Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to fakticky kravina
![]()
Jinak PP je můj věrný ,,přítel,, už několik let, ale tohle teda naštěstí neprožívám
![]()
V pohodě, mně to nevadí, vím, že je to srandovní. Manžel se tomu taky chechtá, vlastně i já..Jen ten vnitřní boj je vždycky dost náročný na zvládnutí..Prostě vše v pohodě až do chvíle, než to sním..pak se mi v hlavě asi spustí nějaký neovladatelný proces a už to jede, začnu být roztěkaná, roztržitá, nevnímám pořádně okolí, začne mi být horko, sugesce způsobí, že je mi špatně a už to jede..prostě panika no..Pak musím rychle zapojit zdravý rozum, zaměstnat se něčím jiným a ono to přejde
Já myslím, že je to do jisté míry normální - můj muž taky nerad jí hřiby, které nasbíral někdo jiný - vezme od rodičů, těm věří, naší mamce taky, protože ona sbírá jenom kozáky a praváky, ale od cizího myslím, že by měl problém. On né, že by měl nějakou poruchu, ale mívá sklony pochybovat o cizích schopnostech
![]()
U nás to je vlastně řešení situace - sbíráme jenom ty kozáky a praváky a to je fakt jistota. Když je to divné, tak to prostě neberem
A to já tomu vůbec nerozumím, ani neumím hřiby hledat. Tak nesbírejte klouzky, holubinky a podobné jiné pytloviny a nemusíš se pak bát
Jasně, že je třeba satan, ale to prostě poznáš.
Ještě teda sbíráme bedly a masáky - ale u těch vkládám svůj život do rukou mého muže, který mi u každého kusu ukazuje, že růžoví
A vím, že když by si nebyl jistý, tak to prostě nevezme. Ale většinou je to odlišitelné zřetelně…
fobie a strachy jsou různé!
věřím že to je hrozné! ale je dobré že s tím chceš bojovat!
koupené bych vzala! NEDOVOLILI BY SI PRODAT JEDOVATÉ HOUBY!!!!!
a když sbírané své… sbírám jen houby které nelze spést - modrák, babka, hřib, apod. např. růžovky sbírám ale vím, které a když se mi nelíbí neberu ji!
takže rada!? sbírej jen houby které znáš hřibovité nespleteš! max hořčáka a ten není jedovatej, ten je jen nejdelej! a spousta hub není smrtelně jedovatá! to by tě mohlo uklidnit!
Ahoj:) ty máš strach z toho, že je jedovatá a já z toho, že v ní je nějaký červ a já ho sežeru. Jím jenom žampiony z krámu, jina houby nee. Fuj ta představa ýe jím nejakeho cervika v tom ![]()
Hele mě to divný nepřijde.
Já z toho mám taky strach. když je ještě sbíral děda tak ten se vyznal to jsem snědla,ale teď když mi někdo nabízí houby takovou tu směsku tak odmítnu. Kupuju si hříbky nebo žampiony. Vlastně to budu mít podobné jen s tím rozdílem,že si vystačím s těma dvěma druhama.
no jako já trochu tvůj strach chápu, jsem dítě vyrostlé na vesnici odchovaná sběrem hub…ale od tý doby co mám dítě se nějak víc bojím a přemýšlím nad tím, když vařím z hub
každopádně se spoléhám na hřiby a na poddubáky …ty poznám zaručeně…vůbec nesbírám ty houby co mají zespoda vějířky…jako holubinky, masáky apod…na co bych si dala trochu pozor je právě jídlo z ohřívaných hub…jako jíst ho druhý den…to se nedoporučuje…tak houbám zdar ![]()
To mi taky vadí, proto se s každou houbou při krájení hoooodně piplám, musím mít jen čisté kousky:-)
Mysulatko píše:
Ahoj:) ty máš strach z toho, že je jedovatá a já z toho, že v ní je nějaký červ a já ho sežeru. Jím jenom žampiony z krámu, jina houby nee. Fuj ta představa ýe jím nejakeho cervika v tom
Mysulatko píše:
Ahoj:) ty máš strach z toho, že je jedovatá a já z toho, že v ní je nějaký červ a já ho sežeru. Jím jenom žampiony z krámu, jina houby nee. Fuj ta představa ýe jím nejakeho cervika v tom
Ty jsi jak moje babička, manžel vždycky trpí, když jí má dát nějaké hřiby - jak tam je jediná chodbička, tak to vyhazuje
Takže jí speciálně to vždycky rozkrájíme a dáváme jenom ty absolutně bez poskvrnky. Protože takové škody… ![]()
Taky sním jenom to, co předtím vidím nerozkrájené. Holt to chce naučit se ty houby perfektně znát a věřit si. Pak se i fóbie zmenšujou. Ne nadarmo se někdy fóbie popisujou jako „strach z neznámého“… (tím nemyslím z neznámého předmětu, ale z neznámé situace).
červ je inteligentní a ví co je dobrého… to mi teda zas moc nevadí.. samozřejmě sem tam dírka.. nesmí být prolezlé celé že?
to samé jako např. třešně.. jím a na to co je v nich nemyslím.. ![]()
Ježišmárjá, vy vyhazujete červy???
Takových proteinů, co přijde nazmar… Nikdy nevíte, po čem se nejlíp tloustne.....
![]()
já jsem si vždycky myslela, že červi jsou jen v těch jedlých…je to tak nebo to je blbost?
Ahoj holky,
přidávám tak trochu zábavné téma na neděli, i když mně někdy do smíchu moc není.
Nemůžu se zbavit strachu z hub-to, co mě děsí je, že když nějakou sním, tak mám pak strašný strach, že to mohla být nějaká jedovatá..Jasně, dobrým řešením by bylo houby prostě nejíst, ale já s tím chci bojovat..Před pár lety se mi rozjela ošklivá panická porucha, dnes už jsem z toho v podstatě venku, ale pár pozůstatků se nějak nemůžu zbavit. Já houby miluju, moc mi chutnají, nemám důvod se jich bát a nechápu tedy, proč mě to tak děsí. Dřív to problém nebyl, ale jednou jsme byli s manželem na horách a tam jsem poprvé sbírala houby osobně..on se v nich vyzná a já pořád lítala s houbařským atlasem a hledala, které jo a které ne.Jak jsem to tak procházela, viděla jsem, kolik hub je vlastně jedovatých a tehdy se ve mně asi něco zlomilo a od té doby se bojím..Nejdřív jsem je nejedla vůbec, pak jsem přesvědčila sama sebe, že takový strach nemá žádný racionální důvod..Takže dnes houby kupuju, normálně z nich vařím a taky je hrdinsky jím, ale vždy po jídle jsem na tom psychicky hrozně, protože mám strach, co přijde. Horší je to pro mě např. se sušenými houbami nebo houbovým kořením, kde se mi těžko ověřuje, co v tom vlastně je.Zrovna dnes jsem si naplánovala vařit nádivku s houbami, mám koupenou krabičku sušených suchohřibů a už mám stres a chodím kolem toho, jestli tam náhodou není nějaká divná.
Nejradši jsem, když houbové jídlo jí někdo přede mnou a já si to dám třeba až druhý den, když vídím, že všecko ok.
Někdy se sama sobě musím smát, je to fakt legrační fobie a přesto díky tomu prožívám i muka..
Napište mi, že to je kravina, bát se a já půjdu vařit tu nádivku
Díky