Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, píši, protože už jsem ze svého 14m raráška úplně vyřízená. Od 10m závidím maminkám, kterým dítě spí ještě 2× denně. Náš Adam „spal“ až do včerejška jen jednou denně po obědě. A to asi 2h. Celkem mi to i vyhovovalo. Hlavně také proto, že s ním moc práce není možné udělat, a tak všechno dělám když spí. Včera si postavil hlavu a rozhodl se nespat. Jakmile jsem ho položila, jako když ho píchne a spát se nebude. Věřte vyzkoušela jsem všechno (za neskutečného řevu) - po dobrém, přemlouvání, v postýlce, se mnou v posteli, mlíčko, čajíček. Po zlém - vyvztekat se, sám v místnosti, plesknout přes plenku… nic. Jen hodina a půl vytrvalého „řevu“. Pak jsem to vzdala a prostě se nespalo. V pět odpoledne bylo ale třeba zajet nakoupit a tak usnul v autě. Už asi vyčerpáním. Bohužel po 1h bylo třeba ho z auta vyndat. Takže dítě zase ožilo a přesto že běžně chodí spát kolem 19.30h, usnul až po 21h. Ráno vstával normálně kolem 7h. Dnes se situace opakovala, s tím, že mi usnul vyčerpáním venku v náručí kolem 18h. Když jsem ho ale dotáhla domů, zula ho a chtěla ho trochu omýt, znova ožil a usnul asi před 5min. t.j.21h. Můžu říct, že jsem utahaná jak kotě. Nemám nic hotovo a bojím se toho, že se nám tohle začne stávat pravidlem. Vždyť je ještě malej na to aby nespal přes den. A pro mě je to také stašné. On totiž jak je unavenej, tak je protiva, chce se nosit. Hrát si sám ještě moc neumí, takže domácnost stojí a o chvilce pro sebe si asi začnu nechat zdát.
Co radíte? Zkusit nějaké bylinky? Přejde to? (Přece nebudu jezdit dvě hodiny po obědě někde aute:-O )
Díky za každou radu
Jarča
Ahoj Jarčo,
asi Ti nezbyde nic jiného, než se s tím smířit
, možná je to jen chvilkový manýr, ale třeba taky ne, děti prostě stárnou a co platilo včera, nemusí platit zítra.
Moje kámoška měla druhýho synka velmi málo spavého, tomu stačila třeba čtvrthodinka už jako 4měsíčnímu miminku a příležitostně odpoledne ještě jedna, ale prostě víc nespal.
Můj synek, kterému je 16 měsíců, před pár dny také vydržel jeden den nespat celý den, sice řval, myslela jsem, že půjde spát (teď spí přes den v kočárku), ale nic, hulákal, jak pominutej, nakonec vydržel do večera nespat. V dalších dnech si to teda nezopakoval, tak snad to byl „momentální výpadek“
. No a taky to mám podobné jako Ty, s ním nic moc neudělám, takže jsem radši, když spí
.
Měj se hezky
Smokie
Ahoj, hlásím se do klubu malých nespavců- moje 17 m dcera je to samé, vstává okolo 8-830 a odpoledne okolo 15 hod vidím , že je unavená, ale spát nebude- zkusila jsem vše co popisuje Jarča v prvním příspěvku- taky bezvýsledně- takže se berz mučení přiznám, že praktikujeme vození v autě- stačí cca 5 kam a malá spí. Naštěstí se nevzbudí, ani když ji z auta vyndám a vynesu do třetího patra a dám do postýlky. Pokud bych to neudělala, spát nebude a usne po půlhodinovém řevu okolo 19 hodiny a spala by i 3 hodiny, což je neůnosné. Zakže po automobilovém výletě spí cca 1,,5-2h a večer chodí spát až okolo 22 hodiny. Lepší recept neznám a fakt závidím maminkám , které dají dítě do postýlky a spí.
SARA
Ahoj, takého nespavca mám doma i ja, a ver že nie sme ojedinelé. S tými bylinkami by som si to veľmi rozmyslela, radšej sa zmier s tým že Tvoje dieťa nepotrebuje toľko spánku ako druhé deti. Skrátka každý sme „s iného cesta“ Prajem Ti veľa síl a energie, pretože ju budeš potrebovať. ![]()
Ahoj. Já mám roční holčičku a taky málo spí. Jen 1× denně 30 min. Ukládání během dne jsem už vzdala. Nebylo to úspěšné. A jak jsem se dočetla, dítě usne, pokud se mu chce opravdu spát, je na spánek „připravené“…Takže to beru tak, že prostě tolik spánku nepotřebuje a nutit ji nebudu. Je fakt, že večer je už hodně unavená a odpadá po 18.hodině. Ale má takový režim. Nedá se nic dělat. Myslím, že až začne chodit a mít jiné fyzické a jiné aktivity, že se to opět změní.
Ahoj,
já mám dceru 13m, spí sice po obědě tak 2 hodinky, ale mnohem horší je to v noci.Od 10měsíců se vzbudí do rána průměrně 5×.Musím ji na chvíli pochovat a zase spí dál.Přiznávám se, že jsi mě trochu vyděsila, neboť dychtivě čekám, že se ten spánek začne zlepšovat, ale ono tedy může být ještě hůř.Vážně už si ani nevzpomínám, co je to prospat celou noc.Ale myslím, že až povyrostou, budeme je muset z postele vyhánět, aby vstávaly.Krásná představa.
Tak hodně trpělivosti s malým nespavcem přeje
Bodlinka a Veru