Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co ji zkusit vyzvedávat co nejdřív? Třeba ještě před obědem? Pak tu dobu prodlužovat.
Tak u nás je to stejné,ale dnes to bylo horší než včera.Ráno se nechtěl ani oblíkat a řekl mi jasně,že nejde nikam.Ve školce ho paní učitelka vzala za ruku,ten se šprajcnul jak koza a hodně plakal,mě to rvalo srdce,ale raději jsem rychle odešla a celý den sledovala tel. jestli nevolají že si mám pro něho dojít.Odpoledne už byl v pohodě a prý to zvládal líp než včera,ale kdoví jak to bude zase v pondělí ráno
myslím si že každé ráno bude boj,ale musíme to oba zvládnout.Asi by nebyl dobrý nápad být tam s dítětem, jen by se to zhoršilo…maminky ti naši drobečkové si určitě zvyknou ![]()
Dorisska píše: … Asi by nebyl dobrý nápad být tam s dítětem, jen by se to zhoršilo…
U nás ve školce naopak doporučují být první dny ve školce s dítětem. Ale máme opačný problém. V pátek odpoledne syn řval, že nechce jít ze školky. ![]()
Ahoj, tak dneska ráno Alenka plakala zase, že nechce do školky, ale už ji to nebudilo v noci ze spaní. Bylo to takové mírnější. Během víkendu jsme z ní dostali, že má strach, že si pro ni nepřijdeme. Snažili jsme se to vysvětlit ale zatím bez úspěchu. Tak uvidíme zítra…
Včera večer ani nemohla usnout, plakala že nebude spát, aby ráno nemusela do školky, asi po hodině to bylo dobrý. Ráno jsme nebrečely, pěkně se nasnídala a jak se začalo mluvit o oblékání, nastalo brečení a vstekání, dokonce pištěla, kopala nohama, pořád vyslíkala ponožky a nakonec mi utíkala abych ji nemohla obléct.......tak nevím, je to čím dál tím horší, tak kdy se to začne zlepšovat???? ![]()
Ahoj maminky, já také bojuji se synkem.Než jsme nastoupili do školky, věřila jsem , že nic takového jako je plakání a to že nechce do školky se nám nemůže stát.Hned druhý den to začalo. On se do té školky těší i ráno se probouzí s dobrou náladou,ale jak se blížíme do školky už chce pochovat a prosí aby jsem si tam s ním chvilinku hrála a natahuje a je lítostivý.Tak jsem tam byla asi hodinku a hrála si sním, než se přidal k jiným dětem.Pak jsem se nenápadně vytratila.Učitelka mi říkala, že sama poznám že bude lepší ho tam dát a odejít.Ted mam v práci odpolení tak si sním můžu hrát,ale při ranní to nepůjde.Tak uvidíme od zítra ho tam dám a odejdu, zkusíme to,Přeji maminkám sílu ![]()
Já bych ji tam nedávala. Když jsi doma s miminkem, proč taky nemůže být s vámi?? Že potřebuje kolektiv - ano, ale evidentně potřebuje víc teď maminku. Není jednoduché adaptovat se na sourozence - možná to ještě ani úplně nezvládla a hned další stres. ![]()
To, že bude s bráškou/ségrou a pomáhat - takovou možnost už mít nikdy nebude. Kdežto do kolektivu může i za rok. Udělají si spolu pěkné pouto!
Když nejdeš do práce, máš výhodu - a dcerce dopřej ještě čas.
Náš mladej ve třech letech řev řev jak jsem nebyla po ruce a teď ve 4 naprosto v poho (do školky nechodí) zůstane s kýmkoliv kdekoliv, když je třeba.
Nemám ráda rovnici - 3 roky = nutnost kolektivu. Každý dítě dospívá duševně i fyzicky jinak a jidny. ![]()
Tak u nás je to taky boj.. Včera jsme byli ve školce poprvé, to se ještě těšil, ale pak prý celé dopoledne proplakal..
Dnes v noci se pořád budil, ráno se nasnídal a od té doby pobrekával až do školky. V šatně už řval a před třídou se šprajcnul úplně. ![]()
Učitelka ho dovlekla do třídy a poslala mě pryč. Jdu si pro něj už v 10.
Nemám na to sílu.. Je to hroznej pocit ho tam nechat.. ![]()
Eviškaa píše:
Tak u nás je to taky boj.. Včera jsme byli ve školce poprvé, to se ještě těšil, ale pak prý celé dopoledne proplakal..
Dnes v noci se pořád budil, ráno se nasnídal a od té doby pobrekával až do školky. V šatně už řval a před třídou se šprajcnul úplně.
Nemám na to sílu.. Je to hroznej pocit ho tam nechat..
Nedivím se. Pro mě je nepředstavitelný, že dám dítko řvoucí z ruky a jdu pryč - totálně by ztratil ve mně důvěru.
Hlavně bych ho nedávala, když se v noci hrůzou budí. Není něco špatně?? ![]()
Jo jako beru řev „kdo z koho“ (takový to řvaní u dveří a za 5 minut v pohodě), ale když to dítě budí i v noci..?? Ach jo, holky, když to jde, nedávejte je tam. ![]()
Sice je pravda, že klidně může zůstat doma, ale když už jsme s tím začali tak ještě chvilku vydržíme. Noc jsme měli v pohodě a dnes ráno se sama v pokojíčku probudila, šla do kuchyně za tátou a nebyl slyšet ani pláč, pak přišla za mnou, řekla mi ať umyju okna že jsou špinavý, dala mi pusu a odešla. Pak táta volal, že jen pobroukávala, ale že do třídy a za učitelkou už šla bez většího pláče a sama, tak možná se to lepší, nebo to bylo jen dnes…? No uvidíme do konce týdne, rozhodně to nebudeme lámat přes koleno…
Eviškaa píše:
Dnes v noci se pořád budil, ráno se nasnídal a od té doby pobrekával až do školky. V šatně už řval a před třídou se šprajcnul úplně.
Nemám na to sílu.. Je to hroznej pocit ho tam nechat..
Není divu, že má noční můry, když ho maminka bezmocného opustí v cizím prostředí mezi cizími lidmi a on neví jestli se někdy vrátí. ![]()
Hledala bych školku, která umožňuje v prvních dnech pobyt rodiče s dítětem.
Moje zkušenost se starším synem - první tři dny jsem trávila ve školce celé, pouze jsem během dne odcházela na několik minut „na záchod“ a synovi jsem to poctivě hlásila. Třikrát šel se mnou, po čtvrté už si zůstal sám hrát a těch pár minut v klidu počkal než se vrátím. Další den, když šli na zahrádku, tak jsem mu řekla, že jdu do obchodu a vrátím se před obědem. A další dva dny, když šli na zahrádku - jsou tam úžasné nové hračky" - jsem mu řekla, že se vrátím až po odpolední svačince, že musím jít vydělávat penízky. Od té doby už nebyl problém nechat ho tam samotného od rána. (Za celé dva roky mi plakal při příchodu do školky pouze dvakrát a pak se pokaždé ukázalo, že to bylo začínající chřipkou.)
Sousedčina dcera tam probrečela první tři měsíce (fakt brečela celý den). To bych já psychicky nezvládla. U citlivějších dětí má postupná neuspěchaná aklimatizace s rodičem opravdu smysl. ![]()
No jo, holky, když ono to není jednoduché.. Za prvé, bydlím na malém městě - nemohu si vybírat školky..
Za druhé, chodím do práce, Honzík do školky prostě musí.. Teď mám týden dovolenou.. ![]()
Eviškaa píše:
No jo, holky, když ono to není jednoduché.. Za prvé, bydlím na malém městě - nemohu si vybírat školky..
Za druhé, chodím do práce, Honzík do školky prostě musí.. Teď mám týden dovolenou..
Vím, že to není jednoduché. Tak aspoň držím palce, ať to Honzík co nejdřív zvládne. ![]()
Ahoj holky, řeším stejný problém. Malá nastoupila 1.září, byly to dvě hodiny byla jsem tam celou dobu s ní, druhý den na tři hodiny…paráda, moc se jí tam líbilo, celý víkend o školce mluvila a že se tam těší. Další den už zůstala sama, domů šla před obědem, prý během dne poplakávala a moc se do ničeho nezapojovala, ale celkově prý ok. Od dalšího dne už začala chodit do oběda, vodím jí co nejpozději to jde a už před dvanáctou tam zase stepuju, takže celkově je tam 3,5 hodiny. Jenže je to den ode dne horší, teď už brečí i ráno, přemlouvá mně ať ji nechám doma, včera i dnes jsem jí tam nechávala plačící. Přitom loni chodila jednou týdně do soukromé školičky, tam se jí moc líbilo, bez problému zvládla i pět hodin.
Od října musím do práce, měly bychom začít pobyt pomalu prodlužovat do odpoledne, protože pak tam už bude muset být celý den. Co tak pozoruju ostatní nováčky, tak teď po týdnu už jsou na tom lépe, ale naše malá naopak hůř. Nevím co vyzkoušet. Mám strach, že s takovou ji vyloučí, máme zkušební dobu během které se musí adaptovat a když ne, tak nashledanou ![]()
U nás se to už lepší, jen nevím jestli nebyla chyba tu dobu postupně prodlužovat. Já tam nechala malou od začátku celý den, aby si zvykla, že to tak bude. Ale myslím, že je důležité vydržet, nakonec asi všechny děti, nebo většina budou v pohodě… ![]()