Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte..potrebuju poradit co mam delat vite mam 6rocny vztah ja mam 24rokov a pritel 34 kdyz sme spolu chodili 3roky vsetko bolo fajn citila som ze mne miluje aj sex bol velmi dobry..ale potom sme odisli do ciech a hned som otehotnela a zacali sme zit spolu…ja som na materskej a on pracuje a je to hrozne…vycita mi ze nic nerobim ale to nieje pravda mam syna onho sa staram od rana do vecera je pravda ze niesom nejaka gazdinka ale ma navarene a ani neporiadok nemame..stale sa hadame on je v praci od rana do vecera potom v hospode uplne ma ignoruje a nas sex je raz za tyden vzdy je nervozny akoby som ho uz nepritahovala nevim co mam delat poradte mi prosim ![]()
@7yasmine7 asi bych s takovým chlapem nebyla, aby se klepal když máme dělat TO
bych si připadala jak idiot
a ještě kdyby mi vyčítal že nic nedělám, na to jsem hodně háklivá.
Ale někdo to snese, já ne.
Jde o to, jestli do te hospody chodil i predtim, pokud ano, asi s tim moc nenadelas:-(
Pokud jste ty tri roky pred odchodem spolu nezili, vsechno se mohlo zdat jednodussi a melas ruzove bryle. Asi byla chyba ze jste nezkusili spolu zit drive.
Co ted poradit, nevim. Asi bych si s nim promluvila a vysvetlila mu, ze se neflakas, ze se staras o dite i domacnost a pokud je mu to malo, ze taky muzes jit. A o syna se zajima?
Tak..my jsme spolu taky před svatbou nežili a nijak mi to nechybí. Ale věděla jsem jaký muž je (jestli kouří, pije, chodí do hospody, jaké má kamarády, co dělá ve volném čase, jak přistupuje k zodpovědnosti..) a takový je doteď (jediná změna že přestal kouřit, jinak nic co by se změnilo svatbou nebo dítětem). Do hospody chodí, když se mě zeptá a ne často. Ostatní věci přichází postupně, tak jak se mění okolnosti. Pokud má pindy, že nic neděláš, dala bych mu aspoň na jeden den dítko. Pokud chodí do hospody, já bych šla s kamarádkama na kafe. Nejsi jeho služka ani matka, nemůžeš rezignovat na svůj život. Někdy chlapi spoustu věcí beoru jako samozřejmost, tak je dobré jim připomenout, co vlastně všechno děláš, a že to děláš pro rodinu jako celek, tedy i pro něj. Že práce vás obou je důležitá.
No a někdy má chlap takové řeči proto, že cítí velkou zodpovědnost, že rodinu živí z větší části on a na něm všechno visí. Můj muž občas pronese, že s etěší až budu taky vydělávat (to já taky), nebo že bych si měla pomalu zvyšovat kvalifikaci, vzdělávat se, že se konec rodičovské blíží..tak jsem mu řekla „Jo? A kdy jako?“ A byl zticha. ví že se kolikrát sotva stihnu najíst a večer jdu spát s dětma, takže na nějaké kontinuální vzdělávání není fakt zatím kdy.
Radila bych pořádně všechno probrat, nastala u vás velká změna, společné bydlení, do toho dítě..to položí nejedno partnerství. Musíte stát při sobě a ne proti sobě.
@Mama11 jako občas je potřeba ty chlapy trochu shodit na zem z těch jejich výšin, a hlavně pravidelně a dokud je čas. Můj se taky netvářil, když jsem chtěla ať v sobotu dopo hlídá, že si zajdu do kavárny (tohle jsem dělala za bezdětna a chybí mi to)..ale rozumně jsem mu to vysvětlila. Večer ven jít může, když to řekne předem a já mám poslední slovo. Teď brzo bude s malým celý den, já jdu pryč a uvědomila jsem si, že automaticky i když jsme oba doma, se o mimino starám v podstatě jen já. Já to co dělá pro rodinu oceňuju a snažím se mu jak to jde vytvářet podmínky, aby mohl pracovat i studovat..ale hlídám si, abych i já měla něco narevanš.
@7yasmine7 píše:
Ahojte..potrebuju poradit co mam delat vite mam 6rocny vztah ja mam 24rokov a pritel 34 kdyz sme spolu chodili 3roky vsetko bolo fajn citila som ze mne miluje aj sex bol velmi dobry..ale potom sme odisli do ciech a hned som otehotnela a zacali sme zit spolu…ja som na materskej a on pracuje a je to hrozne…vycita mi ze nic nerobim ale to nieje pravda mam syna onho sa staram od rana do vecera je pravda ze niesom nejaka gazdinka ale ma navarene a ani neporiadok nemame..stale sa hadame on je v praci od rana do vecera potom v hospode uplne ma ignoruje a nas sex je raz za tyden vzdy je nervozny akoby som ho uz nepritahovala nevim co mam delat poradte mi prosim
Co takhle oplatit stejně? Jednou týdně do hospody on, jednou ty. Jeden den bude celý hlídat on, včetně nočního vstávání. Třeba z pátku na sobotu, ze soboty na neděli a celý následující den hlídat, včetně uvaření jídla. Ty se ráno ztratíš a vrátíš se usměvavá, odpočatá až večer a rovnou bych mu vpálila, že za celý den udělal hovno. Uvidíš, jak se bude cítit. On totiž chlap nepozná, co je to starat se celý den o dítě a domácnost, dokud si to sám nezkusí.
@Laaja no, on je rozdíl starat se jeden den a jednu noc, když třeba já jsem rok a půl nespala dýl jak 3h v kuse a s dětma jsem pořád nebo si musím zařídit hlídání, nemůžu si jen tak náhodou místo obědové pauzy jít koupit knížku..musím se podřizovat režimu dětí..ale aspoň pro ukázku je to rozhodně dobré. Chlap pokud to nezažije, nepochopí ten stereotyp a vyčerpání..ale aspoň trochu aby to poznal je dobré.
Mi třeba muž kdysi řekl, že přece odpočívám při kojení…haha…jednak kojení obecně dost vyčerpává, druhak kojit a přitom se snažit aby druhé dítko nespáchlao nějakou katastrofu..je opravdu odpočinek jak brno ![]()
@andelka83 píše:
@Laaja no, on je rozdíl starat se jeden den a jednu noc, když třeba já jsem rok a půl nespala dýl jak 3h v kuse a s dětma jsem pořád nebo si musím zařídit hlídání, nemůžu si jen tak náhodou místo obědové pauzy jít koupit knížku..musím se podřizovat režimu dětí..ale aspoň pro ukázku je to rozhodně dobré. Chlap pokud to nezažije, nepochopí ten stereotyp a vyčerpání..ale aspoň trochu aby to poznal je dobré.
Mi třeba muž kdysi řekl, že přece odpočívám při kojení…haha…jednak kojení obecně dost vyčerpává, druhak kojit a přitom se snažit aby druhé dítko nespáchlao nějakou katastrofu..je opravdu odpočinek jak brno
Mě to nemusíš vysvětlovat. Já mám dvojčata, jsem na ně sama, hlídání nevedeme, chlap je od rána do večera v práci, takže to chápu. je jim 3,5 a celou noc spí až poslední měsíc a to jen každou druhou. Do té doby se nejméně 2× za noc vzbudili a před vánoci se budili i 8×.
To byl jen příklad toho, co může zakladatelka zkusit. On totiž chlapovi stačí i ten jeden den, kdy musí všechno včetně vaření. Sice se pak rychle otřepe, a proto je potřeba hned udělat další kolo. chlap taky nevěřil, dokud si to nezkusil. A teď co jsem v práci, tak hlídá ještě častěji, dělám na směny i o víkendech a po nocích, tak si to fakt dává a já jsem ráda, že konečně ví, proč jsem byla tak nevyspalá a vzteklá a vyřízená. ![]()
Kdyby hlidal on tak to by spatne dopadlo on pri pc alebo by zaspal prinom..keby som mala aspon rodicov zeby mi nekto pomohol ale tak som na vsetko sama nemam cas na seba a na svoj zivot..jeho zivot sa vubec nezmenil zato muj uplne
@7yasmine7 píše:
Kdyby hlidal on tak to by spatne dopadlo on pri pc alebo by zaspal prinom..keby som mala aspon rodicov zeby mi nekto pomohol ale tak som na vsetko sama nemam cas na seba a na svoj zivot..jeho zivot sa vubec nezmenil zato muj uplne
A to si myslíš, nebo už se něco stalo když ho hlídal? Dokud ho nehodíš do vody, tak se nic nestane, protože prostě nemusí.
Ne nezili sme predtym a aj som pochopila ze sme sa asi vubec neznali..muj syn ma 2roky doufam ze najdem o rok pracu a uz nebudu na nem zavisla…on rika ze jeho povinost su peniaze a moje dite ale keby som sa mala tak starat ako on o tie penize tak muj syn je chorej kazdy den…fakt nevim naco mi je dobry malo casu je s nama a aj malo penez ![]()
Skusala som to ale ne na celej den len na 2hodiny a bud sedel pri pc a kluk bol sam v izbe alebo zaspal prinom..nevim ake by to bolo kdybych byla celej den pryc a ani ja nemam kam jit na celej den ![]()
@7yasmine7 píše:
Skusala som to ale ne na celej den len na 2hodiny a bud sedel pri pc a kluk bol sam v izbe alebo zaspal prinom..nevim ake by to bolo kdybych byla celej den pryc a ani ja nemam kam jit na celej den
No já měla taky strach jak to zvládnou, ale je to jeho otec, tak se snad nějak pochlapí a holt bude muset. Ono si to dítě stejně jeho pozornost vyžádá, toho bych se nebála. A dokud nezkusíš, tak to nezjistíš. A hlavně, dřív nebo později se stejně bude muset zapojit.
A co takhle placené hlídání 2× týdně a ty někam vypadnout. Cvičit, nakupovat nebo s kámoškou na kafe? i tohle dost pomůže.