Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V období lezců jsme měli buď zábranu, nebo postel od zdi ke zdi a nebo jsme sundali nohy a měli postel co nejvíc u země. A ano spaly s námi v posteli dle jejich potřeby všechny 4.
Prostě mám zábrany a z postele lezu tím koncem, kde se dá zábrana sundat, ostatní jsou prostě celodenně nahoře. Dítě mi cestovalo už mnohem dřív, takže takto to mám tak od 5 měsíců dítěte. Nespí tedy se mnou setrvale, jen občas. A ano, mám na posteli naražený kvůli místu další nábytek.
Já nerozumím tomu, proč nemůžete dát zábranu. To máte hlavy u zdi a gauč přes celé nohy? A do postele je jediný „vstup“ z tvé strany? Na druhé je manžel u zdi? Nebo jak?
Dělají se i nízké zábrany - ty ji jako dospělá překročíš, ale dítě nespadne. Nebo se prohoďte s manželem. Případně pootočte postel.
Já měla přikurtovanou postýlku k posteli a oddělanou bočnici. Já a očividně i děti byly občas rády za svůj prostor. Takže kojení, uspávání v naší posteli a v průběhu noci ve svém - ale pořád blízko nás.
Do jiné místnosti bych nešla… ale neznám vás a nevím, jak to máte nastavené.
A manzelovi by to taky nevadilo, ze byste spali zvlast? Zacala bych ucit spat v postylce. Detska postel by to prece nevyresila, zrovna tak by z ni mohl vylezt/spadnout.
@Anna99162 proč nemůže být zábrana? čemu bráni sedačka hned vedle?
Dítě s námi v posteli spalo do xx let. Pokojíček tehdy nemělo. Myslím, že je jedno jak to vyřešíte, důležité je, aby dítě s tebou (vámi) mohlo spát, pokud chce.
Já bych spíš přesunula velkou postel do pokojíčku, ten stejně ještě několik let potřebovat nebude. Spát bude s vámi a hrát si bude v obýváku, aspoň tam na to bude víc místa.
Maminky, chtěla bych se zeptat, jak jste řešily spaní miminka kolem 10 měsíců. ❤️
Mám 10měsíčního syna, který od narození spí s námi v manželské posteli. Je pořád kojený a bez prsa a beze mě zatím prakticky neusne. Večer mě navíc hodně hledá a potřebuje mě u sebe, proto s ním spím v posteli. Doteď to bylo v pohodě, ale poslední dobou se mi už několikrát stalo, že jsem ho ráno našla úplně na kraji postele, což mě samozřejmě pokaždé vyděsilo. 😔
Zábranu na postel bohužel dát nemůžeme, protože máme spojený obývák s ložnicí a hned vedle postele máme sedačku. Malý má svůj vlastní pokojíček, ale zatím v něm nespí.
Přemýšlela jsem tedy i nad tím, že bychom mu pořídili normální dětskou postel a já bych začala spát s ním v jeho pokojíčku. Tím pádem bychom s manželem spali každý zvlášť. 😅 Nevadilo by mi to, hlavně aby byl malý v bezpečí a dobře se vyspal, ale zároveň nevím, jestli je to v jeho věku dobré řešení.
Chtěla bych se proto zeptat, jak jste to řešily vy? 😊 Nechávaly jste miminko dál spát s vámi v posteli, přešly jste v tomto věku na postýlku, nebo jste zvolily nějaké jiné řešení? A pokud jste měly také kojené miminko, které vás večer hodně vyhledávalo a bez vás neusnulo, jak jste to řešily?
Budu moc ráda za vaše zkušenosti a tipy. ❤️