přiděláš
Hlavní je v sobě nic nedusit. Někdo tě rozzlobí? Tak si zanadávej, zabreč, cokoli, hlavně ať to jde ven. A hormony jsou prevít. Brečím i u televizních reklam
Jen se neboj, mimískovi to neuškodí ![]()
Ahojky, ten stres si nepřipouštěj. Dle sebe soudím , že většinou nejsme vystresovaný, ale spíš máme tak rozhozený hormony, že děláme z komára velblouda. Co já toho nabulela
Počkej až mimi bude kopat ono ti kopáním dá najevo, že se mu tvoje rozčilování nelíbí. Mě vždycky začal pěkně kopat a já se hned vyklidnila. Jo ty hormony jsou pěkná potvurka(aspoň u mě to tak bylo).
Takže hlavu vzhůru a hlavně klííííd ![]()
Narcisku, holka mají pravdu. Za těch 9 měsíců se běžným stresům nevyhneš, navíc hormony dělají pěknou paseku. Teda mě úplně největší paseku způsobily v 6tinedělí, to jsem opravdu dělala z komára velblouda a k tomu pobyt v porodnici-dost těžko jsem to nesla:( Během těhu by ses měla snažit být v klidu, denně aspoň trošku zrelaxovat u nějaké klidné hudby, uvolněně dýchat a mluvit v duchu i nahlas s miminkem:)) a psychologové doporučují hlavně mít vyřešení mezilidské vztahy, hlavně teda s partnerem, nehádat se apod. To mimčo cítí a prý je pro něj nejdůležitější, aby cítilo, že rodiče se mají rádi:-))) a taky podle různých knih, co jsem četla, se v mnoha kulturách ženy v době těhu jakoby"zavírají" před světem-myslí jen na pozitivní věci a jen takovými se zabývají, neměla by ses moc dívat v TV na zprávy a horory a tak. Nic se samozřejmě nemá přehánět. Jen Tio řeknu, že já se snažila tohle vše dodržovat, poslední 4 měsíce jsem byla z práce doma, denně relaxovala, chodila ven, vztahy všechny OK a stejně byl Víteček dost uplakané miminko, ted je to v 5 měsících lepší, ale zkrátka se umí moc dobře vztekat a chce se furt nosit, a tak…No však sama uvidíš:-) tak ať to dobře dopadne. K.
Ahoj Narcisku,
já jsem dokonce jednou četla odpověď od lékaře na úplně stejnou otázku. Říkal to samé, co holky, že 9m. je dlouhá doba…, hlavní je aby ten stres netrval např. týdny, tam by problém mohl být. pokud jde o „jednorázovky“ , špatné nálady, rozčilení apod. to vše je vpohodě…
Hodně štěstíčka a zdravé mmiminečko! ![]()
AHoj všem,
přišla jsem se sem uklidnit
pro trochu podpory. Jsem ve 22tt a mám strach o malou kvůli stresu. Já si myslím, že se vcelku nestrsuji, v práci to někdy stres je, audity a kontroly. Ale teď řeším problém co má sestra, přišla ji pohledávka stará 6 a 8 let a na internetu jsme našly diskuzi že je to podvod a ať napíšeme že je to promlčené (promlčecí lhůta je 3 roky). Na toho advokíta nadává kde kdo. Budeme psát že podáváme námitku za promlčení, ale i tak jsou to nervy. Vím že by to měla řešit sestra, ale dopis došel sem a sestra bydlí přes 4 roky v Brně, lhůta splatnosti je 5 dní což je taky divné. Omlouvám se že se vykecávám, ale je fajn že tady jsou uklidňující rekace. Jsem relativně v klidu, ale bylo mi chcvilku zle a nafoukla jsem se. Ono člověk tomu nezabrání aby se nestresoval. Díky za případné komentáře a snad i podporu
Ahoj, trápil mě podobný problém. O miminko jsme se snažili rok a vybralo si zrovna dobu, kdy dokončuju školu a v šibeničním termínu musím odevzdat závěrečnou práci, zároveň mám nové zaměstnání, což je taky stres (plus zkušebka - kdykoliv mě můžou vyhodit a pak už si nic s břichem nenajdu). Nestíhala jsem nic a hlavně jsem byla v neustálém stresu…nakonec jsem onemocněla a bylo ještě podezření na nemoc, která by byla důvodem k ukončení těhotenství…díkybohu se to nepotvrdilo, ale nervy to byly šílené. řešila jsem to celé s doktorkou, že is dělám o děťátko starosti a ona mě ujistila, že se nemusím ničeho bát. Mám na něj hodně mluvit (od začátku těhotenství), zpívat mu, pouštět hudbu, hladit si břicho. Prý to dítě hodně uklidňuje. A pak taky starat se i o sebe - najít si čas na pravidelné procházky, pravidelně a dobře jíst, dostatečně spát, nedívat se na smutné filmy. Někdo tomu možná nevěří, ale musím říct, že ta doktorka je hodně zkušená a pro mě velmi důvěryhodná a říkala, že s tím vším má sama zkušenosti ze svého těhotenství, tak to tak taky zkus, uvidíš, že tě to zklidní celkově. Držím palce!
@marienela píše:
Ahoj, trápil mě podobný problém. O miminko jsme se snažili rok a vybralo si zrovna dobu, kdy dokončuju školu a v šibeničním termínu musím odevzdat závěrečnou práci, zároveň mám nové zaměstnání, což je taky stres (plus zkušebka - kdykoliv mě můžou vyhodit a pak už si nic s břichem nenajdu). Nestíhala jsem nic a hlavně jsem byla v neustálém stresu…nakonec jsem onemocněla a bylo ještě podezření na nemoc, která by byla důvodem k ukončení těhotenství…díkybohu se to nepotvrdilo, ale nervy to byly šílené. řešila jsem to celé s doktorkou, že is dělám o děťátko starosti a ona mě ujistila, že se nemusím ničeho bát. Mám na něj hodně mluvit (od začátku těhotenství), zpívat mu, pouštět hudbu, hladit si břicho. Prý to dítě hodně uklidňuje. A pak taky starat se i o sebe - najít si čas na pravidelné procházky, pravidelně a dobře jíst, dostatečně spát, nedívat se na smutné filmy. Někdo tomu možná nevěří, ale musím říct, že ta doktorka je hodně zkušená a pro mě velmi důvěryhodná a říkala, že s tím vším má sama zkušenosti ze svého těhotenství, tak to tak taky zkus, uvidíš, že tě to zklidní celkově. Držím palce!
Děkuji
, pouštím si dobrou hudnu, na malou mluvím a hladím
, jde o to aby se jí mým stresem něco nestalo a to vyvolá další stres. V práci to je někdy na palici, věřím a klobouk dolů.. práce a škola. Taky držím palce
Tak podvod to není ale promlčené ano (tedy v případě že pohledávka byla splatná před těmi osmi a šesti lety). Ta pohledávka existuje, ale je promlčená. Klidně to napište tomu advokátovi - ale podvodník to není, dělá pravděpodobně jen svou práci a vyzvat vás k uhrazení může, není na tom nic nezákonného či podvodného. Vy napište že je to promlčené a že námitku promlčení budete namítat případně u soudu. A ty se nestresuj!
Ahojky zakladatelko, tak já si myslím, že stres o kterém píšeš, snad miminku neublíží, já jsem byla do konce těhotenství byla v práci, takže tam stres, pak jsem se v pátém měsíci vdála takže stres kolem zařizování, pamatuju na stres na naší svíci, rozvážela jsem ožralých atd. pak změna bydliště, nastěhovali jsme ke tchýni, takže tam to taky trvalo než se člověk srovnal
,nějaké hádky s manželem atd. ale vždy jsem se snažila myslet na to miminko a zachovávat si klidnou hlavu, klidně na něj mluvit pouštět hudbu a taky se snažit se bavit, jako např. pouštět si komedie a smát se
malý se narodil zdravý byl hodné miminko, smál se snad už v porodnici
takže buď v klidu myslím že miminku ublíží horší stres znám třeba jen případ, že známé umřela maminka když byla těhotná dost špatně to nesla a syn má nějaké tiky jako žádný vážný zdravotní problém, a ani se neví jestli je to následek toho stresu, takže raduj se z těhotenství, mysli na pěkné věci, a že si občas poplačeš u filmu jej to já se naplakala ![]()
@Anonymní píše:
Tak podvod to není ale promlčené ano (tedy v případě že pohledávka byla splatná před těmi osmi a šesti lety). Ta pohledávka existuje, ale je promlčená. Klidně to napište tomu advokátovi - ale podvodník to není, dělá pravděpodobně jen svou práci a vyzvat vás k uhrazení může, není na tom nic nezákonného či podvodného. Vy napište že je to promlčené a že námitku promlčení budete namítat případně u soudu. A ty se nestresuj!
JJ řešíme to se známým co je advokát, problém je domluvit se sestrou, jednu chvilku říká to a podruhé ono. Už jsem toho s ní řešila dost když jsem byla na VŠ a řešila něco za ní. Holt nechtěla jsem aby to řešili naši. Takže máme domluvu, že pohledávka sice existuje ale když se ozvali před 6 lety a pak nic, je to promlčené. Snad to pomůže. Aspoň to zkusíme poslat. Neříkám podvod jako takový jen že je na netu sikduze že od této firmy chodí lidem pheldávky které jsou bud 10 let staré ačlověk to nedióhledá nebo neexistují. A to řeším skoro celý den. pak se člověk nemá bát o prcka.
@Jana0703 píše:
JJ řešíme to se známým co je advokát, problém je domluvit se sestrou, jednu chvilku říká to a podruhé ono. Už jsem toho s ní řešila dost když jsem byla na VŠ a řešila něco za ní. Holt nechtěla jsem aby to řešili naši. Takže máme domluvu, že pohledávka sice existuje ale když se ozvali před 6 lety a pak nic, je to promlčené. Snad to pomůže. Aspoň to zkusíme poslat. Neříkám podvod jako takový jen že je na netu sikduze že od této firmy chodí lidem pheldávky které jsou bud 10 let staré ačlověk to nedióhledá nebo neexistují. A to řeším skoro celý den. pak se člověk nemá bát o prcka.
Já to chápu, mě takové věci také dokážou vystresovat. Ale neboj se, mimča něco vydrží. Kdybys věděla jakým stresem jsem si prošla já… Naopak, trocha zdravého stresu neuškodí ![]()