RH faktor -

2811
18.10.04 13:03

RH faktor -

Ahoj Všichni, byla jsem na odběru krve, protože jsem si chtěla nechat zjistit krevní skupinu, na zákadě toho, že mi mamka tvrdila, že ona i táta mají RH faktor + jsem pak byla dost překvapená, když mi našli -, takže se mamča asi spletla.
Ale v tom je ten problém, můj partner má +, to by podle předchozích diskuzí neměl dnes už být takový problém, ale u mě je.
Když mi bylo 18, byla jsem na potratu - možná mě za to některá z Vás odsoudí, ale tenkrát jsem byla v situaci, že mít dítě prostě nebylo možné.
Ale jak jsem se dočetla, měla jsem pak dostat injekci s nějakým přípravkem, aby pak moje tělo nevytvářelo protilátky proti příštímu miminku. Žádnou jsem ale nedostala, nikdo mi krevní skupinu ani faktor tenkrát nezjišťoval, ani nevím jaký ho měl tehdejší přítel.
Tak bych teď potřebovala poradit od někoho, kdo má zkušenosti..jestli se dá ta injekce aplikovat i někoik let později ještě než se o miminko začnu snažit nebo se ta situace bude řešit až budu těhotná a jak?
Pomalu začínáme s přítelem plánovat..nerada bych něco zanedbala.
Díky, pěkný podzimní den Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
265
18.10.04 13:16

Ahojka Lucko,

nevím jestli Ti poradím, ale zkusím to. Jsem totiž podobný případ jako ty. Já jsem taky RH - a můj přítel je RH+ . No a před měsícem jsme přišli v 7tt o mimi :( :( Problém nebyl v rh faktoru. Mimi prostě nebylo v pořádku. Ale vím, že hned po revizi :cry: mi přišli dát injekci právě proto, abych v dalším těhotenství netvořila protilátky proti mimi. Jinak mi dr říkal, že kdybych nedostala injekci po tom samovolném potratu, tak že bych jí prý pak dostala v dalším těhotenství pokud by se tvořily protílátky. Během těhotenství Ti totiž několikrát berou krev a kontrolují zda se netvoří již zminované protilátky. Obecně se říká, že problémky můžou nastat až v druhém těhotenství. Jedna důležitá věc. Nesmí se smíchat krev matky s krví dítěte. Ale jak říkám, tak by Ti hned dali injekcičku a bylo by to v pořádku. PO porodu by Ti jí měli dát určitě.
POkud jsem moc nepomohla, tak zkus zajít za svým gynekologem at Ti to všechno vysvětlí. :wink:

At máš hezký den !

papa Kačka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.10.04 18:08

Ahoj,
mám taky rh faktor - a můj manžel +. Máme dceru,která má faktor + a po porodu jsem dostala už zmíněnou injekci. Taď čekáme druhé mimi a zajímalo by mě jak často a kdy se má brát krev ohledně těch protilátek.Napište,díky
Lucko,pokud vím tak po letech se injekce už píchnout nedá,musí se píchnout do několika(nevím přesně) hodin po porodu či potratu. A při dalším těhot. tě budou kontrolovat.
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.10.04 21:26

Ahoj,
injekce se musí aplikovat do 48 hodin po porodu (event. potratu). Vzpomínám-li si dobře, látka jmenuje Anti-D-globulin (za případnou nepřesnost se omlouvám). Dodatečně ji aplikovat nelze. Nebudu zbytečně utěšovat, pokud jsi zmíněnou injekci nedostala, komplikace u druhého dítěte mohou nastat, to je realita. V nejhorším případě může dojít až k tzv. hemolytické nemoci novorozenců (podrobnější informace najdeš i v obecném naučném slovníku). Na Tvém místě bych se o početí potomka pečlivě poradila s opravdu zodpovědným a věci znalým odborníkem. Není to totiž legrace, ať už tady napíše kdokoli cokoli. Já sama jsem Rh-, manžel Rh+. Kluk je samozřejmě, jak velí zákon schválnosti, Rh+. Komplikace (a značné) byly, ačkoli byl prvorozený a ani jsem předtím neabsolvovala potrat.
Ještě je jedna naděje, že dítě by bylo po Tobě Rh-. Pak tento problém pochopitelně odpadá. Ale to je 1:1 a nijak to neovlivníš.
Záleží tedy jen na Tobě, zda do toho rizika půjdeš.
 Evča

• Citovat
  • Upravit
2811
19.10.04 08:01

Díky za info, i když ne moc potěšující. Samozřejmě, že do toho půjdu, i když je tu riziko, akorát nechápu, proč mi tu injekci před tím nikdo nedal..?? Luca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
19.10.04 08:16

Ahoj,
nevim, jestli te uklidnim nebo ne, ale o te injekci jsi nemusela ani vedet. Taky je podstatne, ve kterem tydnu jsi byla na potratu… Pokud je to do osmeho tydne tehotenstvi, tak pry ty protilatky jeste nemusi byt vytvoreny. Ja jsem tasky rh-, muj partner rh+ a potratila jsem samovolne bez podani injekce. Ted cekam dvojcatka, jsem ve 33 tt a porad mi kontroluji krev na protilatky. Zatim je vsechno v naprostem poradku, tak to snad do porodu zustane. Dvojcatka jsou dvojvajecna, je teda dost velka pravdepodobnost, ze minimalne jedno z nich je rh+. Ale po porodu si dam urcite pozor, abych si zkontrolovala aplikaci te injekce:-) Drzim Ti pesti, ver ze vsechno dopadne dobre, ale v kazdem pripade konzultuj se svym gynekologem. Ten bude mit vsechno v dokumentaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
19.10.04 11:35

Ahojky, jsem Rh-, manžel Rh+ :potratila jsem v dle výpočtu v 10tt, dle UZ v 7tt a injekci jsem dostala - Byla to látka Partobulin a dostala jsem ji ihned po vykonu.
Nyní čekáme miminko, jsem ve 28tt a brali mi zatím 2× krev na protilátky. Kdyby se začali tvořit, dostala bych nějaké léky - aspoň tak mi to dr. vysvětlil. Jinak nový odběr na protilátky budu mít v 34tt. Takže je to 3× během těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí