Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám problém, dcerka byla zvyklá spát v postýlce, pak jednu dobu usínala jen na é hrudi, ale to jsme odnaučili celkem brzo. Teď v noci spí sice krásně, od půl osmé do čtyř-mlíčko a spí ještě tak do sedmi do osmi, jak kdy a po probuzení si vydrží i půl hodinky hrát. Dopoledne pak usíná až po třech hodinách od probuzení, půl hodinky spí sama v postýlce bez nějakého uspávání, pak se probudí buď s pláčem nebo si povídá, ale už znovu neusne, potřebuje ale spát ještě další hodinku. Takže ji musím vyndat, zavinout do deky a chovat a dát do naší postele, postýlka neexistuje, jakmile se o to pokusím, je řev a můžu začít nanovo..Když ji nedám ještě spát, je protivná, dokud ji neuspím, nechce ani jíst, ani pít, nic. Jen se chovat a mazlit. Dnes jsem ji tam zkusila nechat a chodila jsem tam po pěti minutách, vydržela řvát přímo hystericky hodinu a půl a a neusla. Putovala různě po pstýlce a vztekala se, až jsem se bála, že se pláčem zadusí..Takže jsem ji zase zavinula a chovala dokud neusla a dala do naší postele. Ani by mi to nevadilo, jenže já takhle nemůžu ani nikam jít, protože se jinak uspat nenechá. A hlavně se bojím, že až se vzbudí, tak se vyplazí a spadne z postele. Je nám šest měsíců.
Děkuji za jakékoliv rady
Jo a knihu Každé dítě může dobře spát jsem četla, pomohla nám na noc-odstranili jsme dudlík a spí krásně, ale přes den to prostě nejde.
Odpoledne chodíme ven, kde usne tak na hodinku i dvě, když jezdím a když jsme doma tak max půl hodinky.
máme přesně to samé, malýmu už je 7 měsíců, v noci se tedy budí stále po 2 hodinách.. no budiž, to časem přejde.. Ale přes den je to spaní za trest. Nemůže usnout, kňourá, pláče a když se ho podaří uspat, tak max na 20-30 minut. Kočárek taky funguje.
Přes den tedy spí v naší posteli kam si k němu na usínání lehnu a uklidňuji až do spánku. Vzbudí se pak s povídáním, nebo pláčem. A není to žádné - že jsem si ho tak naučila - opravdu jsme zkoušeli mnoho věcí, ale takhle si alespoň na tu půlhodinku zdřímne. Takže moje rada leda vydržet, ono to snad jednou přejde ![]()
No tak mě to dělá měsíční, přes den než usne, to jsou hysteráky jako hrom, do postýlky ani omalem, prostě chce do fusaku a do kočáru, tam usne do minuty, ale v těhle mrazech. Navíc ji chci naučit na postýlku, starší spala jen v kočáru, jak se tam ve dvou letech nevešla, bylo po denním spaní. Ale jak to sakra udělat, to fakt netuším.
Jako asi by fungovala ta vyřvávací metoda, ale já na to přes den nemám. V noci to pochopila po dvou nocích, pak se to zas zhoršilo, ale teď zas super, ale přes den to je fakt hrůza…a hlavně ona je takovej malej vzteklounek, takže si nevydří dlouho hrát sama, musím sedět u ní nebo ji nosit, povídat si s ní, číst, ale vždy ji to baví chvíli…no, bojím se, že bude trochu hyperaktivní. Tak asi bude přes den v naší, budu ji uspávat a holt budu muset vydržet..
Máme to doma celkem stejné
Malému je 9,5 měsíce a spaní přes den je boj. Před každým spaním přes den (vyjma spaní v kočárku, což je poslední dobou výjimečný stav) je to hrozný řev a vztek. Nic nepomáhá a pokud ho nevezmu do ložnice do naší postele a neuspím, tak sám neusne. Vždycky když se „vykřičí“, se ke mně přitulí, resp. ho k tomu kolikrát tak trošku donutím
a pak spinká jak andílek
Bohužel se často brzy začne budit, ale když jsem u něj, tak pohladím a spí dál. Jenže takovéhle spaní je na „prd“ můžu leda tak spát s ním nebo si číst a ostatní stojí
Odejít nemůžu, před měsícem jsem ho hledala na zemi
a nic takového už nehodlám opakovat!!! Nechápu, že večerní spaní je na jedničku. Usne sám ve své postýlce
ale přes den to nějak nefunguje ![]()
Hancidylko, tak to je úplně stejný scénář…Nechci jí tam nechat řvát, vážně vydrží i tři hoďky v kuse, pak už je tak hysterická, že ani utišit nejde ![]()
Ahoj holky, muj syn ma 8mesicu, do sesti mesicu jsem musela nosit, usinal jen u prsa nebo v naruci, nebo jsem musela hopskat na balonu, no fakt des. Uz jsem tady do nejake jine diskuze psala, ze nam hroooozne pomohla jedna metoda, kterou jsem si stahla do mobilu. Je to jen na iphone nebo ipad. Jmenuje se to Learn2Sleep. Vazne nam to po deseti dnech pomohlo a od te doby maly usina sam v postylce a hlavne bez place. Tim padem mame s manzelem od sedmi vecer do sedmi do rana havaj
Pokud muzete, tak vyzkousejte, nam to pomohlo. Drzim palce, at to zabere!!!!
Zdravim, pripojuji se do teto diskuze s timto - mam 3 mes. holcicku, ktera usinala vice-mene bez problemu. Byla zvykla svazovat do zavinovacky, postupne se naucila vyndavat jednu ruku. Posledni 3 dny vsak provazi usinani hystericky rev -at uz jde o spanek pres den, anebo vecer (v noci je nastesti hodna). Nevim jak na ni, nepomaha svazovani, ani rozvazovani, ani naruc, ani prso, a ani zpivani. Poradi nektera z maminek, co to muze byt a jestli je to napr. v tomto obdobi normalni? - prejde to?
a nebude to růstový spurtík? nebo jednu dobu jsme měli plakání vyloženě večer, řev, řev, nedal se utišit, jen se muselo počkat až se vyplakal, tak jsem ho měla v náruči a nechala ho si pořádně od plic povztekat.. na konci vždycky udělal „uf“ a bylo vše dobré a šel chrnět. Dr. říkala, že si potřebuje uvolnit nervovou soustavu, teprve si ještě v téhle době zvykal na svět a tohle byla pro něho možnost uvolnění.. dospělí si jde zakouřít, zanadává si, vybije se ve sportu a mimísové to mají občas takhle. Každopádně jestli to není trvalý stav a je to jen přechodně, vydržela bych. ![]()