Rodičák a mateřská

1130
2.1.11 11:09

Rodičák a mateřská

Omlouvám se předem, jelikož je to stále omýlané téma dokola… Potřebovala bych si ujasnit několik věcí, jelikož mám v tom guláš a nevím na co budu mít nárok či nikoli…
Pracuju u jednoho zaměstnavatele už 4 roky. Co jsem zjistila, že jsem těhu, jsem od té doby ( srpen 2010) na nemocenské. Chtěla jsem se zeptat, zda budu mít možnost normálně volby na tříletou variantu? Někde jsem totiž četla, že když zaměstnavatel neplatí sociální a zdravotní, že se něco stane- teď nevím přesně co :-( A vlastně od doby, co pobírám nemocenskou, tak zaměstnavatel neplatí tyto dvě položky… Popřípadě, dosáhla bych i na dvouletou variantu? Nevím, jaké podmínky pro dva roky jsou.
Mateřskou vyplácí zaměstnavatel podle výměry platu za rok?
A ještě co se týče rodičáku, kdybych šla na tříletou variantu, budu po celou dobu pobírat 7600Kč?
Ještě se chci zeptat, jak je to s přivýdělkem v mateřství? Kolik si mohu přivydělat mezitím, co bych pobírala mateřskou?
Děkuju moc za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14046
2.1.11 11:23

materskou nevyplaci zamestnavatel, ale socialka
vyber dvoulete zavisi na vydelku, musis mit nejmene 383 kč denní vyměřovací základ.
nemocenskA neovlivnuje md

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
2.1.11 11:29

nemocenská nemá vliv na mateřskou ani rodičák, a sociální a zdravotní v tomto případě za tebe platí stát, zaměstnavatel pouze první 2 týdny (nově bylo v plánu 3 týdny, ale to nevím jestli schválili).

Pokud máš pracovní smlouvu na dobu neurčitou, tak si délku rodičáku zvolit můžeš a nárok na mateřskou mít taky budeš, to bys měla i v případě, že bys měla na určito, ale mělas odpracováno 270 dní a pracovní poměr stále trvá.

3. letou variantu si musíš pak zvolit do 9m života dítěte. A budeš pobírat 7600,– do 3 let věku dítěte.

Nárok na 2. letou variantu je podmínka mít denní vyměřovací základ v mateřský 380,– (platově je to v průměru 16,5 tisíce hrubýho)

Při mateřský si snad můžeš přivydělat 4 tisíce, ale nejsem si tím jistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
2.1.11 11:34
Pettulle píše:
nemocenská nemá vliv na mateřskou ani rodičák, a sociální a zdravotní v tomto případě za tebe platí stát, zaměstnavatel pouze první 2 týdny (nově bylo v plánu 3 týdny, ale to nevím jestli schválili).

Pokud máš pracovní smlouvu na dobu neurčitou, tak si délku rodičáku zvolit můžeš a nárok na mateřskou mít taky budeš, to bys měla i v případě, že bys měla na určito, ale mělas odpracováno 270 dní a pracovní poměr stále trvá.

3. letou variantu si musíš pak zvolit do 9m života dítěte. A budeš pobírat 7600,– do 3 let věku dítěte.

Nárok na 2. letou variantu je podmínka mít denní vyměřovací základ v mateřský 380,– (platově je to v průměru 16,5 tisíce hrubýho)

Při mateřský si snad můžeš přivydělat 4 tisíce, ale nejsem si tím jistá.

muzes neomezene vydelavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
2.1.11 11:38

Malinko to opravím a shrnu:

• pro nárok na 2 letý rodičák musíš mít denní dávku PPM alespoň 380,– (což odpovídá těm cca 16500,–)
  • při mateřské nesmíš pracovat na tu smlouvu, ze které čerpáš PPM
  • při rodičáku můžeš pracovat neomezeně
  • PPM vyplácí příslušná pobočka ČSSZ, počítá se podle tvého platu za posledních 12 měsíců (doba neschopenky se z výpočtu vyhodí)
  • 2 letý rodičák je 11400,–, 3 letý 7600,– obojí po celou dobu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
2.1.11 11:45

Děkuju moc maminky za odpovědi :palec:
Takže bohužel na dvouletou variantu nedosáhnu, což mě mrzí, ale co se dá dělat :-( Je dobře, že si poté můžu přivydělávat aspoň.
Takže, pokud už budu pobírat rodičák, tak můžu normálně vydělávat na tu smlouvu, z které čerpám nemocenskou? Jakože ve stejném podniku? Jen při mateřské nemůžu? Chápu to správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
2.1.11 11:49

Jojo, přesně tak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
2.1.11 11:49

ahoj holky,jsme ráda,že tu témuzas někdo načal,protože já se ještě přidávám s dotazem:
dokdy musím nahlásit 2letou variantu,a ta 2letá varianta je do 2 let věku dítěte?přesně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
2.1.11 11:53

A ještě jestli chápu správně… ten výměr mateřské se počítá z 12pracovních měsíců mého platu- není to třeba jakože teď dostávám nemocenskou jen 60%, ale budu dostávat normálně 100% jako bych dělala z toho základu co vypočítají? Asi jo, že? Jsem z toho jelen :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
2.1.11 11:55
sisito píše:
ahoj holky,jsme ráda,že tu témuzas někdo načal,protože já se ještě přidávám s dotazem:
dokdy musím nahlásit 2letou variantu,a ta 2letá varianta je do 2 let věku dítěte?přesně?

2 letá je přesně do věku 2 let a nahlášení je myslím v měsíci, kdy dítě dosáhne 22 týdnů věku - zjednodušeně řečeno, hned na konci PPM :-) při žádosti o rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
2.1.11 11:56
orlynka píše:
A ještě jestli chápu správně… ten výměr mateřské se počítá z 12pracovních měsíců mého platu- není to třeba jakože teď dostávám nemocenskou jen 60%, ale budu dostávat normálně 100% jako bych dělala z toho základu co vypočítají? Asi jo, že? Jsem z toho jelen :roll:

Nee, jako že se vezme posledních 12 měsíců před nástupem na PPM, škrtnou se z toho měsíce kdy si byla na neschopence a počítá se jen z těch co tam zbydou ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
2.1.11 11:58

jani díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
2.1.11 12:01

Mozna se pletu, ale kdyz si jeste na matresky, tak nesmis tusim delat pro zamestnavatele, pres kteryho ti platej materskou, na rodicaku si muzes vydelat kolik chces, jenom je pravidlo na chozeni deti do skolky. Ale nevim jak to je presne pri tom prispevku v materstvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
2.1.11 13:26
sisito píše:

Rodičovská se vyplácí opět měsíc zpětně, takže je dobrý si o ni požádat měsíc před skončením MD. já měla MD do 15.května a pak mi hned doplatili ten zbytek do výše 11400,– za těch zbývajících 16 dní, kdyby sis požádala na konci, tak je zase zbytečný čekat na peníze než ti to doplatí zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
2.1.11 13:29
j.a.n.i1 píše:
Malinko to opravím a shrnu:
  • pro nárok na 2 letý rodičák musíš mít denní dávku PPM alespoň 380,– (což odpovídá těm cca 16500,–)
  • při mateřské nesmíš pracovat na tu smlouvu, ze které čerpáš PPM
  • při rodičáku můžeš pracovat neomezeně
  • PPM vyplácí příslušná pobočka ČSSZ, počítá se podle tvého platu za posledních 12 měsíců (doba neschopenky se z výpočtu vyhodí)
  • 2 letý rodičák je 11400,–, 3 letý 7600,– obojí po celou dobu

Pri mateřské se nesmí pracovat vůbec, je to jako nemocenská, při rodičáku neomezeně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat