Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mam takovej dotaz. Teď jsem nastoupila na mateřskou a pak si budu muset zvolit variantu rodičáku. Ráda bych si zvolila variantu na 2 roky, ale bohužel na ní nedosáhnu. Ale přítel by na ní dosáhnout mohl, tak že by nastoupil na jeden den na mateřskou. Byli jsme se zeptat na sociálce a paní říkala, že nemaj zkušenost s tim , že by měli oba nárok na rodičák. že prý řešili jen to , když neměla nárok matka na mateřskou matka a otec to vzal na sebe. řesila jste to některá z vás už?díky
Ahoj,
resi se to tak bezne, nebo alespon driv to normalne slo. Nevim, jestli ale neni nejaka zmena zakonu.
Take jsme to prehazovali na manzela z duvodu volby trilete varianty na kterou jsem ja nemela narok.
S.
Shaniah: ale já mam nárok na tříletou variantu ,ale chceme variantu dvouletou tak by to přítel vzal na sebe
Jde to, ale osobně jsem to neřešila. Postup je defacto stejný jako kdybys ty nárok neměla, jen bych to asi udělala na konci mateřské, aby pak už přítel končil a rovnou žádal o rodičák on. Pak zvolí 2 roky a po provedení volby to od dalšího měsíce převede na tebe.
jani: já si taky myslim, že by to mělo jít a , že by stačilo aby nastoupil na konci MD a zvolil to za mě ,ale musí nastoupit 1 v měsici na jeden den a pak by se to prevedlo na mě ,že?
No, optimální je naopak ke konci měsíce, protože rodičák se dá převádět jen k 1. Ale zase záleží, kdy ti má končit mateřská, abyste to neřešili na několikrát. Protože pokud on bude nastupovat těsně ke konci mateřské, tak ji o ten den či dva ukončíš dříve, sepíšete ten papír o převzetí dítěte do péče, on nastoupí, mateřská mu po těch 1-2 skončí a on požádá o rodičák. Ale tady nenačasuješ, ten konec měsíce, ale ono je to vlastně fuk, protože při rodičáku už může přítel pracovat a prostě ho jen na tebe převede k dalšímu 1.
jani: mateřská by mi měla končit 12 nebo 13 ledna. Pani říkala, že stačí když by nastoupil až v listopadu. ono se musí zažádat do 21 týdnů dítěte.
Teď jsem nějak mimo, jak v listopadu? A kdy se dítko narodilo?
NO, v tom případě ani o moc dřív nastoupit nemůže, protože muži smějí nastoupit na PPM až po šestinedělí. Ale je otázkou zda má nastoupit v listopadu, to bude víc přepisování nebo až v tom lednu, tím si jeden přepis ušetříte, ale zas je potřeba to správně spočítat aby stihl nastoupit.
Jinak ten výběr RP není do 21 týdnů věku, ale:
„o rychlejší čerpání musí rodič požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života“ což je tedy věta, které málem ani Čech nerozumí…
holky jak dlouho musí manžel být na rodičáku než se to zas bude moct převést na mě? Já jsem na pracáku a mám 4letou variantu a chci 3letou, v tom snad problém není ne?
Hlavně musí manžel nastoupit na mateřskou, při té nesmí pracovat, ale stačí na ní být 1 den. Při rodičáku už může pracovat normálně, délka jak dlouho tam musí být stanovena není, ale převádět jde vždy jen k prvnímu v měsíci, takže délka vychází podle toho kdy o RP požádá.
ale já mateřskou nebudu mít, z pracáku mi ji nikdo nedá, dostanu až rodičák, jeden jsem totiž nedávno skončila, přihlásila se na pracák, dodělávám si rekvalifikaci a mezitím jsem otěhotněla, budu vděčná za radu jak na to abych nemusela být doma 4roky
Vždyť to píšu, na mateřskou musí nastoupit alespoň na chvilku manžel/přítel a nastoupit může nejdřív po tvém šestinedělí, pak mateřskou ukončí, požádá o rodičák, zvolí 3 roky a převede ho na tebe.
jani: takze myslis , ze by to stacilo az v tom lednu? a on teda musi byt prvniho na materske na ten jeden den? nebo prvniho musi dojit k prepisu zpet na me? a ja si mam pak platit od 1-31 socialni a zdravontni? nebo jen za ten jeden den?