Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všechny moc zdravím a prosím o nějakou Vaší zkušenost s pozitivním rizikem na Down.sy.
Minulý týden mi oznámili, že mám pozitivní tripl test na Down sy 1:35!!! Je to hrozně velké riziko. Už jsem absolovovala gen.ultrazvuk, ale nedozvěděla jsem se vůbec nic, mimi bylo zády, tak mi zrovna brali plodovku. A teď musím 3 týdny čekat, je to k zbláznění. Nemyslím na nic jiného, jsem z toho špatná a vím že tím stresem ovlivňuji i miminko,ale nejde se tomu ubránit. Moc děkuji za vaše příspěvky.
Ahoj, osobní zkušenosti sice zatím nemám, ale dost často čtu, že tyto testy nejsou moc spolehlivé. Lepší je prý NT screening, tuším ve 12. týdnu. Už jsem četla i o případu, kdy dotyčná měla myslím 1:2 a mimi bylo v pořádku. Tak neboj, určitě to dobře dopadne ![]()
Hawca, já sice zkušenost nemám, ale hodně holek si prožilo to co ty jenom kvůli falešně pozitivním triple testům, hodně doktorů už je ani nedělá, asi právě proto, že vycházejí falešně. Jestli jsi byla na screeningu v 1. trimestru a ten byl OK, tak bych se nebála. Přeju hodně štěstí, určitě to bude v pořádku, neboj, já vím jaký máš strach, dobře to dopadne neboj.
Ty testy z krve nejsou moc přesné. Švagrová byla těhotná v Německu a tam je vůbec nedělají, protože je to prý drahé a nepřesné. Určitě jsou mnohem častěji falešně pozitivní.
Hlavně klid, držím palce, aby to dobře dopadlo.
Halka
JJ to je pravda triply vycházej často falešně pozitivní,je hodně takových případů
.Mě vyšly taky tak,byla jsem na plodovce,a to 3týdenní čekání je fakt hrozný,ale dělaj u toho předběžný rychlo test do 48hodin myslím,aten už vyšel dobře,vše bylo ok,a rovnou mi řekli co to bude-ten test do 14dnů to jen potvrdí
Neboj to bude ok,měli by je přestat dělat,když jsou na nic ![]()
Ale me ani nerekli ze by mohli mit nejaky predbezny vysledek, to sis tam volala? A kde te vysetrovali?
ahojky, ja sice osobní zkušenost taky nemám ale moje sestra má hned dvě. U každého děcka ji hnali na plodovku, že je tam riziko. A ejhle má dvě krásný zdravý děti.
hlavně žadný stresy ber to pozitivně z plodovky ti stoprocentně řeknou, že budeš mít buď chlapce a nebo holčinu. Co jsem slyšela a nebo četla je tento tripl test velmi nejasná disciplina ![]()
Já měla riziko Down. syndromu 1:20
a mám zdravé dítě - často si nevděčně říkám, že až moc zdravé a živé ![]()
Tuším, jak se cítíš. To čekání je nekonečné.
Já před 3 rokama na netu nenašla nikoho, kdo měl v riziku dvojmístný číslo, všichni plašili, byli zoufalí a nejhorší výsledek jsem kdesi našla 1:112 ![]()
Tak jsem přestala hledat a zkusila se přes to přenést. Rodina nic nevěděla, stresovali by mnohem víc jak já, podržel mě chlap. Bral mě na výlety, prostě jsme byli spolu.
Snadno se to řekne a hůř udělá, ale opravdu zkus být aspoň trošku v klidu a věř ve své miminko. Nic jinýho ti neporadím.
Jo a tripple testy jsou opravdu nespolehlivé, je to jen statistika, nic víc. Myslím, že se jim dá věřit jen na 60% (tak nějak je to číslo).
Držím palce, ať to přečkáš ![]()
Výsledky odběru plodovky do pár dní se myslím musí předem domluvit a zaplatit
Taky jsem o tom tehdy nebyla informovaná.
Ahoj, tak já jsem měla riziko na M. Down 1:40 a taky je malý v pořádku.Divím se, že ti nenabídli ten zrychlený test, když máš tak velký riziko, který je do 48h a pak ti zavolají výsledky.Já jsem za něj nic neplatila, ale každopádně bych si ho zaplatila stojí kolem 2500kč, protože bych s nervama asi nevydržela 3týdny.Přeji strašně moc štěstíčka a uvidíš, že to dobře dopadne.
Ty rychlovýsledky to není tak jednoduché… oni předběžný udělaj třeba do druhého dne,ale není to rozhodující,jsi pomalu tam kde před tím.oni tu plodovku musej nakultivovat a ono to několik dnů zraje,proto to trvá tak dlouho… bohužel.čekání dlouhý já vím…
No já nevím byla jsem na plodovce v Gennetu v Liberci,apo kontrolním UTZ mi odebraly plodovku,a řekly,že musím 14dní čekat,ale že mi udělaj nějakej rychlotest do 48hodin,je to předběžný u něj řeknou pokud chceš aj co čekáš,aten za 14dní to jen potvrdí-tak mi to řikala i gyndr.
tak jim zkus zavolat třeba jsi to přeslechla,já jak byla vyklepaná tak jsem taky zpoustu věcí asi přeslechla ![]()
Držím palce ať ti to dobře dopadne,fakt jim zkus zavolat za to nic nedáš..
Ivoka-nevím,ale mě řekla i gyndr.že když jim ty předběžný dopadly ok,tak se mám uklidnit,že to za těch 14dní bude taky dobrý.Každopádně držím palce ať je to ok ![]()
Přesně jak píše Christy!Jestliže předběžný výsledek dopadne O.K., tak i konečný výsledek bude v pořádku, na genetice mi to taky takhle řekli.A ten předběžný výsledek se dělá jen na Downa a je hotov do 48h.Je fakt, že samotná kultivace trvá těch 14dní-3týdny, ale to se dělá už jen na nějaký ty vzácný vývojový vady, rychlotest na Downa je hotov do 48h, já jsem ho měla do 24h!!!!!!!!!!!!