Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, je to trochu blbý dotaz, ale nedá mi to a musím se zeptat. Máme skoro ročního syna. Od doby, co jsem mu začala dávat příkrmy jsem dávala i čaj. Ze začátku fenyklový, ten mu ale nechutnal, Heřmankovy taky nechtěl, vypil ho asi 10 ml za den a to byl úspěch. Nedávno nám přijela návštěva a přivezli čaj od 9 ukončeneho měsíce borůvkový VeltaTea. Od té doby se malý po něm může utlouct. Za den vypije 2-3 celé čaje. Doteď jsem mu nechávala hrneček celý den k dispozici. Když chtěl napil se. Dneska jsme měli na návštěvě tchýni a ta mě zprdla, že 3 čaje je pro roční dítě moc (cca 750ml) že mu tím zatěžuji ledviny. Její připomínky jsem si jako vždy nebrala vážně. Ale teď nevím a hloda to ve mě, ale opravdu je 750ml čaje pro roční dítě hodně?
Ještě dodám, že tchýně do toho počítala i UM. Maly ho má 2× denně. Večer vypije 240 ml a ráno 150-180
Pokud ten čaj není slazený a nesladíš ho ani ty, pak za mě čím víc, tím líp, zvlášť v těchto hicech. 750ml v roce mi nepřijde jako extra moc, syn mi v tomto věku vypil i dvě půllitrové lahve vody, speciálně pokud jsme byli hodně venku a hodně se hýbal.
Za me imho ok. Ja jako mala taky pila hodne, porad rikam ze jsem nedopita studanka. Ted jsem pogooglila a tenhle clanek rika ze rocni dite okolo 1-1,3l takze za me ok. Porad lepsi kdyz dite pije a nauci se to nez pripady kdy nepije. A btw ja jako mala fakt pila uz nekdy okolo dvou trech let dost extreme - hold jsem si kazdej stres lecila pitim vody apod a dodneska piju standartne v zime 3,5l a v lete 4,5l vody a ledviny mam uplne v cajku ![]()
Do toho ale UM počítat nemůžeš - UM se nepočítá do tekutin, je to strava, i když tekutá. Takže když to odečteš, je na nějakých 350ml - a to teda není nijak moc. A myslím, že ani těch 750ml, kdyby to byl čistě jen ten čaj, je ok, zvlášť přes léto.
Měli byste naopak přidat tekutiny. Roční dítě má vypít minimálně 1 litr. Akorát bych dávala vodu. Čaj není dobrý na zuby, ani neslazený ne.
Spíš záleží na složení. Jsou-li tam aromata a tak. Lepší je cisty, přírodní.
@Fiducia Vodu nám právě nechce. Jediné co vzal na milost je právě ten borůvkový čaj. Vypije 700-800 ml čaje a cca 400 ml mléka, ale vodu nechce.
@dančavodová píše:
@Fiducia Vodu nám právě nechce. Jediné co vzal na milost je právě ten borůvkový čaj. Vypije 700-800 ml čaje a cca 400 ml mléka, ale vodu nechce.
Pokud normalne cura, vykaslala bych se na tabulky a nechala to na nem.
@dančavodová píše:
jako za me je to asi ok celkove ma tech cca 1200ml denne tekutiny… jinak zkus na jeden sacek pridat postupne vic a vic vody jestli je to na jeden sacek 250ml vody tak postupne pridat 50ml drzet tak tyden dva a pak priadat dalsich 50ml a dostat se na cca 1sacek/400-500 ml vody aby to mel redeny a pak mu zkouset davat vodu treba jen s troskou toho caje aby tam ta chut byla, ale uz ne tolik.
@Fiducia píše:
Měli byste naopak přidat tekutiny. Roční dítě má vypít minimálně 1 litr. Akorát bych dávala vodu. Čaj není dobrý na zuby, ani neslazený ne.
Hele některé děti vodu nepijou, mě ji syn začal pít až v 6 letech, do té doby by raději nepil celý den nic, než aby vypil skleničku obyč vody.
@dančavodová píše:
Ale neodpověděla jsi nám, zda ten čaj sladíš nebo ne. Pokud ano, tak je to moc. Pokud ne, tak celkem akorát.
Dobrá rada od @Leenvecka - zkoušej ho postupně dělat méně „silný“-postupně odvykat na tu ovocnou chuť a nabízet mezitím třeba i tu čistou vodu. Já takhle ředila domácí příkrmy těmi kupovanými, dokud mi dítě plně nejedlo ty domácí ![]()
Nicméně, tady jsme všechny „dokonalé“, ale v realitě tak polovina kojenců a batolat pije sladké šťávy a slazené džusy, takže za mě i neslazený ovocný čaj je super.
@unuděná Nesladim. Pije čistý čaj
Akorát, čeho jsem si všimla já. Syn ovládá nočník skvělé, pleny máme jen na noc, takže mám přesně přehled, co z něj vychází. Ráno je moč klasicky žlutá ale postupně bledne a když čůrá večer čůrá už čistě průhlednou moč. Je to taky správně?
@dančavodová píše:
@unuděná Nesladim. Pije čistý čajAkorát, čeho jsem si všimla já. Syn ovládá nočník skvělé, pleny máme jen na noc, takže mám přesně přehled, co z něj vychází. Ráno je moč klasicky žlutá ale postupně bledne a když čůrá večer čůrá už čistě průhlednou moč. Je to taky správně?
No jasně, to je naprosto správně. Ráno čůrá koncentrovanou moč, která se v ledvinách střádá po celou noc (taky proto se většina vyšetření dělá z první ranní moči). Pokud dítě (i dospělý) dostatečně pije, má být moč během dne téměř úplně průhledná
Neslazený čaj super, jen tak dál. Klidně mu třeba dopoledne (když není takové horko) nabízej i tu vodu, on si jednou vezme, ale jinak bych se čajíku vůbec nebála.