Riziko down syndrom 1:339

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35805
12.7.19 11:50

Měla jsem riziko 1:125, ale je mi 38. Byli jsme na tom testu z krve a dle všeho vše ok. Pokud nemáš peníze a chceš mít jistotu zkus odběr plodové vody i když tam.je riziko při odběru. To riziko nemáš nějak strašně tragické, ale taky to není bez úplně super. Je to na tobě.
Já jsem zatím pořád těhotná, takže jestli to mělo pravdu nevím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
12.7.19 11:55

@nonina děkuji za podporu jste hodna Čekám první mimi a hrozné se bojím vůbec tomu nerozumím
Mužů se vás zeptat proč by jste nesla na další vyšetření? Je to malapravebodobnost ze to bude mít? :,(
Já chtěla jít právě na odběr krve které stojí 10tisic a jsem schopna to zaplatit ať vím na cem je mimi :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
12.7.19 12:04

@nonina a co to znamená sijove projasneni? :,( ach jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
12.7.19 12:06

@pikola takže když je větší to číslo tak je menší riziko? Já to vůbec nechápu..
A záleží hodně na tom věku ze se ta krev zkresli i věkem?
Peníze nejsou problém, myslíte ze bych měla jít na tu krev?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11659
12.7.19 12:09

@Šarlota98 šíjové projasnění je dobré takže bych šla na nějaký podrobnější UZ.. riziko 1:339 není zas taková katastrofa…šla bych do specializovaného centra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
12.7.19 12:16
@Šarlota98 píše:
@Zuzi79 a dopadlo vám to dobře? Já se strašně bojím a nevím Cl dělat pořad jen brecim :,(

Ano, dopadlo, a to je mi uz 40 a bylo tezsi vysetreni, cekam dvojcata. Ale bylo to specializovane centrum, trvalo to dost dlouho a mela jsem na tom papiru spoustu informaci. Fakt bych to zkusila jeste jednou, u nekoho, kdo to dela osm hodin denne a fakt tomu rozumi. Asi to bude neco stat - tady v Praze je to mezi 1500-3000, ale stoji to za to. Moc drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35805
12.7.19 12:21
@Šarlota98 píše:
Peníze nejsou problém, myslíte ze bych měla jít na tu krev?

A o čím větší číslo tím nižší riziko. Prostě podle statistik se to spočítá, započítá se hodnota výsledků z utz, z krve, věk matky a počítač vyplivne pravděpodobnost rizika. To znamená, že jedna ze 339 žen se stejným výsledkem měla nějaké vady u dítěte. Cca 0.29 % že bude postižené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
12.7.19 12:24
@Šarlota98 píše:
Peníze nejsou problém, myslíte ze bych měla jít na tu krev?

To cislo je vzdy 1: XY - neboli 1 deleno necim. Cim vyssi je to Neco, tim mensi je celkove cislo, takze tim lepsi.
A to prvni ukazuje bezne riziko u stejne starych zen, a to ddruhe je konkretni pro danou zenu. Je ovlivneno prave tim, jake je sijove projasneni (neboli z ceho se sklada obsah hlavicky/mozku ditete v dane oblasi - je to ruzne pruhledne/prijasnene), jestli je pritomna nosni kustka atd.

To vysetreni krve vychazi z toho, ze miminko jiz vylucuje (cura) do vaseho krevniho obehu, takze v krvi matky jsou i kousicky DNA miminka. A z toho se udela ten test. Je to fakt jen o odberu, neni to zkreslene vekem nebo stavem matky, jsou schopni to dobre oddelit.
Takze pokud nejsou penize problem, jdete do toho. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35805
12.7.19 12:25
@Šarlota98 píše:
@nonina a co to znamená sijove projasneni? :,( ach jo
Šíjové projasnění se měří taková hodnota v zátylku u šíje. Čím vyšší, tim větší riziko downa, ale velmi riziková hodnota je až kolem.5
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
12.7.19 12:34

@pikola děkuji za vysvětlení.
A proč v té zprávě není napsané nic o noční kustce? Já jsem se na to nepřála protože jsem nevěděla :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
12.7.19 12:47

To je ten triple test, ze? vychazi u nej velké procento falešné pozitivního nálezu, nechápu, ze se u nás ještě vůbec děla…pokud jste měli vporadku první screening ve 12.tydnu, který hledá ty samé vady a je mnohem přesnější a věrohodnější, tak bych tento pochybný test už nepodstupovala…i to riziko, co vám vyšlo, je poměrně male, ale pokud mate pochyby, zajděte k někomu, kdo tomu rozumí, genetika a pod, jak už se tu zmiňovalo..na odběr plodovky bych určitě nesla, mate tu mnohem větší riziko, ze potratite než to, ze se Down potvrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
12.7.19 12:55

@iizabela já nebyla na žádným testu, tohle je můj první test žádný jiný jsem nepodstoupila protože žádný jiný ani nebyl a ani nebyl doporučen na plodovku bych taky určitě nesla ale jestli chci vědět ze je úplně zdravé bez problému tak odběr krve za těch 10tisic korun já bych to objetovala protože zdraví dítěte je důležité :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
12.7.19 13:11

Psala jste, ze jste ve 4.mesici, to se běžné chodi na ten triple test…
Pokud jsem těhotná, většinou se dá lehce zjistit, jaká se doporučuji vyšetření a proč a podle toho se zaridim..navíc se dá na všem domluvit s lékařem, staci se na vse poradně zeptat.
To vyšetření krve je ok, akorát se teda plati, taky bych na nej šla, ale já bych teda určitě chtěla podrobnější informace a hlavně bych si detailně zjistila, na jakem testu jsem to vlastně byla, proč a jak moc byl přesný…mne přijde, ze se v tom dost ztrácíte..
Takže:
Cca ve 12-14.tydnu se provádí prvotrimestralni screening - odběr krve (ten už v 10.tydnu) plus podrobný utz, tento screening si částečně hradite, ale je velice přesný a dělají jo odborníci.

Cca 16.tyden triple test (o tom jsem psala viz výše) - podle mě naprosto stresující test s častými falešné pozitivními výsledky

Po 20.tydnu se provádí druhy screening - další podrobný utz, který opět děla odborník

Který jste tedy podstoupila? podle toho bych se zařídila potom…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11659
12.7.19 13:17

@Šarlota98 počky to byl tripltest ne screening?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11659
12.7.19 13:19

Pokud to byl fakt tripltest tak ty jsou hodně falešně pozitivní a už se skoro ani nepoužívají proto se chodí na specializované pracoviště kde se platí za screening a ten je hodně spolehlivý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí