Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Šarlota98 no tak to potom odpovídá na ten screening..ale zašla bych na nějaké druhé odborné pracoviště
@Šarlota98 píše:
@iizabela @vrbule a kde to pracoviště je? Pravé ten doktor je soukromník děla i porody i potraty, já žádné pracoviště mě neposlal jen teď by mě chtěl pokud chci já na tu plodovku..
Takže se nemám bát holky? Myslíte ze se narodí zdravá? Nebo zdravý?
Taky nechápu ty hodnoty u dalších trizonomi my vyšlo přes 17tisic a o Downův syndrom jen 339 taky nechápu..
To pracoviště máš přímo v Ostravě ve FNO - už jsem ti to tu psala já a přede mnou zde byl i vložen odkaz přímo na stránky na internetu, kde jsou i kontakty. Pokud se nepletu, tak právě mezi 13 - 15 hodinou se tam má volat, když něco potřebuješ.
A ještě jednou 1:339 znamená, že jedno z 339 dětí, kterých matky měly v těhotenství naprosto stejné výsledky se narodilo s DS - to je výsledek v tom sloupci upravené riziko. Když si vezmeš, kolik mohlo být takových maminek, kterým vyšly naprosto stejné výsledky? Mnoho asi ne.
To je to člíslo ve sloupci předtím - kde je populační riziko - které je i u Tebe naprosto krásně vysoké.
Já bych na test v tomto případě nešla a vyčkala na tzv. velký ultrazvuk. Jenom bych se dotázala na přítomnost nosní kůstky - ale to by tam snad doktor napsal, kdyby chyběla, to by bylo i to riziko větší a už by to řešil jinak.
@Šarlota98 Jinak jsem si vygooglila toho tveho doktora a on na webovkach pise, ze provadi Trisomy Test. To jsem popravde jeste neslysela. Sla bych znovu nekam, kde se na to primo specializuji se a vse ti vysvetli, jak pise Lucil. Verim, ze to bude v poradku ![]()
@vrbule děkuji moc za podporu vážím si toho ze i takové lidi jsou děkuji ![]()
@nonina spoléhat se na přítomnost nosní kůstky je nesmysl. Jak takovou blbost můžeš radit? Nebo čekat na velký ultrazvuk do 20tt?
Vůbec o tom nemáš páru! Já nosní kůstku měla a stejně to Down byl. A zakladatelka jasně psala, že by si nemocné dítě nenechala, takže čekat na velký ultrazvuk je hloupost. Máš vůbec tušení, jaký je to ukončovat těhotenství takto pozdě? Zakladatelka potřebuje vyšetření co nejdříve. Už jen proto, aby se uklidnila!
@Janli a jak to dopadlo s vámi mate dítě s downem?
Ano v pondělí zajdu pro doporucenku ke genetice ![]()
@Janli píše:
@nonina spoléhat se na přítomnost nosní kůstky je nesmysl. Jak takovou blbost můžeš radit? Nebo čekat na velký ultrazvuk do 20tt?Vůbec o tom nemáš páru! Já nosní kůstku měla a stejně to Down byl. A zakladatelka jasně psala, že by si nemocné dítě nenechala, takže čekat na velký ultrazvuk je hloupost. Máš vůbec tušení, jaký je to ukončovat těhotenství takto pozdě? Zakladatelka potřebuje vyšetření co nejdříve. Už jen proto, aby se uklidnila!
Kde píši zakladatelce, že nemá nic řešit?
Já jasně napsala, kde v jejím okolí najde pomoc, radu, odborníky - na rozdíl od Tebe, která sis v celé diskuzi vyhlídla právě mně, která doma postižené dítě má (i když jinak), ale radu zakladatelce jaksi nevidím.
Za sebe jsem napsala co bych v jejím případě dělala já, ne co má udělat ona. Stačí jasně a ještě odstavcem oddělený text nejenom přečíst, ale hlavně pochopit.
A když už jsme u toho, nedá se všechno zjistit ani těmi nejdůkladnějšími testy. Viz můj metřík - mně se třeba narodilo naprosto zdravé dítě, žádný genetický test by naše komplikace neodhalil a nešli dokonce poznat ještě rok po narození. Takže v klidu, jak píšeš, by snad neměla být žádná matka, a to nejenom v těhotenství, ale ani po narození dítka. To je zase z Tvé strany alibismus.
Ma tvuj Dr. vubec certifikat na provadeni prvotrimestralnich screeningu? Pokud to stihnes, nech si udelat screening znovu na specializovanem pracovisti. Pokud ne, pri tomto vysledku bych si ja osobne vyzadala dalsi vysetreni - z krve nebo i plodovku, riziko pri amniocenteze je na slusnych pracovistich srovnatelne s tvym vysledkem (cca 1:333).
Tady ti nikdo neporadi interpretaci hodnot, ani tim, jestli je riziko takove, ci makove, pravdepodobne neni (ciste matematicky), ale muzes si take vytahnout Cerneho Petra.
@Janli píše:
@nonina spoléhat se na přítomnost nosní kůstky je nesmysl. Jak takovou blbost můžeš radit?Nebo čekat na velký ultrazvuk do 20tt?Vůbec o tom nemáš páru! Já nosní kůstku měla a stejně to Down byl. A zakladatelka jasně psala, že by si nemocné dítě nenechala, takže čekat na velký ultrazvuk je hloupost. Máš vůbec tušení, jaký je to ukončovat těhotenství takto pozdě? Zakladatelka potřebuje vyšetření co nejdříve. Už jen proto, aby se uklidnila!
Ale to je přece jeden z ukazatelů, plus šíře šíjového projasnění
Navíc co čtu ten nález, tak zakladatelka má celkem nadváhu na to, jak je maličká
Mám dojem, že i tohle může falešně zkreslovat těhotenstké krevní nálezy ![]()
Pokud vím, tak statisticky je riziko potratu po amniocentéze (kteru jí stejně ve 13tt ještě neudělají) vyšší než tady riziko dítěte s DS
Takže bych taky pár týdnů počkala, do toho 16tt, a požádala o kontrolní ultrazvuk
Mš dr Vlašín vysvětloval, že dítě s DS má jiné anatomické znaky než dítě zdravé, a na ultrazvuku je to rozpoznatelné
Ve 13tt asi ještě ne, ale o pár týdnů později už ano ![]()
@pe-terka co si teda myslíte o té zprávě? Myslíte ze by to mohlo mít mě dítě? Nebude už pozdě do toho 16tt?
Já chtěla projít geneticke vyšetření aby mi udělaly znova utz nebo nový screening..
Nález tam je napsaný Normální tak nechápu vůbec ![]()
Co to je ta amniocenteza?..
![]()
@Šarlota98 píše:
@pe-terka co si teda myslíte o té zprávě? Myslíte ze by to mohlo mít mě dítě? Nebude už pozdě do toho 16tt?
Já chtěla projít geneticke vyšetření aby mi udělaly znova utz nebo nový screening..
Nález tam je napsaný Normální tak nechápu vůbec
Co to je ta amniocenteza?..
amniocentéza je invazivní vyšetření, odběr plodové vody jehlou přímo z dělohy
Slouží k vyšetření na celou řadu genetických nemocí, jsou v ní bunky plodu
Má ovšem svá rizika, mmj asi 1% potratu následkem ![]()
Z nálezu vypvývá to, co ti už jasně psala @nonina! S touto hodnotou má 339 žen tvého věku zdravé dítě a jedna dítě s DS
Takže máš 339× větší šanci, že bude vše ok, a jedna možnost, že si toho Černého Petra vychytáš! Já souhlasím s Noninou i v tom, že řada věcí prostě zjištěna být nemusí! V životě nemáš nic na 100% jisté, ani stálé zdraví! Může se něco pokazit v těhotenství, při porodu, později následkem nemoci či úrazu
Tím tě nestraším, ale to je prostě život! Známým se narodilo zdravé dítě a problémy začly až kolem roku a půl - oni tu návaznost vidí v očkování ![]()
Já bych se prostě ted k amniocentéze neklonila, vyžádala bych si porobný ultrazvuk o něco později a na jiném pracovišti!
K poslední otázce - dr Vlašín jmenoval odlišný tvar nosu, hlavy, krku, končetin, pánve, otoky, může být srdeční vada atd ![]()
@Šarlota98 prosím Tě, uklidni se. Nevytahuj každé slovo, které tady v diskuzi napíšeme. Vytažené z kontextu je to nanic.
O DS se dá načíst spousta věcí na internetu. Tobě již od včerejška radíme, abys kontaktovala genetické oddělení ve FNO.
Populační riziko, nějak nevím, jak bych vysvětlila jednoduše - já to chápu tak, že to je riziko u všech co jsou nyní těhotné na světě ( či státě), ale jsem laik, nikdy jsem nad tím nepátrala.
To upravené riziko jsem ti vysvětlila už minule, je to riziko u stejně těhotných, které mají naprosto stejné výsledky.
Amniocentéza je odběr plodové vody - to mi neříkej, že ani tyto základní informace si nehledáš sama na internetu. přeci víš, že tu nejsme žádná lékařky, jsme laičky, rády poradíme, ale musíš i ty sama se obrátit na odborníky.
Fakt Ti mc držím palce, ale chci Ti také domluvit, protože tímto Tvým počínáním, kdy jsi permanentně vytočená, ubrečená, vyděšená - ubližuješ svému prckovi mnohem víc a zaděláváš mu na psychické problémy - stres to dítko z Tebe cítí, jde k němu Tvá krev ve které je mnoho adrenalinu. Pokus se nějak uklidnit.
Ta čísla, jsou pouze statistické riziko, prostě 338 dětí zdravých, a jedno nemocné. Nemusí to být to Tvé. Tak tomu svému věř. Domluv si tu konzultaci - což jsi mohla udělat již v pátek - stejně by Tě asi nevolali hned, tak sji už mohla mít termín a pak si jenom dojít pro žádanku. my tu nezměníme nic, ať Ti napíšeme co chceme.
Hele, já byla na všech vyšetřeních, kam mne poslal gynekolog a stejně mám dítě těžce psotižené - a čekali jsme ještě dalších 10 let, aby v krvi bylo nalezeno cosi, co však nemá nic společného s postižením, které dcerka má. Do jejích deseti let věku mi na genetice tvrdili, že je geneticky naprosto zdravé dítě. Jenom teď našli jakousi mutaci, kterou má jenom 40.000 lidí na celém světě.
píšu to proto, že kdybych se celé těhotenství děsila všeho, tak bych navíc dceru ještě stresovala, což by mohlo mít za následek horší projevy - možná tedy.
Moc Ti přeji zdravé a spokojené dítko. A nemyslím si, že by to mělo být jinak, ale to T fakt mohu jenom přát a Ty fakt volej hned v pondělí na genetiku v Ově a objednej se!