Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Grety píše: Více
Jj ona se omluvila jenže toho bylo moc. Pohádala se s kamarádkou protože ji kamarádka asi zklamala ona to neunesla a řekla o ní něco prý. No ale tu kamarádku mají všichni rádi. Teď už ji asi nezbývá než čekat. Ale asi to nebudu řešit pokud to nezajde dál. Chtěla bych ji zrušit ty skupiny. Já jen nevím jak třeba ovlivnit to aby se nějak nechovala, doma si to nedovolí ale jak ovlivnit to co si říkají mezi holkama. Já ji říkala několikrát že aby se pak nedivila že nemá kamarádky ![]()
@Anonymní píše: Více
Jasně, takže z „dcera je ještě taková dětská“ už tu máme realitu, že dcera jede kyberšikanu (nic jiného pomlouvání ve skupinovém chatu není) ![]()
Dcera ti řekla, proč se s ní nikdo nebaví, že udělala chybu a neví jak to napravit? Nebo to bylo tak, že řekla, že se s ní nikdo nebaví a neví proč, tys začala pátrat a dozvěděla ses tu druhou stranu mince, ale ne od ní, a proto to „oficiálně nevíš“?
@zrcadlo píše: Více
Já jsem psala nahoře, ona nám doma nic neřekla řekla to někomu jinému z rodiny stim že něco udělala a neví co stim a že je jí to líto. Dětská je, ale já o ní nemám žádné iluze moc dobře vím jakou má povahu a věřím že je schopna ve vzteku něco říct, už jsme to doma řešili párkrát, Ale šikana nevím, ona to řekla nějaký kamarádce o té jiné kamarádce a ta to roznesla vtom chatu. Spíš mě jen zajímá jak moc to mám řešit.
ja bych to na tvym miste resila, ale jen s dcerou. Ted ale ale problem, jak rict, ze o tom vis, aniz bys potopila rodinneho prislusnika, kteremu to dcera sverila?
Co kdyby to tedy resil rodinny prislusnik? Ze by ji zavolal a rekl, neco ve smyslu: Hele, premyslel jsem nad tim, co jsi mi onehdy rikala..asi se ti ted nechodi dobre do skoly a chtelo by to nejak urovnat. Na tvym miste bych se zkusil poradne omluvit dotycne, klidne verejne v tom chatu. Pokud by na tebe ostatni byli porad hnusni, tak dej vedet a nejak to spolu vyresime ![]()
Ahoj,
takové věci jsme ve škole s holkami řešily taky i bez internetů a mobilů. Před 30 lety na ZŠ. Stačilo mít boty na vyšší platformě a byla jsem měsíc škrpál co se s ním nikdo nebavil… takových příhod mám hodně a to jsem byla docela sebevědomé dítě, co se jen tak šikanovat nenechalo. Jak to přišlo, tak to zase odezní. Navíc, dcera si za to může sama a asi si bude muset ty důsledky teď nést… Kolektiv na ZŠ je neúprosný. Ty jakoby nemáš jak to vyřešit… co bys řešila? Že dcera a kamarádka někoho pomlouvaly a teď se ty zlobíš, že se s ní nikdo - oprávněně - nebaví? Tak to prostě je, za chvíli se na to snad zapomene, dcera by se měla zkusit ještě znovu omluvit a počkat, až to přejde… jakoby fakt nevidím, jak bys to ty měla řešit a vyřešit - nemyslím to zle, ale spíš by to asi problém rozdmýchalo.
Edit: kdyby to pak sklouzlo do nějaké velké šikany, pak samozřejmě ano, případně, kdyby to byl případ, že dcera nic neudělala a nebaví se s ní jen tak bezdůvodně a hraničí to s šikanou.
@Grety píše: Více
No právě nechceme potopit toho komu to řekla a hlavně nechci aby se pak přestala úplně svěřovat ale tohle je dobrý nápad protože ten člověk má přístup i do toho chatu tak může přesně vědět o co jde. Říkala jsem si že to možná doma dlouho stejně neutaji a pak bych to sní řešila ale zatím asi to mužem zkusit takhle no ![]()
@Lady_MB píše: Více
Já se nezlobím na ty její kamarádky, na jednu stranu se zlobím na ni a celkově na to jak mezi sebou ty holky mluví, ale věřím že ji to může být líto já se jen ptala jestli někdo neřešil něco podobného. Z tehle věci mám strach a chci je řešit zpravne, jinak máte pravdu asi čekat a uvidí se
Co poprosit o pomoc třídní učitelku? Může takovou situaci (jen obecně, ne konkrétně) pořešit na třídnické hodině. Do školy to očividně zasahuje.
Jsem třídní sedmého ročníku početné třídy s velkou převahou děvčat. Skupinky, které se spolu nebaví a baví se mění co týden. Žáci jsou zvyklí se mi s ledasčím svěřit, tak vidím, jak se to mění. Občas se objeví to, že se 3-4 domluví a píšou si s jednou další, že s ní „nechtějí kamarádit“ a ať jim dá pokoj a tak - za mě je to někdy už na hraně šikany. Je tam samozřejmě velká směs povah a některá děvčata jsou více na kraji třídy. Některým do nevadí, některým ano a dělají psí kusy.
Snažím se s tím pracovat, mluvit s nimi, vyslechnout je, ale je to šíleně těžký a hodně se to mění. Sama mám i dcery podobného věku, tak vím, co se děje v jejich škole a v jejich třídách. Ono to k té pubertě prostě patří.
Zaujalo mě, že se nesvěřila tobě nebo otci. Ale někomu úplně jinému.
@Zvedava1 píše: Více
Předpokládám že se mi nesverila protože se boji přiznat že ona o někom něco řekla a celkově asi nechce aby jsme věděli jak si píšou atd. někdy je pro ni těžký mluvit o různých věcech a třeba trvá než něco doma řekne ale normálně se nám svěřuje tohle je jiný no.
Ano to jsem si říkala že uvidíme jak to bude příští týden ve škole, teď je dcera pryč na týden a podle toho kdyžtak budeme muset řešit ve škole a i sní. Jinak díky za pohled i z jiné stránky, na jednu stranu vím že to je mezi holkama těžký a v pubertě Kort no
Já myslím, že je to časem přejde. Mezi holkama tohoto věku je úplně normální se mezi sebou hádat. Jednou jsou AC proti B, pak zas BC proti A, za týden AB proti C atd. My jsme internet neměli a bylo to stejné, akorát psaníčka byla papírová z ruky do ruky.
Holky umějí být pěkné fúrie a rodiče nám to fakt nesoudcovali.
A do toho chatu ma pristup nejaky dospely? Nebo ten, kdo se ti sveril je taky dite? Treba sourozenec..a pokud sourozenec, tak v tom chatu normalne figuruje taky (ze jsou spolu ve tride) nebo mu to dcera dala jen precist?
Pokud je to taky dite, tak to vyhodnotilo jako zavazne, ze ti o tom reklo. I kdyz dcera sama nechce.
Zkuste to takhle a kdyztak podporit to druhe dite at presvedci dceru at se ti sveri..v tomhle veku jsou rodice jeste takovy bezpecny pristav
Mimochodem- naše děti ví, že do určité doby máme neomezený přístup do jejich mobilu - právě z důvodu kyberšikany, pedofilie atd. Podmínky jsou, ze je nikdy nebudeme za to soudit a nebudem toho zneužívat. Zatím jsem jen jednou dceři prohlídla galerii fotek - stala u me. Ale dětem bylo vysvětleno, ze to nemá narušovat jejich soukromí, ale chránit jejich bezpečnost.
No minimálně sem si říkala že pokud to nějak budeme řešit tak ji zrušíme hromadné skupiny. Jinak tam nic nedělá píše si s lidma zprávy ale ty skupiny jsou peklo. Ona se omluvila co jsem pochopila jen vtom je moc lidí už každej vytáhl něco co jim na ni vadí a je to. Asi prostě uvidím co bude dál no