Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, nehledala jsem ve starších příspěvcích, jsem na to teď nějaká rozrušená a nemůžu se soustředit.
Chtěla jsem se zeptat, zda u vás, které máte Rh- a jste poprvé těhotné, zda i přesto vyšetřovali krev u vašeho manžela/partnera?????
Jsem teď 23 tt a je mi divné, že i když se mi zdá moje doktorka dost pečlivá, tak krev manžela nikdo nevyšetřil.
Děkuji za odpověď.
Já mám 0- a manželovu krev chtěli vždy. Ale třeba je možné, že Ti doktorka kontroluje protilátky tak jako tak.
aaliana
Nechala jsem ti odpoved v ty prvni zalozeny diskuzi, mas ji tu dvakrat asi v tom bude zmatek.
Ahoj,
taky mam Rh- a muj pritel musel na odber krve.Druhy den po porodu mi pichli nejakou injekci, aby se u druheho tehotenstvi nevytvorily nejake pritilatky, ktere by mohly ohrozit miminko.Radsi se sve doktorky zeptej, za to nic nedas.Mona
Ahoj ![]()
Ja mam A- a taky jsem se na to ptala dr. Manzel se nevysetruje (jako otec neni 100% stejne nikdy jisty, aspon pro ne
) Behem tehu se zjistujou protilatky, jestli se nezvedaji a po porodu po zjisteni skupiny mimina, pokud je rh+, se dava injekce proti protilatkam. Ja ji dostala, maly ma A+. V prvnim tehotenstvi to problemy vetsinou vubec nedela, to az u druhyho, pokud nedostanes po porodu tu injekci a mimi bude zase pozitivni.
Já jsem Rh- a manža je Rh+, vyšetření mu extra nedělali ( ví to, protože byl na operaci ), mě je sledoval ina protilátky, myslím během těhu celkem 3× a bylo to pokaždé negativní.
Takže buď v klidu, kdyby si měla testy pozitivní, tak se pak dává hned po porodu injekce na protilátky.
Jinak jsem se též ptala dr a bylo mi řečeno, že se s tím v dobách dřívější dělala zbytečná dramatizace, že se to pak většinou řeší nebo projeví až třeba u 3-tího dítěte a více.
Fiflenko, já sama mám Rh+, ale můj názor je, že tvé doktorce stačí vědět, že ty máš krevní skupinu negativní, takže tě bude sledovat (ty testy na protilátky jsou opravdu 3×, mně brali krev hned při první návštěvě v 7. týdnu, teď naposled ve 32. týdnu a ještě jednou mezi tím) a už jí příliš nezáleží na tom, jestli tvůj muž je pozitivní nebo negativní.
Pokud tvoje miminko bude mít plus, tak tvé tělo si vytvoří protilátky a v případě dalšího těhotenství (ovšem jen kdybys čekala zase pozitivní miminko) by je proti plodu použilo - proto se hned po porodu toho prvního aplilkuje ta injekce, jak psaly holky, aby k takové situaci nedošlo. Buď klidná, nemáš se čeho bát.
Ahoj,
já mám taky RH-, krev manžela nechtěli znát, skutečně hlídají jen ty protilátky. Doporučený postup je hlídat to kolem 12,20,28 a 32tt - ale všichni to nedělají. Můj Dr. mi bral krev na protilátky jen na začátku těhu a potom ve 28tt, prý se více hlídá až další následné těhotenství.
Ahoj holky, díky za odpovědi. Docela jsem se už uklidnila. Nevíte ještě náhodou, zda tento údaj jde někde vyčíst z těhu průkazky, tedy že ty hodnoty byli naměřeny a případně pod jakou značkou??
O té injekci jsem to věděla, tak snad to opravdu nebude problém. Ono asi hodně věcí vyšetřují a člověk to ani neví.....
![]()
Krásný víkend.
Ahoj. Tak moj manzel teda na odberoch bol, hned na zaciatku tehotenstva.
Ono je troska odveci, brat krv 3× zene, ak je otec dietata negativny tiez.
U nas asi matkam veria s kym dieta maju, alebo setria 1 odber je menej ako 3 ![]()
Manzel je pozitivny, takze protilatky mi brali 3× a hned po porode mi pichali RHEGU, nakolko maly zdedil skupinu aj faktor po ockovi.
Vopred ma par mamin upozornilo, ze to radi pichnut zabudaju, alebo to proste nemaju, takze som si to strazila a upozornovala ich na to.
Ked sa ta rhega nepoda, tak to moze sposobit dost vazne problemy v dalsom tehotenstve.
Mala by sa pichat a u nas sa aj picha, po kazdom spontannom potrate aj interrupcii, kedy moze dojst k zmiesaniu krvi matky a dietata.
(samozrejme u rh negativnych matiek)aj to sa totiz berie ako tehotenstvo, nemusi skoncit porodom v tomto pripade.
Ak sa ta rhega nepoda, tvoj organizmus si to akoby zapameta a nasledne pri dalsom tehotenstve berie tvoje dieta, ako cudzi organizmus a moze tvorit proti nemu protilatky.
Moze to vyustit az do stavu, kedy sa po porode musi vymenit komplet krv mimca. Takze s tymto by som fakt bola opatrna. Ak ti beru krv na protilatky a vedia, ze si Rh negativna matka, tak by nemal byt problem, len si odsleduj, aby zistili krvnu skupinu mimca a pripadne ti pichli tu rhegu.
I já jsem Rh-, dvakrát porod dětí Rh+, pokaždé jsemdostala injekci, nyní jsem potřetí těhu a už se ptám po protilátkách, ale má dr. mě uklidňuje, že se berou nyní jen dvakrát! Nemám z toho dobrý pocit, nevíte mohu si o vyšetření zažádat i sama…a kolik stojí? O injekci protilátek jsemsi po druhém porodu musela třikrát říct, rodila jsem v pátek a přes víkend se nedělají vyšetření…takže jsem injekci dostala ž po 68 hodinách, někdo říká že to má být do 48 hodin po porodu někdo do 72 hodin..... Předpokládám, že u prvního těhotenství to je bezproblémů!Nane2
Ahojky, je to tak jak psaly holky. V prukazce podle me zadna kolonka neni, ale doktorka mi tam vzdy zapsala rucne, kdy byl test delan a ze bzl negativni.
Já jsem taky Rh- a řekli mi rovněž, že partnera/manžela nesledují (jednak, že ne vždy je otcem daný muž, jednak, že z kombinace Rh- a Rh+ stejně ještě může vzniknout spousta variací u dítěte, a taky, že žena, i prvorodička, už mohla mít potrat, kde je neošetření protilátek častější). Takže tvoje doktorka určitě nic nezanedbává, když se soustředí na tebe a tvé protilátky. V těhu se u Rh- bere třikrát krev na protilátky; v porodnici to taky sledují sami od sebe, jelikož to mají v těhu-průkazce. Hned při porodu odeberou z pupečníku krev, takže druhý den znají Rh miminka a případně píchnou mamince eliminaci protilátek. Takže se opravdu ničeho neboj, evt. si jen „po očku“ v porodnici hlídej, aby ti druhý den opravdu řekli Rh miminka a evt. píchli injekci - ale určitě to udělají sami od sebe. A u prvního miminka (resp. prvního těhotenství) se komplikace vážně nevyskytují. Hodně radosti z bříška a posléze z miminka!
Ahojky ![]()
Tak ja mam krvnu skupinu 0- a manzel ma A+ a moj Dr.mu ziadne testy nerobil, ale musel doniest od svojho obvodneho Dr.potvrdenie o svojej krvnej skupine…moj Dr. to berie ako dost vaznu vec a teda sa k tomu aj tak stavia!A nasa mala bambulka zdedila Rh po mne takze mi nic po porode pichat nemuseli
, ale najskor som si myslela, ze sa ta injekcia dava bez ohladu na to ake Rh babätko ma, ale dozvedela som sa, ze nie
a bola som spokojna ![]()
Taky mam trochu strach, protoze po potratu jsem zadnou injekci nedostala, nidko se me tenkrat neptal, jakou mam skupinu, ja nic takoveho netusila, ze by to mohl byt problem.Zjistila jsem to az nedavno…jsem minus a pritel plus, takze mam trochu obavy, mate nekdo zkusenosti, jak to vypadalo, kdyz jste injekci nedostaly?