Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chapu, ze nevis, jak s tim nalozit. Asi byt v tve situaci, taky bych si asi nevedela rady.
Jen se tady jedna o jiny pripad, nez treba ve fabrice, kde nedobry zamestnanec vyrabi zmetky. Jde o lidske zivoty a dustojnost, coz uz asi za reseni stoji.
Jak bylo psano, takovyhle clovek nema ve zdravotnictvi co delat. Me vylozene tyhle typy derou, jim pododni ubrali nasi babicce ze zivota.
Myslim, ze zalezi take na tom, jake ma k tehle veci postoj vedeni. Pokud jim take prijde zbytecne se se staryma a nemohoucima nejak zabyvat, pak nema cenu to nejak ventilovat. Ale pokud vis, ze by se jim to jednani nelibilo, asi bych je o praktikach dotycne informovala.
Anonymní píše:
Mám dotaz, bohužel musím anonymně, je to citlivé, jedná se o jednoho mého pacienta. Jak by jste reagovali - před časem měl tento pacient ( starší babička )určité jasné příznaky vážné nemoci, moje kolegyně to nikomu neřekla, zřejmě to nepovažovala za důležité nebo nevěděla, že se jedná o předzvěst ?To nevím. Ta paní nyní zemřela právě na tu příhodu, při mé službě a já se až v té chvíli od kolegyně dozvěděla o té předzvěsti, řekla mi to jen tak mimochodem, že tohle už se jí stalo krátkodobě jednou…kdyby o tom informovala tenkrát, nemuselo se to ted stát. Neví o tom nikdo jiný než já a ona. Nadřízení to nevědí. Kdybych její selhání řekla, paní to už nepomůže ale zase na druhou stranu mám výčitky, aby se to neopakovalo u jiného pacienta. Ona si to vůbec neuvědomuje.
Tohle bych řešila, vždyť tady jde o lidský život! Jestli jsem to pochopila dobře a tvá spolupracovnice něco zanedbala, tak to určitě řekni!!! Na místě té babičky mohla být babička někoho u nás???? ![]()
Anonymní píše:
Myslím, že jedno jí to není, ale osobně mi připadá, že se s tím nechce dál nijak zaobírat, jak bych to řekla - aby to nevyznělo špatně, prostě u toho člověka, u kterého je prognoza nulová a už jen " přežívá " tak konkrétně ona se až tak nesnaží,přijde jí například zbytečné učit takového člověka znovu chodit, nebo rehabilitaci, když ví, že to nemá smysl, resp. že to je jen na chvíli a bez odezvy. Má chvíli před důchodem, už počítá jen měsíce. Nemáme se zrovna v lásce, jednou jsme se dost chytly právě kvůli jejím neetickým praktikám, co jsem nerozdýchala, když lidi bere jak housky na krámě, a klidně nechá svléknutého 30 letého plně ochrnutého hodinu na chodbě, kterému to výborně myslíKdybych s tím ted běžela za nadřízeným, připadala bych si jako práskač, ale stále mi to leží v hlavě, jelikož vím, že se tomu dalo předejít, sice ne na dlouho, ale o pár měsíců určitě. Když jsem viděla jejího vnoučka, jak pláče, objímá jí, prosí - babičko moje, nespinkej
Ona si v tu chvíli pila vedle klidně kafe a já skoro brečela s nimi, její syn mně děkoval - ale za co… holky, není mi dobře.
Sakra, jestli naše zdravotnictví zbavíš takovýhle doktorky, tak budeš mít větší zásluhy než všichni ministři zdravotnictví dohromady.
Jo takže má důchod za pár…
.. no, to už by se asi moc do budoucna nepoučila.
Víš ono je to tak, že nikdy nevíme, co by bylo, kdyby babička dál žila/nežila. Takže tím, že už není se netrap, my už jí nepomůžeme. ![]()
Mám pocit, že Tvá kolegyně je silný oříšek (přímo kokos) a když to řekneš, bude jí to vlastně fuk.
![]()
Já bych to řekla/neřekla podle nadřízených - víš určitě nejlíp, jací jsou…
Příspěvek upraven 27.06.11 v 20:16
No, právě s ní mám problémy, protože se dokážu do těch lidiček vcítit, a prožívám jejich bolístky s nimi. Už jsem dokonce jednou kvůli tomu měla tzv. Syndrom vyhoření, a musela jsem mít povinnou dovolenou. To se stává, když jenom dáváš a celou tě to " vycucne " a nemáš ani kapičku zpět. Děkuji všem moc za názory, zítra se o tom zmíním
ale na druhou stranu si říkám, že ona jde za pár měsíců pryč a té paní to už nepomůže. Sakra, když se jí to nechtělo tenkrát řešit, tak to mohla říct komukoliv, bylo to naprosto jednoznačné. Prostě, paní se jí za minutu probrala, a ona to zamlčela, nikdo si toho nevšiml. A asi jak byl zmatek při oživování, tak se nechtěně prokecla a já úplně ztuhla, ale v té chvíli nebyl čas jí něco říkat a pak utekla, a nechala mně tam samotnou oživovat.
já chci pro svou babičku, dědu, - kohokoli z rodiny péči pořádnou - i kdyby to mělo být na pár měsíců a kdybych zjistila, že kvůli někomu dotyčný zemřel dřív, žalovala bych ho za ublížení na zdraví. Práskač nebudeš!!!
Za minutu se jí probrala a ona to zamlčela…
Pacientka byla v hypu?
No prosím - pak se říká, že čeští doktoři pohřbívají své mrtvé společně… Takže to s naším zdravotnictvím po stránce lidských zdrojů nebude tak špatné… ![]()
Jo, kdyby šlo takhle vytvořit „ostrov spravedlivých“… Ani mně není uprostřed téhle společnosti moc dobře.
Právě, že v tomto konkrétním případě to zpětně zjistit nelze
Ta předzvěst mohla totiž proběhnout i jako apnoe ve spánku, to je možné, ale v tomto případě právě proběhla v její přítomnosti a o tomto faktu nikdo neví. Ještě jsem o tom přemýšlela, nemusím hned letět přímo za ředitelkou, ale s naší sociální pracovnicí máme výborné vztahy a řešily jsme spolu už pár incidentů. Jenže ta mi právě před rokem promlouvala do duše, at se oprostím až tak od těch citů, že je to sebezničující, že v naší profesi nesmíme smrt brát tak osobně, ale nezvykla jsem si za celou dobu nikdy. Je pravda, že po té smrti ( někdy opravdu vysbozující ) mi víc drásají nervy ti příbuzní, od oznámení až po jejich setkání a reakce. Manžel mi říká, že jsem radši měla být zedníkem, než mu po večerech brečet doma, kdo mi zase umřel. Nesmířím se s tím nikdy, ti lidé mi vyprávějí neskutečné příběhy, ukazují stokrát fotky vnoučat, jak se těší domů, a když babička od rána žmoulá v ruce úplně ulepený bonbon, a nemůže se dočkat, až přijdu a může mi ho dát…
Zakl.,opravdu odděluj soukromí a práci,být empatická a nad vším přemýšlet,doma po večerech brečet a myslet na to co se zrovna děje když nesloužíš,no to se nedivím,že už jsi vyhořela.Prostě to tak je,to je život,lidi umírají,neuděláš nic. Kdybych měla přemýšlet nad lidmi a kdo mi zase o noční zemře,no to bych se musela zbláznit,zní to asi krutě ale jinak to prostě nejde,to bych nemohla fungovat.Prostě se nad to všechno povznést je to správné slovo.
ahoj, přeji hodně sil, řekni to! Za těch pár měsíců co tam bude strašit může „zabít“ spoustu lidí ![]()
Jura007 - já tady nechtěla rozpoutat debatu o stavu našeho zdravotnictví, resp. péče o staré lidi, a už vůbec ne někoho vyděsit. Vždyt i třeba v rubrice Porody, nebo Porodnice je psáno, že i když xx porodnice má výbornou pověst, tak vždy se najde nějaká " kravka " záleží, na koho zrovna při službě narazíš. Ale naštěstí je velká většina těch " dobrých a příjemných " a péče je opravdu výborná. Všude se někdo nepříjemný najde, ale je jich naštěstí málo.
No a já jsem to myslel úplně stejně. Nečekaně…
Jen jsem prostě chtěl ten fakt ventilovat tady a teď; připadalo mně, že je na to ta správná situace.
Taky spoléhám na to, až ze mě bude starý a nemohoucí dědoušek, že potkám hodnou a soucitnou paní doktorku, která mně pomůže.
Ahoj, v této situaci nevím co bych dělala-je tam mnoho +/-.
Anonymní- k Tobě- určitě jsi výborná sestra, ale rychle změň místo!! Na tomhle pracovišti Ti jde o život, nebo alesp.o duševní zdraví.
Zkusila bych nějakého psychologa- vypovídáš se, možná poradí + je povinný zachovat mlčenlivost. ![]()