Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, Victorka 4 měsíce tak nějak každý den bojujeme s nějakým režimem a ještě jsem na nic nepřišla. Každý večer od pěti do šesti jen pláče protože je unavená, v 6 koupu a v půl sedmé spinká. Když ji dám spát vícekrát za den tak se v noci budí a hraje si, protože je vyspalá. Vím že každé dítě je jiné, ale máte nějaký zavedený režim přes den hlavně co se týče spánku? V kolik hodin a jak dlouho nechat spinkat?
Tak hlavně u takhle malého mimina ještě režim jako takový moc nefunguje, nebo funguje chvíli a za měsíc se potřeby změní. Nevím přesně, co ti vadí, zda to, že málo spí přes den, to, že večer pláče nebo to, že chodí tak brzy spát?
Ne, měla jsem naprosto nerežimové děti. Asi holt po mně. U prvního jsem se snažila režim nastavit - výsledkem byla frustrace na obou stranách. S druhým dítětem jsem se naučila nechat den plynout tak, jak přichází, a byl klid. ![]()
Žádný režim nemáme, spí kdy chce, vstává kdy chce, ji kdy chce. V mezičase si hrajeme nebo kouká co dělám já ![]()
Syn už má teda 5 měsíců, ale pomaličku jsme začínali okolo toho 3 měsíce nenápadně nastavovat. Když to nevyšlo nevadilo…dneska už vím, že před 7 ráno vstávačka, pak okolo 9 spinká v kočárku a jdeme na nákup…spí tak půl hodiny. Odpo chodí spát mezi půl 1 až 1 a to spi 1-2 hodiny, prostě jak kdy…o víkendu chodíme k našim a to si většinou zbucne okolo 4 ještě jednou v týdnu se mi ho uspat podruhé nedaří… A o půl 8 spí…délku spánku nechávám plně na něm… Když spí dlouho nikdy nebudím… V noci se budi 2×…tak uvidíme, jestli to chvilku takhle nastavené vydrží… U staršího jsem to jak rostl postupně upravovala…
Ve 4m jsme měli jediný režím že večer jsem se snažila aby šla spát kolem 19-20. Nekoupala jsem každý den. Přes den každý den to bylo jinak.
Já mám.3 měsíční a režim je pokaždé jiný, podle toho, co děláme se staršími. Ale více méně jsou to vždy 3 hlavní spánky a mezi tím dle nálady nějaký ty desetiminutovky. Jídlo pokaždé jinak, podle hladu, nálady a potřeby. Ted jsou starší nemocní, jsou doma a je to úplně jinak, než když jsou ve školce a chodíme na hřiště apod. Naštěstí se mi to mimino podařilo naučit spát na balkoně, takže aspoň ona může být „venku“.
@Verunka Šr píše:
@unuděná že se v noci dost budí a že každý večer pláče
Tak večer pláčou děti často kvůli bříšku. Po tom koupání se zklidní a usne? Není tedy jen už hodně unavená? Osobně bych jí zkusila zavést jeden podvečerní spánek, třeba kolem 16-17 hodiny, po probuzení nakrmit, v klidu vykoupat a nechat vzhůru, dokud nebude unavená, nakrmit a až pak uložit k nočnímu spánku.
Dceri budou 4m, po sestinedeli jsme zajeli rezim a funguje.
Budi se kolem 7h.
Ranni hygiena, mlicko, hrani.
9-11h spi venku (prochazka, terasa).
11-12h hrani.
12h mlicko.
12:30-16:30 spi na terase.
16:30 mlicko, hrani.
18h kratky spanek.
19h vecerni hygiena, mlicko.
V noci se budi 1-2× na mlicko.
Nechávala jsem režim zcela na dítěti. První měsíce klidně večerní spánek až v 11. Kolem toho 9. měsíce se to ustálilo. Jinak nechápu, co chceš s tím radit. Dnes spal syn do devíti a usnul na „dopolední spánek“ před chvílí, mám ho násilně budit, protože máme v režimu oběd? No to by ten den asi vypadal, ten by mi to osladil
večer koupeme kolem osmé, tak jenom přizpůsobím odpolední uložení k spánku, když bude hodně živej možná vynecháme, taky se mi může vzbudit za půl hodiny nebo klidně ve dvě.