RH faktor

Napsat příspěvek
Velikost písma:
648
11.3.12 10:49

Marketink

Ahoj,muj Rh faktor je plus a protilátky negativní…moc se v tom nevyznam je to špatné nebo dobré?Od svého přítele Rh faktor neznam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
11.3.12 10:52

Dobré :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.12 10:55

Není to dobré ani špatné - je to přesnější určení pro zdravotníky, co mají s tvou krví dělat. Rh faktor je na delší povídání a protilátky negativní znamená, že tvoje krev při transfúzi nevyvolá u jiného imunitní reakci. A podobně - tobě by měli dávat zase jen transfúzi s K- (protilátky pojmenované podle profesora Kella; protilátky Cellano ani další se v Česku pro účely transfúzí nevyšetřují).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5270
11.3.12 11:26

Marketink pro těhotenství je Rh + dobrá zpáva. A negativní protilátky znamenají také dobrou zprávu, protože (velmi zjednodušeně řečeno) tím neohrozíte miminko.

Juro nespletl jste si pojem protilátka a antigen? K není protilátka ale antigen na krvinkách. A pro účely transfuzí se naopak PROTILÁTKY (jak u příjemce,tak u dárce) zjišťují velmi důkladně. Ale antigeny se zjišťují (opět jak u příjemce takiu dárce) jen ty nejzákladnější (například K (Kell).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.12 11:28

Aha, tak to jsem si opravdu spletl… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.12 11:30

Hmm, tak už vím, co mě zmátlo; HLA = hladina látkových antigenů..... :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5270
11.3.12 11:41

Tak tento pojem (Hladina látk…) slyším poprvé. Jako HLA se v hematologii označoval hlavní histokompatibilní komplex, neboli Human Leucocyte Antigen. Podrobnosti už si nepamatuji, pouze to, že jsou to (zase velmi zjednodušeně řečeno) další „krevní skupiny“ důležité například při transplantacích, kdy shoda musí být i v tomto „systémů“. ALe to už jsem daleko od zakladatelčina dotazu. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3126
11.3.12 11:42
janisi píše:
Marketink pro těhotenství je Rh + dobrá zpáva. A negativní protilátky znamenají také dobrou zprávu, protože (velmi zjednodušeně řečeno) tím neohrozíte miminko.Juro nespletl jste si pojem protilátka a antigen? K není protilátka ale antigen na krvinkách. A pro účely transfuzí se naopak PROTILÁTKY (jak u příjemce,tak u dárce) zjišťují velmi důkladně. Ale antigeny se zjišťují (opět jak u příjemce takiu dárce) jen ty nejzákladnější (například K (Kell).

hezký den :mavam: chtěla bych se zeptat já sem rh-, po porodu sem žádnou injekci určitě nedostala. ted jak sem byla na testech na začátku těhu, tak mám v prukazce protilatky negativní, to je dobrá zpráva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2195
11.3.12 11:44

ahojky holky taky se v tom nějak nevyznám jsem RH - a gyndař mi řekl že mi ve 28.týdnu musí ten rh faktor píchnout kdyby náhodou mimi mělo rh+ aby ho tělo nehctělo vyloučit jako nemoc!!je to tak ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3126
11.3.12 11:45
Luciet2 píše:
ahojky holky taky se v tom nějak nevyznám jsem RH - a gyndař mi řekl že mi ve 28.týdnu musí ten rh faktor píchnout kdyby náhodou mimi mělo rh+ aby ho tělo nehctělo vyloučit jako nemoc!!je to tak ?

já sem ted podruhé těhu, a taky mi to dr. říkal, že se to píchá, ale u prvního před třemi lety to ještě něbylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5270
11.3.12 11:46

Po porodu se u Rh- maminek zjišťuje i krevní skupina miminka. Pokud Vaše dítě je -, tak protilátky dostat nemusíte. A to byl asi Váš případ. Navíc pokud půl roku po porodu byly protilátky negativní, je všechno v pořádku, nemusíte mít žádný strach z dalších těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
11.3.12 11:48
donaga píše:
chica.p. píše:
Ahoj všem,dnes jsem se dozvěděla,že mám RH- ,teď čekají testy-krve mé polovičky.Nikdy jsem to vůbec nijak nezkoumala,tak jsem z toho trochu rozhozená a mám strach aby miminko bylo v pořádku.Je to mé první těhotenství :roll:
Vůbec bych se nebála, ono je to teď všechno tak „ošéfovaný“, že když budeš chodit na všechny kontroly, na které tě pošlou, tak by se vážně nic dít nemělo.
Mě osobně spíš zarazilo, že chtějí zjišťovat Rh tvé polovičky. Mě totiž říkali, že to nedělají, neb otce považují vždy za nejistého :mrgreen:
Jinak buď opravdu v klidu, já mám Rh-, menžel Rh+, dítě Rh+ a všichni jsme v pohodě. Jen po porodu zjišťovali krevní skupinu a Rh dítěte a když zjistili, že je dítě Rh+, tak jsem dostala „očkování“proti protilátkám,které se mohly při porodu u mě vytvořit. A díku tomu znám i krevní skupinu svého dítěte (ona se jinak standartně u všech dětí nedělá :wink: :lol: ).

Přesně tak to bylo i u nás: já Rh-, malý Rh+ a druhý den po porodu injekce, aby „tělo zapomnělo“ :-D
Jen jsem si říkala, proč neprověřují tatínka…, tak teď už rozumím :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3126
janisi píše:
Po porodu se u Rh- maminek zjišťuje i krevní skupina miminka. Pokud Vaše dítě je -, tak protilátky dostat nemusíte. A to byl asi Váš případ. Navíc pokud půl roku po porodu byly protilátky negativní, je všechno v pořádku, nemusíte mít žádný strach z dalších těhotenství.

právě to nevím, jakou krevní sk. má kluk, ale doufám, že na triko by si takový průšvih nevzali. a krev mně po půl roce nebrali to vím, až ted v dalším těhu. ale abych byla upřímná tak ten rh- je pro mě strašák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5270
mončíček píše:
Luciet2 píše:
ahojky holky taky se v tom nějak nevyznám jsem RH - a gyndař mi řekl že mi ve 28.týdnu musí ten rh faktor píchnout kdyby náhodou mimi mělo rh+ aby ho tělo nehctělo vyloučit jako nemoc!!je to tak ?
já sem ted podruhé těhu, a taky mi to dr. říkal, že se to píchá, ale u prvního před třemi lety to ještě něbylo.

To je celkem nový přístup. Dříve se to opravdu píchalo až po porodu (a někde se to tak dělá i teď- já jsem také -,oba synové jsou + a protilátky jsem dostala také až po porodu). Ve výsledku moc velký rozdíl není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3126
11.3.12 11:51
janisi píše:
mončíček píše:
Luciet2 píše:
To je celkem nový přístup. Dříve se to opravdu píchalo až po porodu (a někde se to tak dělá i teď- já jsem také -,oba synové jsou + a protilátky jsem dostala také až po porodu). Ve výsledku moc velký rozdíl není.

takže i kdyby na to u syna nedej Bože zapomněli, a on byl rh+, tak se to ještě ted v tom 28tt zachrání a stačí to až ted? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí