Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Králičice píše: Více
Jako vesměs ona ví že se jí tam občas podíváme, nemá problém stim když si vezmu její telefon a přečtu ji zprávu. Ale pokud to budeme řešit tak ji to asi vysvětlímel v tomhle duchu aby se priste nebála i na sebe něco prasknout.
Jako první bych dceři řekla, ať se té spolužačce, nebo koho to urazila, omluví. Za další bych si s ní promluvila o záludnostech sociálních sítí. Hlavně s důrazem na to, že než něco napíše, tak si to má dvakrát rozmyslet, protože už to zpátky nevrátí a dozví se o tom víc lidí, než by jí bylo milé. To samé fotky, které někde v prostoru internetu zůstanou navěky.
Pokud jde o to, že se holky rozhádaly, že nemá kamarádky, to bych brala s rezervou. Holky v tomhle věku jsou jak korouhvička
chvíli s tou, chvíli s tamtou a, mezi námi, umí byt pěkné intrikánky. A že mluví sprostě? No, mluví. Hele, jednou jsem zkoukla video, co si v 15ti letech natočila moje dcera s kamarádkami a mohla jsem se propadnout, co jsem to vychovala
I ten dlaždič by byl slušnější. No a vyrostla z toho. Pořád jsou to děti, rychlej konají než myslí a bude mít ponaučení pro příště.
Já bych to řešila, za klima třídy je škola zodpovědná. Já si prožila své na střední škole. Moje máma nevěděla, co s tím, tak se o to nezajímala a neřešila to. Kdykoliv si na to vzpomenu, mám na ní vztek a vztah k ní mám velmi velmi velmi ambivalentní.
@Anonymní píše: Více
Co by jsi taky na tom chtela resit? Dcera udelala chybu a doufam, ze se poucila ze drbanim druheho cesta nevede. Ted si to trosku musi tzv. „Vyzrat“. Uz to jsou docela velke holky.
Já bych to zase nepřeháněla - škola je zodpovědná za co?
Holky v tomhle věku takhle slepičí běžně, je to denní realita, skupinky, pomluvy…
Kdo to někdy řešil, ví. Navíc se to neustále mění - kdo s kým a proti komu.
Pokud dcera zakladatelky něco hnusného o někom řekla a ono se to rozšířilo na skupinovém chatu, to je pak problém. Max. bych řešila s učitelkou, že ten chat existuje, jak se na něm komunikuje, aby to třeba nějak distribuovala mezi rodiči. Za mne jsou takové skupiny peklo.
Jinak tedy.. jak se baví dnešní mladé slečny, z toho by člověk fakt blil, hnus. Svého času jsem hodně jezdila mhd a vždy si raději vrazila do mozku sluchátka, než poslouchat žáky naší školy. A ne, fakt jsme se takhle v jejich letech nebavily.
@Anonymní píše: VíceŠkola rozhodně není zodpovědná za to, co si sdělují děti po vyučování na sociálních sítích.
@Lojzísek píše: Více
Ne, že bych byla pro vulgarismy. Ale že každého dere, když holka mluví sprostě. U kluků se to tak neřeší. Proč?
Tak teď jsi mě pobavila. A za co by ještě měla být odpovědná škola? To, že si děvčata něco sdělují přes WhatsApp, to je jejich věc. A co si budeme povídat – dnešní mládež je sprostá a hrubá, a kolikrát mi tedy přijde, že dívky daleko víc než kluci.
@Zvedava1 Já to tedy u obou dětí řešila stejně – kluk, nebo holka, bylo mi to jedno – ale vážně mi přijde, že jsou dívky daleko sprostší.
@Zvedava1 píše: Více
Samozřejmě, že řeší, ale tady diskutujeme o holkách.
A pardon, když z třináctiletých (i mladších) holke létají pí. i, ku.dy aj aj., přijde mi to víc ekl než u kluka. Tak to prostě mám. Jako u ženské s cigárem v hubě, ožralé ženské atd. Nejsem asi dostatečně emancipovaná ![]()
Za prve asi nemate idealny vztah ked ti nic nepovie, na tom by som zapracoval ako prvom. Preco ti asi nedoveruje natolko aby ti o tom povedala?
WA - To je normalne ze tam decka su (aj ked vsecia vedia ze by papierovo byt nemali). Rad spominam priklad ked v skupinovom chate sutazili kto najde cernocha s vacsim… Beztak s tym nic moc neurobis, zakazes to na jej mobile, fajn tak si to pozrie na kamaratkinom mobile.
Vulgarizmi - Ked su s nami ani nahodou. V telefone/notebooku/tablete ani nahodou. Ako rozpravaju v skole neviem, ale zatial sa mi nikto nestazoval.
Sikana - Ked o tvojej dcere niekto napise nieco ine ako ze je „Uzasne slnieckovske stvorenie“ tak to naozaj neznamena ze sa jedna o sikanu. Ja zatial nic co by pripominalo sikanu nevidim…
K zasahovaniu - ja by som nezasahoval, nech si v tom pekne vymacha cumak (pochopit tie krypticke spravy autorky je fakt zlozite, ale moj zaver je ten ze provokovala jej dcera). Sledoval by som situaciu a keby sa zacalo diat nieco nebezpecne tak by som zasiahol, ale zatial sa nic nedeje.
Jak je to dlouho? Heleď, ony někdy tyhle spory trvají třeba týden a pak se to začne uklidňovat. A nebo taky ne. Mám v živé paměti dobu, kdy jsem byla na druhém stupni ZŠ. Byl nás ve třídě lichý počet holek a každá jsme si zažila nějaké vyloučení z holčičího kolektivu. Někdy se vyloučila i dvojice. Někdy se to rozdělilo celé na dvě party. Někdy to trvalo krátce (dny), někdy déle (až půl roku). Radu přímo nemám, ale asi hodně pouč dceru o sociálních sítích. Nemůže psát o lidech hnusný věci a obzvlášť ve skupině, to je jak namalovat si terč na čelo. Ve skupině je jednodušší rozjet a eskalovat hádku. Pak taky moc nechápu - on to je třídní chat a ona tam pridala sestrenku, která není součást třídy? A ta se za ní ještě hádala? To taky nebyl moc dobrý tah. ![]()
Klima třídy by mela třídní řešit, ale ne vždy je to v jejich silách. U nás se treba ty skupinky, ktere se baví a nebavi, co týden mění.
A co se děje na soc. sítích a jinde mimo skolu, je věc rodičů.
Nejlepší je spolupráce skola-rodic. Což se ne vždy daří.
Nikdy by me nenapadlo hodit dcery komunikaci na sociálních sítích na její třídní. V prvni řadě bychom to řešili doma. A po uvážení bych třídní poprosila/informovala.
A co. Dnes se holky naváží do Tvé dcery, za týden do někoho jiného… Pokud to není dlouhodobé, tak bych to neřešil.
No ona se svěřila dospělému své tetě protože zrovna byla v nějakém rozpoložení. Tam má sestřenku a tu přidala do toho chatu, takže pak nějak věděli co se tam děje. Ještě nemám zjištěno úplně vše, to je milion zpráv. Ta sestřenka to ukázala az potom co tam dcera nebyla a zastávala se jí a nakládali i ji tak jsme ji řekli ať radši odtamtud odejde. Ale taky nechtěla aby to její rodiče někomu řekli no nechtěla tu dceru podrazit asi.