Varianty rodičáku - jak zvolit

3588
2.8.10 16:31

Rodičák

Ahoj holky, mam takovej dotaz. Teď jsem nastoupila na mateřskou a pak si budu muset zvolit variantu rodičáku. Ráda bych si zvolila variantu na 2 roky, ale bohužel na ní nedosáhnu. Ale přítel by na ní dosáhnout mohl, tak že by nastoupil na jeden den na mateřskou. Byli jsme se zeptat na sociálce a paní říkala, že nemaj zkušenost s tim , že by měli oba nárok na rodičák. že prý řešili jen to , když neměla nárok matka na mateřskou matka a otec to vzal na sebe. řesila jste to některá z vás už?díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
93
2.8.10 16:34

Ahoj,

resi se to tak bezne, nebo alespon driv to normalne slo. Nevim, jestli ale neni nejaka zmena zakonu.
Take jsme to prehazovali na manzela z duvodu volby trilete varianty na kterou jsem ja nemela narok.

S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
2.8.10 16:37

Shaniah: ale já mam nárok na tříletou variantu ,ale chceme variantu dvouletou tak by to přítel vzal na sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
2.8.10 16:57

Jde to, ale osobně jsem to neřešila. Postup je defacto stejný jako kdybys ty nárok neměla, jen bych to asi udělala na konci mateřské, aby pak už přítel končil a rovnou žádal o rodičák on. Pak zvolí 2 roky a po provedení volby to od dalšího měsíce převede na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
2.8.10 17:04

jani: já si taky myslim, že by to mělo jít a , že by stačilo aby nastoupil na konci MD a zvolil to za mě ,ale musí nastoupit 1 v měsici na jeden den a pak by se to prevedlo na mě ,že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
2.8.10 17:11

No, optimální je naopak ke konci měsíce, protože rodičák se dá převádět jen k 1. Ale zase záleží, kdy ti má končit mateřská, abyste to neřešili na několikrát. Protože pokud on bude nastupovat těsně ke konci mateřské, tak ji o ten den či dva ukončíš dříve, sepíšete ten papír o převzetí dítěte do péče, on nastoupí, mateřská mu po těch 1-2 skončí a on požádá o rodičák. Ale tady nenačasuješ, ten konec měsíce, ale ono je to vlastně fuk, protože při rodičáku už může přítel pracovat a prostě ho jen na tebe převede k dalšímu 1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
2.8.10 17:27

jani: mateřská by mi měla končit 12 nebo 13 ledna. Pani říkala, že stačí když by nastoupil až v listopadu. ono se musí zažádat do 21 týdnů dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
2.8.10 17:31

Teď jsem nějak mimo, jak v listopadu? A kdy se dítko narodilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
2.8.10 19:42

dítko se má narodit za 3 týdny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
3.8.10 10:38

NO, v tom případě ani o moc dřív nastoupit nemůže, protože muži smějí nastoupit na PPM až po šestinedělí. Ale je otázkou zda má nastoupit v listopadu, to bude víc přepisování nebo až v tom lednu, tím si jeden přepis ušetříte, ale zas je potřeba to správně spočítat aby stihl nastoupit.

Jinak ten výběr RP není do 21 týdnů věku, ale:
„o rychlejší čerpání musí rodič požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života“ což je tedy věta, které málem ani Čech nerozumí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.8.10 11:25

holky jak dlouho musí manžel být na rodičáku než se to zas bude moct převést na mě? Já jsem na pracáku a mám 4letou variantu a chci 3letou, v tom snad problém není ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
3.8.10 12:12

Hlavně musí manžel nastoupit na mateřskou, při té nesmí pracovat, ale stačí na ní být 1 den. Při rodičáku už může pracovat normálně, délka jak dlouho tam musí být stanovena není, ale převádět jde vždy jen k prvnímu v měsíci, takže délka vychází podle toho kdy o RP požádá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.8.10 15:51

ale já mateřskou nebudu mít, z pracáku mi ji nikdo nedá, dostanu až rodičák, jeden jsem totiž nedávno skončila, přihlásila se na pracák, dodělávám si rekvalifikaci a mezitím jsem otěhotněla, budu vděčná za radu jak na to abych nemusela být doma 4roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101577
3.8.10 16:59

Vždyť to píšu, na mateřskou musí nastoupit alespoň na chvilku manžel/přítel a nastoupit může nejdřív po tvém šestinedělí, pak mateřskou ukončí, požádá o rodičák, zvolí 3 roky a převede ho na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
4.8.10 12:34

jani: takze myslis , ze by to stacilo az v tom lednu? a on teda musi byt prvniho na materske na ten jeden den? nebo prvniho musi dojit k prepisu zpet na me? a ja si mam pak platit od 1-31 socialni a zdravontni? nebo jen za ten jeden den?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí