Peeklampsie neboli pozdní gestoza

20507
22.6.10 18:01

Preeklampsie neboli pozdní gestoza

ahoj holky, dneska mě pan dr. vypsal žádanku do porodnice s diagnozou preklampsie neboli pozdní gestozou :cry: jdu tam zítra ráno :cry: chtěla jsem jen požádat ty co mají s tímto taky zkušenostti at mi napíšou co to obnáší tato diagnoza moc děkuji :cry:

dnes tlak 166/116, poté druhé meření z pravé ruky 145/110, výrazně zvýšena bílkovina v moči, předtím jsem nic takovýho neměla a tlak byl v normálu, otoky nohou a i obličeje a rukou

Příspěvek upraven 22.06.10 v 19:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
672
22.6.10 18:10

Já jsem byla hospitalizována od 37.týdne s vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči a otoky dolních končetin.Tak jestli máš to samé…Byla jsem tam cca 12 dní, kdy se mi porod snažili vyvolat, nepovedlo se, několikrát denně měření tlaku, několikrát denně monitor dítěte, nasadili mi Dopegyt 6×denně 1 tbl. a pak mě pustili domů, když se mi ten tlak snížil a bílkovina v moči už nebyla.Ale ty jsi teprve 28 týden, takže tobě porod určo vyvolávat nebudou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
22.6.10 18:25

dnes tlak 166/116, poté druhé meření z pravé ruky 145/110, výrazně zvýšena bílkovina v moči, předtím jsem nic takovýho neměla a tlak byl v normálu, otoky nohou a i obličeje a rukou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1797
22.6.10 18:37

Jojo přesně co popisuješ, té diagnoze odpovídá …
v podstatě tě budou hlídat, a asi by ses měla připravit na to, že si v té nemocnici docela pobudeš.pokud se to nehlídá, může to nadělat dost velkou paseku.
Tak se držte, ať vydržíte co nejdéle. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1357
22.6.10 18:41

mě jí zjistili až týden před termínem porodu a znamenalo to hospitalizaci na rizikovým a sledování, následně plánovaný císař v 39+4tt. držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4478
22.6.10 18:42

Petulle tak přesně to jsem měla taky,a ještě vysoký tlak + otoky.
Ležela jsem v nemocnici,ale nakonec jsem musela na císaře.Syn se narodil v 30tt,s váhou 1200g.
Držím palečky ať ti to dopadne dobře :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
22.6.10 18:43

To se divím,že tě neposlal rovnou. Mě odvezla houkačka z ordinace při 170/116Pak jsem měla 186/126.Dopegyt 8tbl denně to je nejvyšší možná dávka a k tomu ještě kombinace dvou jiných,monitory miminka,měření tlaku a průtoků,to je taky důležitý.Když už nic nezabíralo,musel malý ven. Vydrželi sme do 37+0,byl hraniční. Neboj,dobře to dopadne,ohlídají si tě. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
22.6.10 20:07

ahoj,
tak to se taky divim, ze te tam nenechali rovnou. Ja jsem preeklampsii mela, ale zjistila se az ve 36tt. Zhruba od 25tt jsem mela vyssi tlak, ale nic hrozneho. 1 den se mi snazili tlak snizit leky, ale bohuzel. Druhy den se ji nelibil monitor a sla jsem na cisar. Davidek se narodil a mel 1900g a 42cm. Ale byl uplne v poradku. Hodne zalezi na monitoru jak se doktorum bude libit. Klasicky rodit urcite nebudes. S takto vysokym tlakem je to velmi nebezpecne. Jedine, ze by se jim podarilo ti ten tlak snizit. To netusim jestli to u preeklampsii vubec jde. Ale cisaru se neboj, neni to tak zle. Mne se to dokone libilo, mela jsem epidural.
Po porodu jsem mela dost zavazne komplikace zpusobene prave touto mrchou. Ale to ti nebudu psat, ty je urcite mit nebudes a vsecko dobre dopadne. Mas vyhodu, ze ti to zjistili takto brzo.
Budu na tebe moc myslet. Drzte se co nejdele to pujde. Posilam hodne sily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
22.6.10 20:12

ahoj tak se přidávám do klubu, preeklampsie v obou těhotenstvích v prvním bez nutné hospitalizace,ale po porodu nasazen dopegyt na 3 týdny a při druhém těhu s dopegytem tlak 180/130 takže nasazena palba 8tbl denně a pravidelné měření tlaku, veliké otoky obličeje, nohou ..... porod vyvolán 39tt , no a po porodu to oět začalo tlak vylítnul … jinak otoky mizely po druhém těhu měsíce připadala jsem si jako slonice :-) musela jsem brát i magnéziu, ač jsem ho chtěla již při propouštění z nemocnice, tak se to mladému doktorovi zdálo zbytečné a tak jsem se ještě v noci v den propuštění do porodnice vracela s tlakem 220/140 to jsem myslela , že mě už šlehne, no naštěstí to srdce zvládlo :-) a díky tomu jsem se dostala do kardio poradny na dobu jednoho roku,ale nyní jsem už ok.

jinak přeji mírnější formu, aby mimi bylo co nejdéle v bříšku,ale to bohužel neovlivníš, tak ať jsste v pořádku a zvládnete to .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
22.6.10 20:28

Taky mi diagnostikovali preeklampsii, na běžné prohlídce v 30. týdnu mi gyndařka naměřila vysokej tlak, tuším 140/90, poslala mě do porodky. Tam mě vyšetřili a rovnou nechali na oddělení rizikového těhu. Tlak se jim snížit moc nepovedlo, můj rekord byl 200/110. Pak se mi to ustálilo na 140/90, což byl v té době takovej můj normál :mrgreen: Nicméně já jsem se cítila dobře a kromě otoků nohou a rukou (který po týdnu léků zmizely), jsem se cítila naprosto fit. Domů mě už ale nepustili. Taky jsem první den vyfásla injekce pro urychlení zrání plic. Ležela jsem tam přesně měsíc. Brala jsem hafo prášků, když mi tlak vyletěl, tak i Magnézko v kapačce. Během toho měsíce mě i miminko sledovali, každej druhej den posílali na vyšetření krev, sbírala jsem moč (taky jsem měla zvýšenou bílkovinu v moči), kontrola průtoků pupečníkem a placentou, monitor atd. Posledních 14 dnů už malá moc nerostla, tak mi chtěli porod vyvolávat. Nakonec jsem se po dvou Hamiltonech rozrodila večer před plánovanou vyvolávačkou sama :-D Eliška byla drobounká, ale rozená bojovnice, takže všecko dopadlo dobře :wink: A tobě taky držím všecky palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
22.6.10 21:02

machalka: fakt jsi rodila prirozene? To teda koukam, pac mne uz pri nastupu do porodky tvrdili, ze to nejde. :nevim: Ani mi to nezkouseli vyvolavat. Mozna kdybych rodila prirozene, tak bych to zvladla bez nasledku, ale co uz. Hlavne ze s Davidkem vsecko dobre dopadlo. Je to moje zlaticko :srdce:
cinkxa: tak jsem po porodu taky dlouho mela vyssi tlak. Ani ted ho jeste nemam uplne „idealni“. Ale doktori to neresej. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20507
22.6.10 21:13

děkuji za názory

tedka jsem si měřila tlak, máme doma tlakoměr od mé sestry je zdravotní sestra a výsledky:

z levé ruky
173/128
195/126

z pravé ruky
176/126

nevím jestli nemám jet do porodky :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
22.6.10 21:32

Susacek, měla jsem, ale nakonec nee. Vidíš, ale mně teda nikdo neříkal, že to u preeklampsie není možný :think: Měl to být fakt normální porod, akorát když mi den před tou plánovanou vyvolávačkou dělali zátěžový test, malé při kontrakcích slábly ozvy. A jak jsem v noci rodila, píchli mě radši na monitor a objevilo se to zas. Jak to překročilo nějakou asi kritickou hranici, během chvilky mě převezli na akutního císaře :think:

Teda já pak brala Dopegyt ještě asi měsíc po porodu, ale ne už 8 tablet. Rychle se mi to spravilo a neměla jsem pak už s tlakem problém.

Slyšela jsem, že u tý preeklampsie bývaj dvě varianty - buď ten vysoký tlak nedělá dobře těhulce, ale dítko je v pohodě, normálně prospívá, v podstatě je to takovej jakoby vetřelec, kterej likviduje maminku :twisted: A druhá varianta je, že těhulka je víceméně v pořádku, i když má vysokej tlak, tak je v pohodě, ale její tělo nestíhá vyživit to mimčo. U nás v rodině je moje ségra ten první případ a já ten druhej :mrgreen: A je teda fakt, že ségra má dodneška problémy s tlakem :nevim:

Petullle, já bych asi jela, je to hodně vysoko, hlavně ten spodní, kterej je prý nebezpečnější :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
22.6.10 21:38

ahoj při tomto tlaku by jsi měla zavolat na pohotovosst a konzultovat to, měř se pouze na levé ruce je to nejvíc objektivní a nejlépe když 5 min sedíš,ale tento tlak je už skutečně rizikový!!! cokoliv je u spodní hranice nad 95 je vysoké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1642
22.6.10 21:39

Ahoj Petulle,

já zažila to samý,co ty. Od 30tt vysokej tlak, v poradně naměřeno 150/100 a hned mě poslali do nemocnice a odsud už jsem se nevrátila…Tlak se nepodařilo srazit a zhoršovaly se průtoky k malý,tak mě převezli do perinatologickýho centra a šla jsem hned na císaře. Malá se narodila ve 32+0tt s váhou 1440g a 39cm,naštěstí byla a je v pořádku.

Jinak být tebou, tak okamžitě jedu do nemocnice, ten tlak fakt není sranda a máš ho fakt hodně vysokej!!!

Držím palečky!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky