Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,
nedávno jste mi dobře poradily ohledně cestovní postýlky, tak se na vás obracím zas. Bertík - 3 měsíce- poslední dny odmítá kočár. jak ho do něj položím, okamžitě řev. zkusila jsem snad vše a stejně to vždycky končí tak, že ho nesu přes půl města v náručí. takže řeším klokanku. poradíte, která je dobrá?
Díky, julie a albert
Julie, klokanka se moc nedoporučuje, kdyžtak jenom nárazově na krátkou chvíli. Už jsem to tady někde psala, zkusím ti to najít.
Ahoj, pro tak male dite opravdu klokanka neni vhodna. Radeji se poohledni po babyvaku nebo satcich. Klokanka by se mela pouzivat az okolo sesteho mesice. My jsme taky v tomto obdobi mely problemy s kocarem a jak sama pises, nosila jsem malou pred mesto. Tohle obdobi ale po 14 dnech preslo a najednou jakmile jsem ji dala do kocaru, hned usnula a vzbudila se az jsme se zas vratily domu. Proste je to jen takove zkouskove obdobi pro tvoje nervy. Zkus to vydrzet. Terik a Charlie 6,5 m
Ke klokance. Opíšu vám kousek povídání, které jsme dostali ve Vinohradské nemocnici:
Při nakupování může maminka dítě nést v klokance. Ta je určena dětem do osmi kg váhy, ovšem je vhodná až pro děti, které lezou. Dítě by se totiž vůbec nemělo nosit ve svislé poloze až do svého 8. - 9. měsíce. Teprve tehdy se zapojuje pánev a již nedochází ke vzájemnému protitlaku hlavičky a pánve dítěte, které mohou vyústit ve zvýšenou dráždivost a pozdější problémy s páteří.
Jo a taky jsme měli krátké období odmítání povozu
, ale přešlo to.
Ahoj,
ja tiež doporučujem šatku (asi od 1 mesiaca Radko odmietal kočík), dá sa kúpit´ aj v bazárkoch, tak do 1000 Kč.
S tým kočíkom. Skús tam mimi dat´, ked´ už bude unavené, aby tam akurát zaspalo, u nás to ale nefungovalo, kočík vzal na milost´ (ale len na spanie, za bdelého stavu jedine šatka) až niekedy v 7 - 8 mesiaci. Ked´ to nebude fungovat´, tak ti ostáva iba nosit´
U nás sa to výrazne zlepšilo až po tom, čo sme začali používat´ šport´ák, to ale bolo až niekedy ked´ mal 9,5 mesiaca.
Gabika a Radko 11,5m
Ahoj Julie,
co se tyce klokanky, tak ti neporadim, ale k tomu zlobeni v kocarku vim sve
nase mala, taky mela obdobi, kdy strasne zlobila v kocarku a ja jsem z toho mela vzdycky takovy nervy, ze jsem jela treba i k parku autem
abych kdyztak mohla rychle domu. Nevim proc, ale vzdycky jsem se citila desne kdyz plakala a kdyz byly v zime mrazy, fakt jsem nevedela co delat
Obcas jsem musela dokonce i Kristynku vyndat a to byly treba -3C a nest ji, byl to des
ted uz ji bude za 14 dni rok a je to lepsi, vzdycky ji vrazim rohlik, nebo nejakou tycinku a je klid
vozeni v kocarku ale nebyla nikdy nase oblibena cinnost
![]()
Tak preju pevny nervy, snad to brzy maleho prejde?
Simona
Ahoj Julie ,
připojuji se k názoru, že by takto malé miminko opravdu nemělo být nošeno ve svislé poloze. Zaděláváš mu tím na problémy s páteří v pozdějším věku. My máme zrovna období, kdy Lukášek taky nechce usínat /být v kočárku. Přesto, že je unavený, sleduje venku stromy a po chvíli se začne kroutit a kňourat , protože se mu chce spát a nejde mu to. Řeším to tak, že ho uspím doma /většinou usne stejně u prsa/ a do kočárku dávám spící miminko. V případě, že v kočárku nechce být po probuzení, tak ho otočím na koníčky a jsme oba spokojení.
Co se týče šátků a babyvaků, prý je lepší nosit dítě v babyvaku. Já osobně s ním zkušenost nemám.
Přeji co nejrychlejší návrat ke „klidnému kočárku“
Ahoj
Julie, naše Agáta taky kolem 3 měsíců začala bojkotovat kočár. Pak jsem zjistila, že to dělá celkem dost dětí - asi už je to tam nebaví, protože nevidí ven. Prý se to zlepší když začnou sedět a budou se vozit ve sporťáku. (Agáta ještě nesedí, tak nevím, jestli to bude platit i u nás)
Pokud jde o to nosítko - jednoznačně doporučuju šátek.
Babyvak je hlavně na nošení úplně malých dětí - protože zatěžuje jenom jedno rameno, je nošení s přibývající váhou dítěte čím dál náročnější (pro nosiče, dítě je samozřejmě v pohodě). Můžeš si ho zkusit půjčit (myslím, že babyvaky od Pechů půjčují na pár dní na vyzkoušenou, než si je člověk koupí)
Klokanka - je jich celá řada, určitě jde najít i taková, která se dá utáhnout na hodně místech, aby byla páteř miminka co nejvíc podepřena a která má zároveň dost široký pruh látky mezi nožičkama, aby kyčle byly ve správné poloze.
Ale - u šátku si tohole všechno můžeš nastavit. Pokud jde o nošení malých miminek ve svislé poloze - právě v šátku to nevadí, protože páteř miminka je podpírána v mnoha bodech (narozdíl od většiny klokanek nebo nošení na rukou) takže se tím nekřiví ani se nic nadměrně nezatěžuje.
Takže doporučuju šátek a nějaký kurs, kde ti poradí jak vázat a co dělat když se v něm miminku ze začátku třeba nelíbí (taky náš případ, ale překonaly jsme to a teď Agáta šátek miluje)
Přeju spokojené miminko
Lola
Ahoj, zkoušela jsi dát malému do kočárku nějaké hračky (takové ty chrastítka, co jsou navlečené jako korále a natáhnou se na korbičku)?
Moje holčiny to měli vcelku rády, nejdříve na to koukaly a pak do nich bouchaly.Třeba by to pomohlo.
Už není úplně maličké mimi a už asi potřebuje nějakou zábavu.
Míša
Ahojky, náš človíček také nechtěl být v kočárku.Bylo to kolem 3 a 4 měsíce a bylo to období, kdy jen koukal a nemohl ani sedět a vůbec nechtěl ležet, hračky ho nezajímaly a bylo to.Vracela jsem se tak z procházky s malým v náručí, protože plakal až křičel.Teď je mu 7 měsíců a v kárce sedí a někdy i spinká,ale to jsme s ním jen na dvorku a na zahrádce.Do ulice se chystáme po dlouhé pauze zase brzy, tak uvidíme......... Jinak klokanku jsem taky chtěla ale malej mi nějak vyrostl a Baby vak je určitě praktický, ale já se ho nějak bála, asi jak ho umotat a tak a teď už má malej 9 kg tak ho neužijeme,pa pa. ![]()
Díky za rady a odpovědi. Šátek, který všechny tak chválíte, se u nás neujal - absolutní řev, tedy nespokojenost Alberta i moje. Babyvak je jednostranný, takže taky nic a klokanka mi přijde jako schůdné řešení, na tu chvilku… Dr. nám to nakonec taky nezakázala. Ukažte mi mimino, které se chce nosit v ležící poloze ve třech měsících, žádné neznám, pokud není k smrti unavené. Takže bych potřebovala spíš radu ohledně kvality těch nosiček, jejich funkce atd…:)
Taky mám pocit, že se mu nelíbí, že nevidí ven. Stromy jsou jako hypnotikum super, jenže bydlíme v centru, takže chvíli trvá, než k nějakým dojedem. Sporťák už je objednaný, ale asi si budem muset ještě pár měsíců počkat, než si sedne. Jo a spící mimčo se mi do kočáru dává blbě, bydlíme ve pátém patře bez výtahu, takže kočár tahám ze sklepa…:( Hračky i změny poloh jsem zkoušela… vše zabírá jen na chvíli, pokud už není úplně rozbrečený.
Tak zatím j.
Ahoj Julie,
taky chválím šátek - možná zkus změnit polohu, když ho uvážeš dobře do kapsy, tak není vleže a podle mě je to pořád lepší než klokanka.
Hodně štěstí!
Kaa
Ahoj Julie,
ja jsem ohledne nositek asi „expert“ - nejdriv jsme poridili babyvak, pak klokanku a ted shanim satek. Ve vaku byla mala parkrat, ale moc mi nesedl. Klokanka je dobra, pouzivame ji, kdyz jdeme treba nekam na hrad nebo na houby - mala je v ni moc spokojena, ale nosi pritel, mne se nosi blbe. Z toho duvodu ted chci satek - mala je v nem taky spokojena a tesne prileha na zada (nebo bricho) a mne se nosi mnohem lip. No a klokanku mam Chicco Go Plus - dite v ni muze byt ve 3 polohach, vleze na boku (nezkousela jsem), zady k tobe, brichem k tobe. Mala ma ted uz skoro 10 mesicu a tak jsem ty popruhy rozparala (jsou k sobe sesite) a nosime ji jako batoh.
Julie, na ten šátek, když nenosíš od narození, si často miminka musej chvíli zvykat. Měli jsme stejný problém a vyřešilo se to. Kdyby tě to přeci jen zajímalo - povídala jsem si o tom nedávno na www.rodina.cz na diskusi „šátky a klokanky“
http://www.rodina.cz/diskuse118.htm
a taky jsem naše peripetie vypsala v komenáři k článku o nošení v šátku
http://www.rodina.cz/…se/prisp.asp?…
Lola
Ahoj Jůlie,
mi máme taky klokanku od Chicca Go plus, ale naše malá ( 7,5 kg - 9,5 měsíce ) v ní pořád trošku plandá a nejde to už přitáhnout. Takže když se nese, musím jí přidržovat ješte jednou rukou
Používám jí, ale jen příležitostně. Mimi se dá nosit v těch třech polochách, ale jak už někdo psal ta poloha pro malé mimi na stranu je dost nepohodlná a obličejem k sobě jsme jí taky nevyužili. Přeji ti správný výběr. Asi by bylo nejlepší to vyzkoušet.
Lenka
PS - asi zkusíme ten způsob jako baťůžek na zádech ![]()