Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ja třeba dceru odstavila postupně. Měla kojeni kolem roku už jen na spánky a v noci. Postupně jsem co týden/2 ubrala jedno kojení. Dřív než se dožadovala kojení (po obědě na šlofíka, nebo po ránu obcas) tak jsem nabízela jídlo a nebo hraní. Mezitím dcera začala spát celou noc. Pak už bylo jen kojeni před nočním spánkem.
V noci když se vzbudila, dostala vodu a spala spokojeně dál.
No a poslední kojeni jsem ji asi 3 dny po sobě opakovala, že maminku už to bolí a není mi to příjemné a že ona je velká a že mi pomůže to zvládnout atd… takhle asi 3 dny, vždy na mě koukala a vypadala jak když rozumí
no a když přišel na řadu “den D” tak jsem ji nakojila, dala pusinku, položila do postýlky a vyprávěla nějaký příběh. Usla a spinkala celou noc. Další noc před spaním dostala oblíbený jogurt (místo kojení) a měla snahu mi lézt pod triko, ale říkala jsem ji, že včera bylo poslední mlíčko a dnes dáme jogurt a budeme spinkat. Kývla, najedla se a šla do postýlky a povídaly jsme si. Další dny mi občas na prsa sáhla ale mléka se nedožadovala. Takže úspěšně odstavena v 18 měsících bez pláče. Ale každé dítě je jiné a bude to zvládat jinak…
Akorát si pamatuju, že minimálně 14 dni předem jsem ji nekojila do uspání, ale “učila” usínat v postýlce s pohádkou, mazlením,…
Já to v jednu chvíli radikálně zkrouhla na např 2 kojení za den a navázala na spaní. Když odpadl denní spánek, zrušilo se kojení samo. Večer vyřešil manžel, když uspával asi týden v kuse on. U starší jsem dávala po spaní, takže zbylo poslední kojení to ranní a to pak zapomněla si říct. Noční kojení jsem rušila vždy jako první, protože mě nejvíc otravovalo, u starší v roce a čtvrt, u mladší kolem dvou let. Já jsem tedy po roce nikdy neměla problém děti nechat déle tatínkovi, byla jsem klidná, že mohou jíst vše a nejsou na tom mléku už závislé. Ony ty děti nejsou hloupé, ví, že s tatínkem jsou zvyklosti jiné a ať budou brečet sebevíc, mléko z něj nepoteče. ![]()
@Kolicek95 To je fakt, to já taky nemám strach přes den. Ale problém je spíš ta noc. Já chodím v týdnu cvičit a vracím se večer, než se dám pí tom cviceni dohromady, už bych čekala v tom čase, že syn bude spát, ale on ne. On prostě čeká než přijdu já i kdyby byl už úplně vyřízeny. Manžel je z toho taky smutný, že ho nedokáže uspat. A právě si ani neumím představit co by se dělo v noci, kdyby to prso nedostal. On je syn hodně temperamentní a když se mu něco nelíbí, tak to dá jasně najevo. Právě když i place více, tak se často stane, že se z toho až pozvraci a prostě nepomůže mu nic se uklidnit.
@zuzanka320 Děkuji za odpověď, ano takhle nějak to taky zkouším. Akorát s tím, že jsem chtěla aby si vždy zvykl na to, že to dané kojení už není. Říkala jsem si, že po měsíci by už mohl vědět, že nic nebude, ale on prostě i po těch 3 měsících pořád zkouší a zkouší, tudíž jsem se nedostala k tomu, abych mu odebrala další kojení. Děkuji za tip s tím uspavanim, to bych mohla taky zkusit. Nebojíte až do úplného spaní
uvidím jak to u nás projde ![]()
Za mě to bude pro všechny snažší, když s kojením sekneš naráz. Takhle vypadá, že se trápí. Klidně mu dej něco místo toho, aspoň přechodně. Já dala prvnímu kakao a těšil se na něj stejně jak na kojení, bylo to něco speciálního. Druhý dostal UM, takové to kupované už hotové, sice dražší, ale moc mu chutnalo. Jdou vánoce - bude mít od kojení rozptylení, za mě dobrá příležitost s tím seknout.
Já prvního odstavovala postupně, obešlo se to bez řevu, ale s nočním kojením jsem sekla několik měsíců předtím. Taky postupně, taky bez řevu, ale spal u toho s tatínkem.
U druhého jsem chtěla skončit s nočním kojením, ale pak postupně, ale neměla jsem nervy to dýl řešit a tak nějak odstavila rovnou úplně. Trvalo to asi 3 dny a vyměnila jsrm prsa za flašku s UM. Taky se osvědčil tatínek na noc.
@Anonymní píše: Více
Když dcera v tomhle byla taková “učenlivá” celkově je taková, že se ji jednou neco řekne/ukáže a chápe. Jak někteří tvrdí “jednoduché dítě za odměnu”… ale uvidíš, že i syn to brzy pochopí. Zkus mu přes den víc nabízet mazlení, nebo v před spaním. Třeba má strach, že přijde o kontakt…
Držím moc palce, ať se brzy odstav povede! ![]()
Ahojte holky, je tu někdo, kdo zvolil tuto metodu k ukončení kojení? Přišlo mi to jako „nejmenší zlo“ a nějak nemám na to třeba odjet na týden nebo si posypat prsa pepřem. Problém je ale to, že jsem začala cca v půlce září. Odebrala jsem denní kojení. Nechala jen na spaní odpo, večer a v noci. Syn má 2.5. No a po těch 3 měsících pořád nechápe a zkouší. Říkám mu že už je velký kluk, že to zvládneme bez kojení, nebo že je mi to nepříjemné, ale stejně to pořád zkouší. Teď dva dny po sobě dokonce obrovská scéna, že prostě chce prso. Sapal se mi pod tricko, brečel snad 45minut. Říkám si, že jestli by opravdu nakonec nebylo pro všechny jednodušší prostě sebrat a nedat a vydržet pár dnů. Nebo nějaký nápad jak mu to jinak vysvětlit? Občas pomůže že mu nabídnu něco k jídlu nebo pití, ale pak jsou dny jako dneska, kdy nezabere nic z toho ani odvést pozornost, prostě nic. Nakonec de nejak uklidnil, ale fakt hrozne dlouho plakal. Ted jsme chteli pres svatky, kdy bude mit manzel volno, zrusit to nocni kojeni, ale fakt si neumim predstavit, ze by tak rval celou noc. To by byl snad cely barak vzhuru. Děkuji za rady a zkušenosti.
Syna chci odstavit z důvodu, že chceme druhé dítě, ale bohužel musíme na ivf což bez hormonů nejde a ty brát nemůžu.