Robertská translokace

Anonymní
28.4.19 20:47

Robertská translokace

Všechny zdravím. V lednu letošního roku nám byl potvrzen DS u plodu a poté ukončení těhotenství. Následně mi byla zjištěna Robertská translokace- 45,XX. rob(13,21) a následně mi bylo doporučeno podstoupit IVF s PGD. Vypočetli nám riziko 1% trizomie chromosomu 13 a 10-15% riziko trizomie chromozomu 21. Není tu někdo kdo takový problém taky řešil? Nevíme jestli to zkoušet dál přirozeně nebo zkusit to IVF :? Gynekolog tvrdil, že je riziko malé a na genetice nám důsledně doporučili podstoupit IVF, tak mám z toho celkem obavy jak se rozhodnout… T.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11923
28.4.19 21:04

Je otázkou, co je pro tebe méně zatěžující, jestli stres při přirozeném početí a následný potrat z důvodu VVV, nebo IVF. Zase přes IVF se to nemusí povést kolik pokusů, nikdo pořdáně neví, co z těch stimulací později vznikne v těle ženy. Na druhou stranu dokola to zkoušet a potrácet v pozdějším stádiu, to je tak nic moc. Takže já osobně bych vyzkoušela pár pokusů IVF. Držím moc palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
28.4.19 21:08
@Šáruší píše:
Je otázkou, co je pro tebe méně zatěžující, jestli stres při přirozeném početí a následný potrat z důvodu VVV, nebo IVF. Zase přes IVF se to nemusí povést kolik pokusů, nikdo pořdáně neví, co z těch stimulací později vznikne v těle ženy. Na druhou stranu dokola to zkoušet a potrácet v pozdějším stádiu, to je tak nic moc. Takže já osobně bych vyzkoušela pár pokusů IVF. Držím moc palce.

Dnes už je pravděpodobnost otěhotnění u IVF až 50%, pokud je jinak zdravá a není jí přes 40, tak i víc. Z jedné stimulace může mít několik schopných embryí. Já bych šla do IVF, možná bych se zkusila zeptat, co všechno proplatí pojišťovna, když jsou tam tyto důvody :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.19 21:15

Řeším něco podobného.. Vadu tedy máme jinou a má ji manžel, pravděpodobnost 10 %… Jenže už jsem otěhotněla 4krat a z toho tři potraty a teď se obávám, že to bohužel dopadne stejně. Genetička mi řekla, že pro mě bude menší zátěž otěhotnět přirozeně… Ale jsou to teda nervy :( Já bych tedy IVF, když už bych ho podstoupila, chtěla bez léků a hormonů, tak nevím, jestli by ty šance nebyly ještě menší než otěhotnět přirozeně…Uz dvě děti mám, jiný otec a nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že tohle budu muset někdy řešit..
Anonym protože tu mám spoustu známých a nechci, aby to věděli.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.19 21:35

Moc děkuji za Vaše reakce. :srdce: Je mi 27. Právě že jedno IVF by nás vyšlo na 45tis +- což není ten hlavní problém… Úspěšnost je 60% ale prý se může stát, že nebude ani 1 embrio schopné k zavedení a bude se muset podstoupit další stimulace. A je i dost možné, že se přes testování může objevit vada u plodu, nestává se to prý standartně ale už se to stalo… A gynekolog nás od toho odrazoval, že těch rizik je tam kolik, že to doporučuje pouze v krajním připadě při neplodnosti. Říkal, ať dám ještě přírodě 1 šanci. Proto by mně zajímalo zda se někdo dočkal zdravého miminka přirozeně. Protože ukončovat těhotenství v 16TT pro VVV není nic jednoduchého. Dostávám se z toho ještě teď.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.19 22:31

Souhlasim s @Šáruší . Záleží, co je pro tebe osobně schudnejsi. Jestli IVF nebo zkoušet dal prirozene i přes to, ze to riziko dalšího potratu/přerušení tam je a poměrně velké. U IVF se to proste cele obejde, zavedou ti jen geneticky vyšetřene zdrave embryo. Samozřejmě nikdo nezaruci, ze se získá hned v 1. kole a ze se pak chytne… Určitě mas šanci otěhotnět prirozene se zdravým mimcem, ale taky ti nikdo nemůže říct, kolik potratů/přerušení by te před tím ještě mohlo potkat. Mozna hned ten další pokus bude úspěšný, ale mozna taky ne. Každopádně možné to je. Záleží, co uneses… Moje tchyně má taky robertsonskou translokaci a nakonec 2 zdrave děti (1 je teda přenašeč-můj muž), ale taky hodne potratů a přerušení těhotenství v poměrně vysokém stadiu (driv možnost ivf nebyla).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.19 22:46

Chápu, osobně nevím zda bych zvládla další ukončení těhotenství, vzhledem k tomu že se na to přijde poměrně pozdě. Proces IVF mě vždy děsil ( jsem zdrav. sestra ale v jiném oboru). A i při tomhle dlouhém procesu musí člověk počítat s neúspěchem… Možná tomu dáme ještě jednu šanci do konce roku a pak by přišlo na řadu IVF. Stejně na něj jít můžeme nejdříve v lednu, partner musí změnit pojišťovnu, aby nám proplatila testování embrií :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.19 23:02

Testování embryí bude proplacet tvoje pojistovna, ne jeho, a myslím, ze by to měly proplacet všechny, pokud je to indikovano genetikem, což ve vašem případě je. Ja te moc dobre chápu, taky jsem říkala, ze IVF nikdy nikdy :lol: Bohužel u nás proste jiná možnost není, ta translokace má vliv na mužuv špatný spermiogram (rob 45 XY 14,21), ani neotehotnim, i když ja jsem naprosto zdravá…

• Citovat
  • Upravit
28.4.19 23:07

Moje pojišťovna mi zaplatí pouze 4 embria k testování. Pokud si partner změní pojišťovnu tak bude 8 embrií celkem a každé další embrio navíc by nás vyšlo na 7tis. Tak raději počkáme, ať je pak z čeho testovat. Přeci Protože s pojišťovnou co má partner, nemaj smlouvu. Spermiogram máme na 1* až na tu moji traslokaci. Nikdy sem nečekala, že nás něco takové potká :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.19 23:08

Omlouvám se za chyby, píši z telefonu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
29.4.19 06:38
@Anonymní píše:
Moc děkuji za Vaše reakce. :srdce: Je mi 27. Právě že jedno IVF by nás vyšlo na 45tis +- což není ten hlavní problém… Úspěšnost je 60% ale prý se může stát, že nebude ani 1 embrio schopné k zavedení a bude se muset podstoupit další stimulace. A je i dost možné, že se přes testování může objevit vada u plodu, nestává se to prý standartně ale už se to stalo… A gynekolog nás od toho odrazoval, že těch rizik je tam kolik, že to doporučuje pouze v krajním připadě při neplodnosti. Říkal, ať dám ještě přírodě 1 šanci. Proto by mně zajímalo zda se někdo dočkal zdravého miminka přirozeně. Protože ukončovat těhotenství v 16TT pro VVV není nic jednoduchého. Dostávám se z toho ještě teď.

a dokáží na to přijít až takhle pozdě? Když už ví, po čem jdou, není dřívější testování třeba už kolem toho 12. týdne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.4.19 07:00
@Šáruší píše:
a dokáží na to přijít až takhle pozdě? Když už ví, po čem jdou, není dřívější testování třeba už kolem toho 12. týdne?

Nejdříve to lze zjistit z odběru chor. Klků- ten se provádí myslím od 12TT nebo z odběru plodové vody a ten se smí od 16TT což byl náš případ. :oops: Ukončení těhotenství v takovém týdnu obnáší vyvolání kontraktcí a porod plodu+ následná revize, což není tak lehlé jak např.,,pouze,, revize v dřívějších týdnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.